Cele mai frecvente preconcepții legate de animalele de companie

Cele mai frecvente preconcepții legate de animalele de companie

Iată de ce aceste lucruri nu sunt adevărate când vine vorba de pisici sau caini

Specialistii de azi au ajuns la concluzia că oamenii dețin animale de companie de mai bine de 30.000 de ani! Asadar, istoria noastră lungă cu pisici, caini (si nu numai) înseamnă că prin intreaga lume circulă o mulțime de mituri și concepții greșite despre deținerea acestor creaturi adorabile.
 
Din păcate, multe dintre aceste preconcepții sau idei eronate nu sunt doar greșite, dar sunt dăunătoare sănătății animalului de companie. Dacă sunteți proprietarul unui caine ori a unei pisici, este imperativ să dezvăluiți aceste mituri, astfel încât să ii puteți oferi prietenului vostru necuvantator cea mai bună îngrijire pe care o merită.

Mai jos, veți găsi o serie de mituri și concepții greșite comune despre animalele de companie. Citiți-le pe toate pentru a afla adevarul dovedit de stiinta si a reusi sa fiti mai atenti, in preajma acestor minunati companioni.

Este timpul să încetăm să credem aceste “mituri” si sa fim mai atenti la lucrurile pe care le auzim
Mitul 1 – Câinii mănâncă iarbă pentru că sunt bolnavi iar asta ii ajuta. Din fericire, contrar acestei idei populare, câinii nu mănâncă iarbă pentru că au greață sau au probleme la stomac ori la digestie. Cum asa? Foarte mulți câini consuma iarbă pentru că le place și o vad ca pe o formă de amuzament sau petrecere a timpului. Alte motive includ paraziții interni și deficiențele nutriționale din dieta lor.

Mitul 2 — Pisicile torc mereu pentru că sunt fericite. In Romania, majoritatea oamenilor asociază torsul minunat al pisicii ca pe o modalitate de a-și exprima fericirea și plăcerea. Deși acest lucru poate fi adevărat de multe ori, în multe cazuri nu este asa. De ce? Se pare ca in realitate, acest sunet poate semnala agresivitate, frică și durere. Este o idee bună să căutați și alte semne ale unei pisici vesele, cum ar fi miscarea cozii și a capului.

Mitul 3 – Daca stai la curte, câinele tău nu are nevoie de alta joaca sau de alte forme de miscare ori plimbari. Este un lucru minunat să ai spațiu suficient pentru ca prietenul tău patruped să alerge și să se joace, nimeni nu neaga asta. Insa nu vă lăsați păcăliți (si nici sa nu va culcati pe o ureche) - nu credeti că plimbările zilnice și alte forme de exerciții nu sunt necesare! Cum asa? Toate aceste forme mai active de exerciții ajută la îmbogățirea mentală a animalului tău de companie și sunt un adevarat sprijin pentru implinirea nevoilor fizice ale patrupedului tău. În plus, plimbarea este o modalitate excelentă de a face mai mulți pași și pentru tine, ca adult, tanar ori copil.

Citeste si acest articol util de pe blog - “Cainii si copiii - lucruri pe care trebuie sa le stii

Mitul 4 – Pisicile urăsc să se ude. Desenele animate, glumele si povestile ne spun partial adevarul - o mare parte din pisici nu doresc să facă baie sau fie udate de ploaie. Insa stim de ce se intampla acest lucru? Expertii arata ca aceste activitati sunt evitate de micile feline pentru ca  greutatea adăugată de apa le împiedică să sprinteze la fel de repede - ca un prădător ce sunt -  și le limitează mecanismul de apărare. Există totusi anumite rase de pisici cărora le place foarte mult apa. Ce poti sa faci practic? Incepe prin a face bai puilor si a-ti obisnui pisicile sa fie in apa mai mult timp. 

Mitul 5 – Părul de câine și pisică este responsabil pentru alergii. Auzim acest lucru frecvent - cum ca blana acestor animale provoacă alergii la oameni. Cum poti sa stii? Observi simptomele, faci analize cutanate (de piele) sau de sange. Care sunt semnele care iti pot da de gandit, la tine ori la copii (indiferent de varsta)? Simptomele variază de la lăcrimare până la strănut și congestie sau chiar tuse. Totusi este bine de stiut ca nu parul in sine este rau ci alergenii se găsesc în piele, salivă și urină. Deci, blana nu este de vina dar ea totusi este un purtator.



Exista animale ce nu pot provoca alergii? Iata o alta conceptie eronata. Daca despre o rasa se spune ca este hipoalergenica, înseamnă pur și simplu că animalul respectiv are mai puține șanse de a cauza alergii, dar alergiile pot fi totuși produse de acel animal. Animalele considerate hipoalergenice nu provoacă alergii la fel de mult precum alte rase, dar totuși te pot face să stranuti sau sa ai alte simptome.

Mitul 6 – Câinii au mereu gura curată. Înainte de a-ți lăsa câinele să-ți dea un sărut mare sau a te linge, trebuie sa știi că gura lui nu este atât de curată cum se credea cândva. Si ca la alte animale, si gurile cainilor sunt de fapt pline de bacterii. Imaginează-ți toate lucrurile groaznice pe care le-ai văzut cand cainele tau încerca să mănânce ...inclusiv excremente... Nu este tocmai ceva ademenitor, nu-i asa?

Descopera acest ghid despre ingrijirea dintilor la caini, pe blogul Petmax.ro!

Mitul 7 – Pisicile pica mereu în picioare. Ideea că micile noastre feline pot sa cada de la mari înălțimi și pot sa nu pateasca nimic dupa o astfel de patanie este unul dintre cele mai tulburătoare mituri. Sa fim realisti! Multe pisici cad pe ferestre sau de pe balcoane în fiecare an și sunt grav rănite sau chiar ucise. Acesta este motivul pentru care este important să asigurați orice fereastră  și să vă urmăriți pisica când ieșiți pe un balcon.

Mitul 8 – Un „an câinesc” este echivalentul a sapte ani umani. Acest mit nu are nicio explicatie stiintifica in spate si deci nu este adevarat. Cum asa? Acest lucru depinde mult de mărimea câinelui tău. O rasă mare a îmbătrânit aproximativ 15 ani umani până la vârsta de 1 an. În timp ce o rasă mult mai mică ar putea îmbătrâni mai încet. O modalitate bună de a încuraja longevitatea este să vă mențineți animalul de companie în stare bună de sănătate printr-un program excelent de sănătate si printr-o hrana potrivita:

Vezi recomandarile noastre in magazin, in sectiunea de hrana uscata pentru caini:


Mitul 9 - Datul din coadă înseamnă că câinele tău este fericit. Este adevărat sau fals? Raspunsul corect... uneori adevărat. O stim cu totii - câinii dau uneori din coadă si când sunt stresați sau anxioși. Asemenea concepției greșite legate de torsul pisicilor, cei mai mulți oameni asociază miscarea cozii cu fericirea și entuziasmul (la câini). Nu ne înțelegeți greșit; mulți câini dau din coadă ori de câte ori sunt fericiți și încântați să te vadă. Altadata o fac si pentru ca sunt speriati sau ingrijorati. Miscarea cozii este doar un rezultat al entuziasmului ori emotiei, fie că este una pozitivă sau negativă. Din acest motiv, veți vedea mulți câini dând din coadă înainte de o luptă cu alti câini. Căutați alte semne pentru a determina dacă câinele de acasa dă din coadă din cauza stresului.

Mitul 10 - Câinii sunt daltonisti. In realitate, câinii nu pot vedea toate culorile pe care le putem observa noi, ca oameni, dar pot vedea unele culori. Asadar, viata lor este cu siguranta mai mult decat doar în alb și negru. Câinii pot vedea culoarea, dar ei nu văd culoarea la fel de vibranta ca noi.
Patrupezii pot vedea nuanțe de albastru, galben și verde, deși culorile nu sunt la fel de strălucitoare in perceptia lor. Vederea lor mai slaba a culorilor este compensată cu simțurile lor puternice de miros și auz.


Mitul 11 - Câinele tău este sănătos dacă are nasul ud. Hmmmmm.... Adevarul este ca aspectul nasului câinelui tău se va schimba în funcție de activități. Stim ca si azi unii proprietari de animale de companie verifică dacă câinele lor este sănătos uitându-se la nas. Verdictul “Dacă este ud, câinele este sănătos” nu este un truc ce funcționează mereu! Există unele situații în care nasul câinelui tău ar trebui să fie uscat - când câinele tău doarme, probabil că va avea nasul uscat, iar acest lucru este complet normal. Căutați alte semne pentru a determina dacă câinele este bolnav sau sănătos.

Mitul 12 - Animalele de companie mici nu necesită la fel de mult efort ca cele mari. Adevărat sau fals? Din pacate... animalele mici sunt o responsabilitate la fel de mare ca și celelalte surate ale lor. Mulți părinți își surprind copiii mici cu un animal de companie dragut, cum ar fi un purcel de Guineea, hamsteri sau altele. Există o concepție greșită că aceste creaturi sunt mai ușor de îngrijit, ceea ce le face mai potrivite pentru copii.

În niciun caz copiii nu trebuie să fie responsabili pentru îngrijirea animalelor de companie, chiar și a celor mici. Animalele de companie mici necesită la fel de multă îngrijire și atenție ca și câinii mari. Purcelusii de Guineea, de exemplu, trebuie să aibă cuștile curățate zilnic, sa fie hrăniți de două ori pe zi, sa aiba unghiile tăiate în mod regulat și sa fie tratati cu respect.

Cu alte cuvinte, animalele de companie mici necesită la fel de mult efort ca și animalele de companie mari. Nu aduceti acasa animale de companie mici si exotice dacă nu sunteți pregătit să le oferiți stilul de viață de care au nevoie și pe care il merită.

Mitul 13 - Sterilizarea unui câine îi va afecta negativ personalitatea. Din fericire, dacă câinele tău a fost din totdeauna un câine iubitor, amator de distracție și jucăuș, castrarea nu va schimba totul. Dacă este puțin agresiv cu alți câini sau cutreieră adesea prin cartier, sterilizarea îl poate face un pic mai blând și mai înclinat să stea acasă.

Despre sterilizare si castrare la caini am scris aici!

Mitul 14 - Este în regulă ca si câinii să puțin mai ...plinuti. Excesul de greutate la câini poate fi asociat cu probleme ale inimii, respiratorii și ale nivelului de zahăr din sânge, tulburări ale scheletului osos și tulburări gastro-intestinale. De aceea, nu hrăniți câinele cu resturi de la masă și asigurați-vă că face multă mișcare.

Comanda acum mancarea umeda potrivite pentru caini, in functie de varsta, rasa sau afectiuni ori nevoi, aici!

Mitul 15 - Oamenii si animalele de companie nu pot sa isi transmita boli
Bolile zoonotice se transmit între oameni și animale. Rabia este cea mai cunoscută boală de acest tip, dar nu este singura. Altele includ boala zgârieturii pisicii, salmoneloza, viermii rotunzi, ancylostoma, pecinginele și toxoplasmoza.

Puteți reduce riscul de a contracta o boală de la animalul de companie spălându-vă pe mâini după ce îl mângâiați sau ii manipulați urina sau fecalele. Îți săruți animalul de companie? Deși obiceiul te poate ajuta să te simți mai aproape de prietenul tău blănos, te poate îmbolnăvi. Deși este mult mai probabil să te îmbolnăvești dacă ai un sistem imunitar slab, este o idee bună să-ți păstrezi săruturile pentru membrii familiei tale ...umane.

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!