Golden Retriever, o rasa energica si preferata de copii

Golden Retriever, o rasa energica si preferata de copii
                                                                             Golden retriever




Istoric

Primele inscrieri istorice ale Golden retrieverului dateaza cu inceputul secolului XIX-lea, in Scotia,  si imbina ambitia unui om instarit cu povestea unui caine de nedorit.  In acea vreme, in Scotia, aristocratia abia incepea sa se  dezvolte si una din activitatile preferate ale barbatilor aristocrati era vanatoarea. Cainii de  vanatoare  folositi in acea vreme vanau doar la  sol si  aveau probleme in a recupara vanatul  cazut la  distante  foarte lungi.



Dudley Majoribanks, devenit mai târziu Lord Tweedmouth, un impatimit al vanatorii  de pasari dorindu-si  sa creeze un caine usor de  dresat,puternic, agil dar  si un inotator  excelent a achizitionat de la un cizmar din din orașul Brighton singurul caine de culoare  galbena cu blana lunga si in valuri ( fratii lui  erau toti  negri). Numele lui a  fost  "Nous”" si  stapanul lui l-a imperecheat cu o femela de Spaniel de Apă Tweed „Belle”. Monta a avut loc in anul 1868. De-a lungul anilor, pentru  modelarea  aspectului  fizic dar  si a caracterului si pentru  a-l  face un caine de   vanatoare  excelent, Lordul Tweedmouth a realizat incrucisari cu  diferite rase, de la Terra Nova, English Setter la Bloodhound.

In expozitii, rasa a fost prezentata ca Golden Flat Coat. In 1911, rasa a fost  recunoscuta ub denumirea de “Retriever-Yellow or Golden” de către Kennel Club. Numele definitiv de  Golden Retriever il primeste abia  dupa  9 ani, in 1920.
Rasa a fost apreciata pentru abilitatea de a  vana atat  pe teren cat si pe  apa. dar si pentru agilitatea si  sarguinta de  care da  dovada. Oamenii  au  ramas impresionati si  de  caracterul  tandru si prietenos,  in special in prezenta copiilor.
Golden Retriever-ii fac parte din grupa câinilor de vânătoare sau sportivi „de agrement” conform American Kennel Club. Conform scopului original, Golden retrieverii au fost  folositi pentru a  aduce animale  salbatice impuscate inapoi la  vanator.  Multi Golden retrieveri aduceau  pasarile de  apa impuscate inapoi vanatorilor, aceasta  caracteristica pastrandu-se pana in ziua de  astazi, goldenii  fiind  mari iubitori de  apa si de a aduce obiecte inapoi. Cu  timpul, vanatoarea a inceput sa  nu  mai  fie  o  activitate atata de  populara, goldenii au preluat alte  joburi. De la caini de  terapie pentru  copii  cu  diverse probleme emotionale, de  sanatate sau  cognitive , la  caini  ghid pentru persoane nevazatoare sau care prezinta alte handicapuri,  caini de cautare si  salvare, sau  caini care detecteaza narcoticele sau explozibili, goldenul adora sa fie in prezenta omului, este un caine echilibrat, afectuos si  extrem de  inteligent. Pentru  aceste caracteristici , goldenul a inceput sa devina o rasa extrem de populara ca pet, mai ales in randul familiilor cu copii.

ASPECTUL FIZIC

Golden Retrieverul face parte din rasele de câini de talie medie. Masculii au o înălțime între 56 și 61 cm, în timp ce femelele sunt un pic mai mici, având o înălțime între 51 și 56 cm. Greutatea câinilor depinde de sex și mărime și se află între 30 și 40 kg. Trupul este unul atletic, pronunțat de mușchi, acest lucru putând fi observat prin mersul puternic al câinelui. Craniul său are un stop frontal evident și ochii săi de culoare închisă de sub pleoapele bine pigmentate dau Retrieverului o expresie blândă și prietenoasă, mulți ar spune că zâmbește. Musculatura sa puternică și oasele rezistente îl fac să fie un câine foarte agil și dornic de mișcare.
Urechile au forma triunghiulară și lungi până la nivelul maxilarului. Ochii sunt rotunzi, de nuanță închisă, iar nasul este de culoare neagră.




INGRIJIREA

Dat fiind ca rasa dispune de o blana deasa si lunga este necesara perierea cainelui regulat. Perierea contribuie la menținerea unei blăni sănătoase și lucioase a câinelui și la diminuarea căderii părului. Pe langa blana, ca la orice caine, trebuie verificate/curatate regulat urechile, ochii, labutele si dintii.

DRESAJ

Golden retrieverul este un caine foarte usor de dresat fiind foarte inteligent.Pe langa ca sunt foarte buni vanatori, aceasta rasa este folosita pentru a acompania persoanele invalide si de asemenea pentru actiuni de cautare si salvare precum si pentru detectarea drogurilor. Dresajul trebuie sa fie unul bland, bazat pe recompense si unul variant pentru a se obisnui cu mai multe situatii. Fiind un caine ce are nevoie de mult exercitiu fizic este nevoie sa faca zilnic miscare sau sa se plimbe. Se poate adapta si intr-un spatiu inchis (apartament), dar are nevoie de miscare.

PERSONALITATEA

Una din cele  mai  obediente  rase de caini, goldenii au castigat mereu concursuri de  obedienta, agilitate sau  dresaj de  teren. Goldenii sunt  caini extrovertiti, mereu  bine  dispusi si vor sa  faca  mereu pe  plac  stapanului. Desi  este  o rasa  extrem de  usor de  dresat, in primele etape  alea dresajului, provocarea este  sa capeti atentia cainelui.  In mod  ideal, dresajul ar trebui inceput cat  mai  devreme. Fiind pui, un caine va fi  relativ  usor distras de stimulii  exteriori, dar dupa cateva  sedinte de  dresaj se va  concentra  fara probleme pe comenzile  stapanului. Cu un dresaj  adecvat, goldenii pot executa indicatiile  dresorului  de la  distanta. Poate  fi  dificil sa fie  plimbati in lesa daca  nu  au  beneficiat de dresaj pentru  ca sunt  foarte  jucausi si doresc sa  exploreze.

Goldenii sunt caini extrem de afectuosi, mai ales cu membri familiei si  relativ afectuosi cu strainii sau  alti caini. De  aceea, ei  nu pot  fi folositi  ca si  caini de  paza, ci  mai  degraba caini de  alerta. Cu  siguranta  vor  latra si da de stire stapanului ca cineva a intrat in curte, dar sub nicio forma nu  vor avea un compotament teritorial.

O alta trasatura de caracter specifica rasei este faptul ca pot fi extrem de rabdatori. De acea sunt o rasa foarte potrivita pentru familiile cu copii mici. Sunt foarte toleranti cand vine  vorba de  agitatia specifica copiilor, nu-l  supara deloc zgomotele produse cand cei  mici  se joaca. Desi sunt caini de talie mare si pot deveni  foarte  energici cand se joaca riscand sa darame in joaca lor pe cei  mici sau sara pe ei. cu un dresaj adecvat pot fi invatati sa se  joace in siguranta cu  cei  mici si prietenii lor.De asemenea se inteleg foarte bine cu alti caini sau alte animale de casa (pisici, iepuri, etc)
Acest caine trebuie sa  fie in permanenta in centrul atentiei oamenilor, doar asa este fericit. In mod evident, nu este un caine care poate fi  lasat singur pentru perioade lungi de  timp si va suferi simtind lipsa familei. Goldenul necesita implicare totala din partea stapanului. Are nevoie de  cel putin o ora pe zi de activitate fizica, activitatea lui preferata fiind  aportul mingiilor si evident inotul.Goldenii  adora plimbarile lungi sau  alergarile usoare, nu exista  activitate fizica  sa nu-i  fie pe plac atat timp cat  este in preajma stapanului.  Un caine care nu  face destula  activitate  fizica va dezvolta probleme de comportament si probleme de  sanatate. Cu un program strict de  antrenament si stimulare intelectuala, goldenii se adapteaza in orice  mediu, inclusiv unui apartament.

Golden retrieverul este cunoscut pentru  dorinta lui de a face pe plac stapanului. Este in permanenta manat de a invata lucruri noi si este  foarte bucuros sa o faca in prezenta  stapanului.Fiind un caine  inteligent, se adapteaza foarte  usor situatiilor noi.

Goldenul este una  din rasele preferate ale  americanilor, fiind  mereu asociat cu viata de familie in suburbii.



SANATATE

Golden retrieverul este considerat un caine cu riscuri scazute de sanatate. Cele mai intalnire afectiuni sunt:
-         torsiunea gastric, afectiune ce se regaseste indeosebi la cainii de talie mare si reprezinta o afectiune asociata umplerii stomacului cu aer și torsionării acestuia
-         displazia de sold - malformație a articulației coxofemurale care are ca rezultat durereașchiopătarea și artrita
-         eczema umeda alimentara – leziune a pielii determinate de alimentatie necorezpunzatoare
-         epilepsia, o afecțiune a sistemului nervos care poate evolua la vârsta de 2-5 ani.
-         cataracta determină o pierdere a transparenței normale a cristalinului.Afecțiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi și poate duce în timp la pierderea vederii.
-         diabetul este o afecțiune pancreatică asociată unei insuficiențe de insulină.
-         entropionul este o afecțiune a pleoapelor ce implică răsucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irită suprafața globului ocular, putând duce la probleme mult mai grave.
-         hemangiosarcomul este un tip de cancer care poate avea ca rezultat tumori ale vascularizației splineificatului sau cordului.
-         alte afecțiuni la care sunt predispuși: cancer, boala Von Willebrand, probleme cu inima și defecte congenitale ale ochilor. Pot face diverse alergii ale pielii și sunt predispuși la obezitate dacă nu sunt hrăniți corespunzător.
Media de viață a Golden Retriever-ilor este de 9-15 ani

PERSONALITATI CARE AU GOLDEN RETRIEVER

Conan O’Brien, Mike Sorrentino, Lisa Vanderpump, Nicollette Sheridan, Jackie Chan, Shawn Johnson, Joey Lawrence, Colbie Caillat, Nick Jonas, Betty White, Chris Colfer, Oprah Winfrey, Elisha Dushku, Adam Levine, David Hasselhoff, Jennifer Aniston, Bruce Weber, Nicollette Sheridan, Nick Jonas, Maggie Rizer , Cameron Diaz, Shakira, George Clooney, Gerald Ford, Ryan Reynolds, Diane Keaton

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!