O nouă viață pentru cățelul tău - sfaturi practice pentru primele sale zile petrecute în proaspata casă

O nouă viață pentru cățelul tău - sfaturi practice pentru primele sale zile petrecute în proaspata casă

De ce iubim atât de mult micii căței?

Cu ochii lor mari și rotunzi, nasul ca de nasture și capetele mari, cățeii au multe dintre aceleași caracteristici fizice precum ale bebelușilor umani. Și la fel ca bebelușii, ori ca și pisoii, plușurile sau multe personaje de desene animate, cățeii provoacă în noi un „răspuns drăguț” automat. Ne captează atenția, ne face plăcere să îi privim și, la nivel neuronal, declanșează activități asociate cu recompensa și, de asemenea, stârnesc compasiune și empatie.

La oameni și la alte animale, acest răspuns este un comportament evoluat, înnăscut - îi motivează pe adulți să aibă grijă de sugari neputincioși și să fie mai sensibili la nevoile și sentimentele lor. Are sens, așadar, că un studiu recent a constatat că puii ating vârful drăgălășeii la vârsta de opt săptămâni, exact momentul în care mamele lor canine îi lasă să se descurce singuri.

Ce trebuie să știi dacă tocmai ai adus un astfel de ghemotoc de blană acasă (sau urmează să o faci)?

Noul tău cățeluș este in sfarsti acasa - este gata să-și exploreze noua casă. Dar ești pregătit pentru prima săptămână a cățelului, alaturi de tine? Ai boluri cu mâncare, jucării de mestecat și un pat confortabil? Avem câteva sfaturi pentru a face tranziția cățelușului tău la noua sa casă cât mai sigură și cât mai lipsită de stres.

Adulmeca sigur ... dar si supravegheat!

Unul dintre primele lucruri pe care le va face probabil noul tău cățeluș este să miroase totul. Cățeii se nasc surzi și ochii lor sunt închiși în primele 2 până la 3 săptămâni, dar acel nas lucrează din greu din prima zi și ...nu se oprește. Cățelușul tău curios va dori să exploreze fiecare colț din casa ta - iar aceasta aventura poate include locuri în care nu ar trebui să fie și obiecte pe care nu ar trebui să le atingă.

Cel mai bine este să vă protejați casa înainte de a  primi noul companion acasă. Astfel știi că casa este (relativ) sigură. Întotdeauna vor fi lucruri în care nu credeai că micii catei pot intra, dar se pare ca nazdravanii găsesc cumva o cale. Așa că, în primele zile, supravegheați-le atent timpul de explorare, astfel încât să puteți fi atenți la pericolele pe care altfel le-ați fi ratat.

Unele articole care ar trebui ținute departe de accesul unui cățel includ cablurile electrice, obiectele ascuțite și orice altceva ce cățeii nu ar trebui să mestece (de exemplu, gunoiul murdar, pernele pufoase, telecomanda televizorului s.a.). Asigurați-vă că puneți deoparte orice material sau obiect toxic pentru câini, cum ar fi medicamente, substanțe chimice de curățare, plante otrăvitoare, alimente destinate exclusiv oamenilor (de exemplu, struguri, ceapă, ciocolată) și orice altceva care ar putea dăuna unui cățeluș nerăbdător.

Noaptea poate sa fie un moment infricosator - iata de ce 

Te-ai cazat vreodată într-un loc nou (de exemplu, hotel, cabană, casa unui prieten) și te-ai trezit în miezul nopții și ai uitat unde ești? Înfricoșător, nu? Gândiți-vă cât de dificila este o casă nouă pentru un cățeluș (mai ales noaptea) cu toate acele sunete, mirosuri și împrejurimi noi, ciudate.

În plus, în funcție de locul din care ai luat noul cățel, probabil că a fost cu mama, frații sau a avut alți câini în preajma, pe care îi cunoștea, iar acum este singur sau cu câini necunoscuti. Atunci când cățeii sunt separați din haită pentru prima dată, instinctul lor natural este să fie cât mai vocali posibil. Așa că este probabil ca noul tău pui să plângă (urlă, plânge sau scânceste) pentru câteva zile sau chiar câteva săptămâni când este singur.

Poți face noaptea puțin mai reconfortantă pentru cățelul tau alegând o zonă liniștită a casei, unde sa ii pui pentru patul său. Fa un pat confortabil într-o ladă, astfel încât să aibă un spațiu sigur pentru a-și face propriile lor - și ferește-i de rău în timp ce dormi, ori cumpara un patut potrivit. De asemenea, ai putea lua în considerare să așezi patutul în dormitorul tău, dar dacă vrei ca cățelul tău să doarmă în patul tău, așteaptă până când sunt dresați la olita.

Petrece timp cu noul tau tovaras de joaca

Noaptea nu este singura parte a zilei care poate fi înfricoșătoare pentru un cățel – să fii lăsat singur în timpul zilei poate fi la fel de  îngrijorător și copleșitor și pentru cățelul tău. Dacă este posibil, programează câteva zile de vacanță pentru primele zile în care puiul tău se adaptează la noua sa casă. Va ajuta la stabilirea legăturilor, iar cățelul tău va avea un prieten ce sa ii fie alaturi în timp ce își explorează noile terenuri de joaca. Dacă nu poți fi acasă cu el toată ziua, vezi dacă un membru al familiei sau un prieten poate rămâne cu cățelul tău sau ia în considerare angajarea unui îngrijitor de animale de companie în timp ce cățelul tău se instalează - sau opteaza pentru o gradinita speciala pentru catei, in orasul tau.

Citeste si acest articol util care iti arata ce Greseli frecvente facem cu cainele nostru si trebuie evitate cu orice pret, la orice varsta!

Timp singur?

Catelul va fi lăsat singur - nu poti sa previi acest lucru. Chiar dacă lucrezi de acasă, tot vor fi momente când vei avea nevoie să ieși și nu-ți poți lua micul prieten cu tine. Este important ca noul tău partener să învețe cum să se descurce singur și că acest lucru nu este ceva de care să-ți faci griji.

Specialistii ne pot oferi câteva sfaturi utile despre cum să vă ajutați cățelul să se simta bine cand este singur. În primul rând, așezați-vă cățelul într-un spațiu închis, cu o jucărie iubita și părăsiți casa timp de cinci minute. Probabil vei auzi lătrături sau scâncete, ceea ce este normal. Întoarce-te repede când este liniște. Este important să aștepți o pauză în lătrat, altfel vor învăța că a face zgomot este ceea ce te face să te întorci. Odată ce s-au obișnuit să fii plecat timp de cinci minute, încearcă să prelungești timpul puțin câte puțin.

În cele din urmă, puiul tău ar trebui să învețe că a fi singur nu este prea rău și că o sa te întorci. Anxietatea de separare poate apărea la câini de toate vârstele, așa că este o idee bună să începi să-i înveți că timpul singur nu este rău în prima săptămână a cățelului tău acasă. Mai multe despre acest fenomen poti descoperi pe blog, in articolul Petmax - Anxietatea de separare la caini.

Este vreama sa isi faca nevoile, din nou ...

Aprovizioneaza-te cu materiale de curățenie pentru că vei avea nevoie de ele. Multe! Antrenamentul la olita este un alt lucru care ar trebui inceput in ziua in care va aduceti catelul acasa. Dar va dura ceva timp și va implica destul de multe accidente de toaleta înainte ca micul animal să înțeleagă - probabil fi până când va fi în jur de 12 până la 16 săptămâni.

Poți ajuta la reducerea numărului de accidente luând cățelușul în pauze de olita la fiecare două până la patru ore, inclusiv în mijlocul nopții, dacă este necesar. Antrenamentul cu lăzi poate ajuta, de asemenea, la dresajul la olita, deoarece câinii sunt în mod natural dezgustati să-și murdărească „bârlogul”, așa că vor merge la olita în altă parte. Scoțându-i din cutia lor și apoi imediat afară sau la locul desemnat (în interior), vor afla că acolo trebuie să meargă atunci când trebuie să isi faca nevoile. În cele din urmă, își vor da seama că întreaga ta casă este barlogul lor și nu un loc în care să mearga la olita.


Recomandarea noastra? Toaletarea animalelor este foarte importanta si Zuzi ne ajuta cu sfaturi si un salon de cosmetica canina si felina.

Respecta un program

Respectarea unei rutine este cu adevărat importanta pentru a-ți ajuta cățelul să se adapteze la noua sa casă și familie. Respecta același program (pe cât posibil) pentru orele de masă, ora de culcare, sesiunile de joacă și pauzele la olita. Și dacă ai reguli pe care cățelul  trebuie să le urmeze, asigura-te că toată gospodăria aplică regulile. Dacă puiul nu are voie pe canapea, nu ar trebui să-l trageți în sus pe canapea, pentru o imbratisarea rapidă. Îl va deruta atunci când vaavea probleme pentru că a sărit pe canapea, a doua zi.

Hrănirea cățelușului

Pentru orele meselor, nutriționiștii veterinari recomandă să hrăniți cățelușii cu cel puțin două mese și, eventual, trei sau patru mese pe zi, până când cățelușul are 4 până la 6 luni. Odată ce împlineste 6 luni, poți rămâne cu două mese pe zi, deși unele rase mari și gigantice pot beneficia de trei mese pe zi.

Sfatul nostru? Alege Raw Paleo, pentru vitalitatea și sănătatea câinilor și pisicilor.

Hrănirea cu mancarea potrivită este importantă pentru a te asigura că cățelul crește si se transforma într-un câine sănătos, la ritmul corect. Medicul veterinar te poate ajuta să determini care este cea mai bună hrană pentru cățelul tau și cât de mult ar trebui să mănânce. Poti afla acum despre recomandarile noastre - Creste-ti cainele cu mancarea Acana.


In concluzie, prima săptămână cu un nou cățel poate fi copleșitoare și puțin înfricoșătoare pentru amândoi. Dar petrecerea timpului de calitate cu prietenul tău necuvantator și stabilirea unei rutine vă va ajuta pe toți să vă adaptați, în cel mai scurt timp. Nu uitați să programați și prima vizită a puiului la medicul veterinar!

Dacă încă nu știi ce rasă să alegi, poți descoperi mai multe pe blog despre descrierile acestora - vezi aici totul despre Beagle, un caine energic, vesel si sociabil si aici despre Golden Retriever, o rasa energica si preferata de copii. Pentru a afla totul despre legatura speciala dintre cei mici si animalele de companie, iti lasam aici un link si catre articolul Cainii si copiii - lucruri pe care trebuie sa le stii.
 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!