Istoric
Primele inscrieri istorice ale Golden retrieverului dateaza cu inceputul secolului XIX-lea, in Scotia, si imbina ambitia unui om instarit cu povestea unui caine de nedorit. In acea vreme, in Scotia, aristocratia abia incepea sa se dezvolte si una din activitatile preferate ale barbatilor aristocrati era vanatoarea. Cainii de vanatoare folositi in acea vreme vanau doar la sol si aveau probleme in a recupara vanatul cazut la distante foarte lungi.
Dudley Majoribanks, devenit mai târziu Lord Tweedmouth, un impatimit al vanatorii de pasari dorindu-si sa creeze un caine usor de dresat,puternic, agil dar si un inotator excelent a achizitionat de la un cizmar din din orașul Brighton singurul caine de culoare galbena cu blana lunga si in valuri ( fratii lui erau toti negri). Numele lui a fost "Nous”" si stapanul lui l-a imperecheat cu o femela de Spaniel de Apă Tweed „Belle”. Monta a avut loc in anul 1868. De-a lungul anilor, pentru modelarea aspectului fizic dar si a caracterului si pentru a-l face un caine de vanatoare excelent, Lordul Tweedmouth a realizat incrucisari cu diferite rase, de la Terra Nova, English Setter la Bloodhound.
In expozitii, rasa a fost prezentata ca Golden Flat Coat. In 1911, rasa a fost recunoscuta ub denumirea de “Retriever-Yellow or Golden” de către Kennel Club. Numele definitiv de Golden Retriever il primeste abia dupa 9 ani, in 1920.
Rasa a fost apreciata pentru abilitatea de a vana atat pe teren cat si pe apa. dar si pentru agilitatea si sarguinta de care da dovada. Oamenii au ramas impresionati si de caracterul tandru si prietenos, in special in prezenta copiilor.
Golden Retriever-ii fac parte din grupa câinilor de vânătoare sau sportivi „de agrement” conform American Kennel Club. Conform scopului original, Golden retrieverii au fost folositi pentru a aduce animale salbatice impuscate inapoi la vanator. Multi Golden retrieveri aduceau pasarile de apa impuscate inapoi vanatorilor, aceasta caracteristica pastrandu-se pana in ziua de astazi, goldenii fiind mari iubitori de apa si de a aduce obiecte inapoi. Cu timpul, vanatoarea a inceput sa nu mai fie o activitate atata de populara, goldenii au preluat alte joburi. De la caini de terapie pentru copii cu diverse probleme emotionale, de sanatate sau cognitive , la caini ghid pentru persoane nevazatoare sau care prezinta alte handicapuri, caini de cautare si salvare, sau caini care detecteaza narcoticele sau explozibili, goldenul adora sa fie in prezenta omului, este un caine echilibrat, afectuos si extrem de inteligent. Pentru aceste caracteristici , goldenul a inceput sa devina o rasa extrem de populara ca pet, mai ales in randul familiilor cu copii.
ASPECTUL FIZIC
Golden Retrieverul face parte din rasele de câini de talie medie. Masculii au o înălțime între 56 și 61 cm, în timp ce femelele sunt un pic mai mici, având o înălțime între 51 și 56 cm. Greutatea câinilor depinde de sex și mărime și se află între 30 și 40 kg. Trupul este unul atletic, pronunțat de mușchi, acest lucru putând fi observat prin mersul puternic al câinelui. Craniul său are un stop frontal evident și ochii săi de culoare închisă de sub pleoapele bine pigmentate dau Retrieverului o expresie blândă și prietenoasă, mulți ar spune că zâmbește. Musculatura sa puternică și oasele rezistente îl fac să fie un câine foarte agil și dornic de mișcare.
Urechile au forma triunghiulară și lungi până la nivelul maxilarului. Ochii sunt rotunzi, de nuanță închisă, iar nasul este de culoare neagră.
INGRIJIREA
Dat fiind ca rasa dispune de o blana deasa si lunga este necesara perierea cainelui regulat. Perierea contribuie la menținerea unei blăni sănătoase și lucioase a câinelui și la diminuarea căderii părului. Pe langa blana, ca la orice caine, trebuie verificate/curatate regulat urechile, ochii, labutele si dintii.
DRESAJ
Golden retrieverul este un caine foarte usor de dresat fiind foarte inteligent.Pe langa ca sunt foarte buni vanatori, aceasta rasa este folosita pentru a acompania persoanele invalide si de asemenea pentru actiuni de cautare si salvare precum si pentru detectarea drogurilor. Dresajul trebuie sa fie unul bland, bazat pe recompense si unul variant pentru a se obisnui cu mai multe situatii. Fiind un caine ce are nevoie de mult exercitiu fizic este nevoie sa faca zilnic miscare sau sa se plimbe. Se poate adapta si intr-un spatiu inchis (apartament), dar are nevoie de miscare.
PERSONALITATEA
Una din cele mai obediente rase de caini, goldenii au castigat mereu concursuri de obedienta, agilitate sau dresaj de teren. Goldenii sunt caini extrovertiti, mereu bine dispusi si vor sa faca mereu pe plac stapanului. Desi este o rasa extrem de usor de dresat, in primele etape alea dresajului, provocarea este sa capeti atentia cainelui. In mod ideal, dresajul ar trebui inceput cat mai devreme. Fiind pui, un caine va fi relativ usor distras de stimulii exteriori, dar dupa cateva sedinte de dresaj se va concentra fara probleme pe comenzile stapanului. Cu un dresaj adecvat, goldenii pot executa indicatiile dresorului de la distanta. Poate fi dificil sa fie plimbati in lesa daca nu au beneficiat de dresaj pentru ca sunt foarte jucausi si doresc sa exploreze.
Goldenii sunt caini extrem de afectuosi, mai ales cu membri familiei si relativ afectuosi cu strainii sau alti caini. De aceea, ei nu pot fi folositi ca si caini de paza, ci mai degraba caini de alerta. Cu siguranta vor latra si da de stire stapanului ca cineva a intrat in curte, dar sub nicio forma nu vor avea un compotament teritorial.
O alta trasatura de caracter specifica rasei este faptul ca pot fi extrem de rabdatori. De acea sunt o rasa foarte potrivita pentru familiile cu copii mici. Sunt foarte toleranti cand vine vorba de agitatia specifica copiilor, nu-l supara deloc zgomotele produse cand cei mici se joaca. Desi sunt caini de talie mare si pot deveni foarte energici cand se joaca riscand sa darame in joaca lor pe cei mici sau sara pe ei. cu un dresaj adecvat pot fi invatati sa se joace in siguranta cu cei mici si prietenii lor.De asemenea se inteleg foarte bine cu alti caini sau alte animale de casa (pisici, iepuri, etc)
Acest caine trebuie sa fie in permanenta in centrul atentiei oamenilor, doar asa este fericit. In mod evident, nu este un caine care poate fi lasat singur pentru perioade lungi de timp si va suferi simtind lipsa familei. Goldenul necesita implicare totala din partea stapanului. Are nevoie de cel putin o ora pe zi de activitate fizica, activitatea lui preferata fiind aportul mingiilor si evident inotul.Goldenii adora plimbarile lungi sau alergarile usoare, nu exista activitate fizica sa nu-i fie pe plac atat timp cat este in preajma stapanului. Un caine care nu face destula activitate fizica va dezvolta probleme de comportament si probleme de sanatate. Cu un program strict de antrenament si stimulare intelectuala, goldenii se adapteaza in orice mediu, inclusiv unui apartament.
Golden retrieverul este cunoscut pentru dorinta lui de a face pe plac stapanului. Este in permanenta manat de a invata lucruri noi si este foarte bucuros sa o faca in prezenta stapanului.Fiind un caine inteligent, se adapteaza foarte usor situatiilor noi.
Goldenul este una din rasele preferate ale americanilor, fiind mereu asociat cu viata de familie in suburbii.
SANATATE
Golden retrieverul este considerat un caine cu riscuri scazute de sanatate. Cele mai intalnire afectiuni sunt:
- torsiunea gastric, afectiune ce se regaseste indeosebi la cainii de talie mare si reprezinta o afectiune asociata umplerii stomacului cu aer și torsionării acestuia
- displazia de sold - malformație a articulației coxofemurale care are ca rezultat durerea, șchiopătarea și artrita
- eczema umeda alimentara – leziune a pielii determinate de alimentatie necorezpunzatoare
- epilepsia, o afecțiune a sistemului nervos care poate evolua la vârsta de 2-5 ani.
- cataracta determină o pierdere a transparenței normale a cristalinului.Afecțiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi și poate duce în timp la pierderea vederii.
- diabetul este o afecțiune pancreatică asociată unei insuficiențe de insulină.
- entropionul este o afecțiune a pleoapelor ce implică răsucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irită suprafața globului ocular, putând duce la probleme mult mai grave.
- hemangiosarcomul este un tip de cancer care poate avea ca rezultat tumori ale vascularizației splinei, ficatului sau cordului.
- alte afecțiuni la care sunt predispuși: cancer, boala Von Willebrand, probleme cu inima și defecte congenitale ale ochilor. Pot face diverse alergii ale pielii și sunt predispuși la obezitate dacă nu sunt hrăniți corespunzător.
Media de viață a Golden Retriever-ilor este de 9-15 ani
PERSONALITATI CARE AU GOLDEN RETRIEVER