Beagle, un caine energic, vesel si sociabil

Beagle, un caine energic, vesel si sociabil

Beagle



ISTORIC

          Una dintre cele  mai cunoscute si apreciate  rasa de caini este beagle-ul.  Cu ochii mari si urechile clapauge sunt preferati de multi oameni ca  animale de  companie.  Ca multe alte rase de caini, in trecut, beaglii au fost crescuti pentru a  avea un rol total diferit de a  fi animal de companie.  Crescuti pentru a ajuta la  vanatoare,  originea rasei este putin incerta.



          Exista o teorie conform careia primii beagle au fost folositi la vanatoare in Grecia Antica,  in jurul secolului al V-lea i.Hr. In scrierile lui Xenophon se mentiona folosirea unui caine asemanator la aspect cu beagle-ul  la vanatoarea animalelor mici. Odata cu dezvoltarea Imperiului Roman, rasa a inceput sa se extinda cu precadere in teritoriile care acum apartin Angliei.  Denumirea de beagle apartinea tuturor ogarilor de talie mica folositi la vanatoarea de animale mici, desi  fizic existau deosebiri evidente dar, de asemenea erau diferiti fata de beagle-ul din zilele noastre. In secolul al XI-lea William Cuceritorul a adus ogarii St Hubert si Talbot in Anglia. S-au facut incrucisari repetate cu alte tipuri de ogari englezi pentru a le da viteza, rezistenta la vanatoare dar si fantasticul simt al mirosului.

          Regina Elisabeta I a facut o pasiune pentru rasa beagle. In acele timpuri  existau doua  versiuni  miniaturale  alea  rasei. Poket beagle  si glove  beagle, caini de  dimensiuni  mici care incapeau intr-un  buzunar, respectiv intr-o  manusa. Avand  dimensiunea de maxim 23 de  cm la  greaban, cainii puteau  fi bagati intr-un  buzunar al  vanatorului si mergeau pe  cal  alaturi de  acesta.  Ogarii mai mari alergau prada la  sol, apoi  vanatorii  eliberau beagle-ii pentru a urmari prada prin subarboret si  tufisuri. In prezent, aceste rase au disparut.

          In esenta rasele  care au contribuit la formarea beagle-lului sunt ogar Talbot, ogar sudic, ogar  nordic si  Harrier.  In procesul de  selectie s-a urmarit  pastrarea unei  caracteristici  definitorii si foarte importante pentru  rasa, si  anume  simtul  foarte  dezvoltat al  mirosului. De aceea, chiar  si in  zilelele noastre  beagle-ii sunt folositi  cu succes de  politie  sau autoritatile vamale pentru depistarea narcoticelor sau a substantelor interzise.  Fiind caini de   talie medie se pot strecura cu  usurinta in spatii  mici sau  stramte inaccesibile oamenilor sau  altor caini de  talie  mare.
Clubul Beagle a fost infiintat in anul 1890 iar standardul rasei a urmat la scurt timp dupa.

           In prezent, conform American Kennel Club, rasa beagle este una  din cele mai populare 10  rase din lume.  Desi sunt independenti si dresajul poate pune  ceva  dificultati ( nu au  fost crescuti pentru a face pe plac stapanului, ca de exemplu ciobanestii germani sau retrieverii ), sunt  excelenti ca animale de  companie, mai  ales pentru familiile cu copii. Popularitatea rasei a crescut nu  doar in  Anglia, ci si in  toata  Europa si Statele Unite ale Americii si in mare parte un aport esential l-au avut animatiile Wallace and Goomit, filmul de copii Shiloh sau serialul TV  Wonder Years.  Un personaj de  desene  animate cunoscut in toata lumea este  Snoopy, cel  mai  faimos beagle, personajul principal din benzile desenate Peanuts. Faima lui a  facut ca oamenii  sau familiile cu  copii sa-si  doreasca propriul  Snoopy acasa.

PERSONALITATE

          Crescut pentru a  vana alaturi de  alti caini,  beagle-ul este un caine vesel, sociabil, extrovertit si se intelege bine cu alti caini. Este un caine bland cu copiii si poate accepta si alte animale de companie in preajma lui ( de ex pisici ) daca a fost socializat de mic cu ele.  Este atipic pentru un beagle sa  fie agresiv sau violent, dar este  esential sa fie  socializat de mic cu oameni, copii si  alte animale de  companie.



           Din cauza faptului ca este un caine independent si poate fi  foarte usor distras de stimuli exterior, dresajul lui poate fi dificil.  Ca majoritatatea raselor de  vanatoare, ei nu au fost crescuti pentru a face pe plac stapanului, ci  mai degraba pentru a gandi independent.. O caracteristica specifica beagle-ului este incapatanarea. Vor ignora cu  desavarsire stapanii in favoare activitatilor preferate, in special luat urma unui  miros. Similar altor caini de  vanatoare, beagle-ii sufera de  "auz selectiv". In cadrul  vanatorii, auzul selectiv este esential si ii permite cainelui  sa se concentreze mai bine pe ce anume are  de facut,  ignorand alte zgomote. In viata de  zi cu  zi, auzul selectiv se  manifesta atunci cand  cainele ignora total chemarile  stapanului  si este  concentrat pe  alte  activitati. De aceea este  esential sa invatam cainele  sa vina la noi cand  este  chemat.  Cu rabdare si recompense delicioase, vom avea un caine  foarte ascultator. Este esential ca  dresajul sa  fie inceput  cat  mai timpuriu posibil.

            Desi este un caine care prefera natura, beagle-ul poate trai confortabil in apartament. Este un caine energic, are nevoie de minim de o ora de exercitii fizice in  natura, desi in  mod  ideal ar trebui  mai  mult. Va  adora sa alerge, sa  exploreze  mirosuri  noi, sa se tavaleasca in  iarba.

           O trasatura caracteristica  beagle-lilor este ca le place  foarte mult sa latre. Fiind  foarte prietenosi, nu  vor  fi niciodata  niste caini de paza buni dar  vor alarma mereu stapanului daca cineva  va intra in curte. Beagle-lilor le place sa "cante", vor incerca sa imite cat mai bine sunetul ambulantelor sau a sinerelor masinilor de politie. Nu toti beagle-ii urla, dar cu  siguranta toti vor  latra. Beagle-ii lasati singuri pentru perioade indelungate de  timp sau cei  plictisiti vor latra excesiv.

           Fiind animale de haita, beagle-ii vor prefera  mereu  compania stapanulu si sufera daca este  lasat singur prea mult timp.. Ei pot  suferi de anxietate de separare. Se plictisesc usor si pot deveni distrugatori daca  nu  au parte de stimulare mentala si exercitii fizice regulate. Desi afara sunt  niste caini destul de  energici,  in casa sunt calmi. Este  foarte greu sa  obosesti un beagle, ei au  fost crescuti pentru a  rezista  la ore intregi  de  vanatoare. Exercitiile  regulate si rationalizarea  mancarii sunt importante pentru a  metine greutatea optima unui  beagle. Este cunoscut faptul ca  sunt lacomi.
Este un caine extrem de  expresiv si va reusi sa transmita stapanului  exact sentimentele sale.

            Ca in cazul  oricarui  alt caine, socializarea timpurie cu oameni, situatii, sunete, experiente diferite este  esentiala si aceasta ne va ajuta sa  avem un caine echilibrat.

ASPECT FIZIC

           Beagle-ul este un caine de talie medie, cu un corp musculos si compact. Are blana scurta si aspra, fiind bicolor sau tricolor. Capul sau este lung cu urechile rotunde care atarna. Are coada puternica purata de regula arcuita in sus. El poate avea intre 33 si 40 cm inaltime si ajunge la o greutate intre 10 si 18 kg. Are picioarele foarte musculoase, picioare care ii ofera o rezinstenta deosebita la alergat.

INGRIJIRE

           Avand blana scurta si lucuioasa este foarte usor de intretinut. El necesita periaj o data pe saptamana pentru indepartarea parului mort. Naparleste pe toata perioada anului destul de consistent de aceea necesita periere regulate. Urechile au nevoie de o verificare regulata deoarece sunt predispose infectiilor.



SANANATE

          In ciuda faptului ca beaglii sunt caini robust si sanatosi au totusi cateva boli la care sunt predispusi:

- Sindromul durerii la Beagle – este o boala inflamatorie a maduvei spinarii asociata cu dureri foarte mari
- Epilepsia
- Displazie de sold
- Ataxia - afecțiune neurologică denumită și mielopatie degenerativă canină. Inflamarea degenerativă a coloanei vertebrale și a materiei cenușii din trunchiul cerebral se manifestă prin tulburări de mișcare și paralizie spastică.
- Boala Lafora – boala metabolic ereditara. Din cauza unui defect genetic, conversia glucozei în forma sa de stocare, glicogen, este perturbată la câinii afectați. Se formează așa-numitele corpuri Lafora, care se depun în ficat, mușchi și, mai ales, în celulele nervoase. Exista pe piata test prin care se poate vedea daca cainele este predispus la aceasta boala ereditara.
- Glaucomul este des intalnit la aceasta rasa
- Obezitatea – fiind un caine foarte activ, este si foarte mancacios. O dieta sanatoasa si echilibrata il va feri de cresterea in greutate care ii poate pune sanatatea in pericol.
- Afectiuni ale urechilor. Deoarece aceasta rasa de caini adora sa se tavaleasca in iarba, noroi, pot patrunde in interiorul urechilor diverse corpuri straine care pot duce la inflamatii dureroase. De aceea este bine sa le verificam si curatam regulat.


PERSONALITATI CARE AU AVUT BEAGLE

Hélio Castroneves, KayCee Stroh, Lyndon Baines Johnson, Frankie Muniz, Miley Cyrus, Bob Dylan, Andy Cohen, Barry Manilow, Meghan Markle, David Hasselhoff, Donald Trump, Elaine Lui, George Clooney, Keith Moon, Ronnie Wood,


 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!