Importanta sterilizarii/castrarii animalelor de companie

Importanta sterilizarii/castrarii animalelor de companie
Importanta sterilizarii/castrarii animalelor de companie

          De-alungul timpului s-a scris foarte mult despre sterilizarea/castrarea animalelor de companie, in principal despre sterilizare/castrarea cainilor si pisicilor.  Zeci de ONG-uri militeaza pentru asta, inlesnesc sterilizarea/castrarea animalelor de companie, fac fel de fel de campanii de constientizare a populatiei pentru a face stapanii de patrupede sa inteleaga beneficiile aceste operatii.
          Responsabilitatea fata de animalele noastre de companie nu inseamna numai asigurarea hranei adecvate, adapost, joaca impreuna cu ele, igiena corespunzatoare ci si mentinerea starii de sanatate si preventia impotriva diverselor afectiuni.

Ce este sterilizarea/castrarea?
          Sterilizarea/castrarea este o simpla interventie chirurgicala prin care se impiedica reproducerea animalelor de companie. Interventia nu cauzeaza dureri pet-ului nostru deoarece este facuta sub anestezie generala, externarea se face in aceeasi zi si deja in cateva zile blanosii nostri pot zburda in voie.
          Spre deosebire de noi oamenii, animalele nu constientizeaza aceasta interventie asupra corpului lor, asadar nu riscam o depresie din partea lor ca nu mai au ovare/uter/testicule :)
          Sterilizarea la femele consta in ovariohisterectomie – îndepărtarea uterului și a ovarelor sau ovarectomie – sunt îndepărtate doar ovarele)
          Castrarea la masculi consta inlaturarea testiculelor.

Cand trebuie facuta sterilizarea/castrarea animalului de companie?
          In principiu sterilizarea-castrarea animalului se face intre 4 luni-12 luni dar conteaza foarte mult talia animalului, starea de sanatate si uneori chiar si rasa. De aceea, va indrumam sa consultati un doctor veterinar pentru a va sfatui cum este mai bine sa procedati. Inaintea de operatie, medicul veterinar se va asigura ca animalul de companie poate fi supus acestei operatii efectuandu-i diverse analize. Cu cat varsta animalului este mai mica (in limita admisa) cu atat recuperarea va fi mai usoara si rapida.

Costurile operatiei de sterilizare/castrare
          Costurile aceste operatii difera de la un cabinet veterinar la altul. In cazul in care nu va permiteti costul aferent unei astfel de operatii, va indrumam sa apelati la  una dintre ONG-urile care sustin campanii gratuite de sterilizare pentru animalele de companie. O simpla cautare pe google va va ajuta in sensul acesta.

De ce este importanta sterilizarea/castrarea animalelor de companie?
1) reducerea numarului de animalele fara stapan
          Cea mai mare problema o reprezinta aparitia puilor nedoriti proveniti din monte accidentale sau din ignoranta stapanilor animalelor de companie. Acesti pui ii regasim apoi pe strada, crescand, producand la randul lor generatii si generatii de animale fara stapan. Cei mai multi caini fara adapost provin, culmea, din caini cu stapan. In afara faptului ca acesti caini traiesc de pe o zi pe alta, infometati, murdari, expusi multiplelor pericole, din lipsa unei ingrijiri medicale ei pot fi puratori ai diverselor boli care le pot transmite foarte usor prin urina si fecale animalelor noastre de companie. Adaposturile publice sunt pline de astfel de caini, caini care sfarsesc prin a fi eutanasiati deoarece nu exista adoptatori pentru ei.

2) sanatatea si echilibrul animalului nostru de companie
          Sterilizare/castrarea animalelor noastre de companie sunt esentiale pentru a le asigura un trai sanatos, echilibrat  cat mai indelungat.
          Sterilizarea diminueaza considerabil nesansa unei serii de probleme de sanatate cum ar fi:
- la femele: piometru, endometrite, dermatita indusa hormonal, hiperplazie endometriala, cancerul uterin sau ovarian, lactatii nervoase, gestatia falsa etc.
- la masculi: cancerul testicular, boli ale prostatei, dermatita indusa hormonal
          De asemenea sterilizarea impiedica modificarile  comportamentale datorate hiperestrogenismului si hipersecretiei de testosteron: agresivitatea fata de un alt animal sau chiar fata de oameni, marcarea teritoriului cu urina (care poate fi chiar si in interiorul locuintei), parasirea domiciliului de catre masculi la sesizarea unei femele in calduri in vecinitate (de aici o serie de probleme ca: accidente auto, pierderea animalului de companie, etc)
3) impiedicarea transmiterii bolilor genetice si a defectelor comportamentale
          Sterilizarea/castrarea chiar si a cainilor cu pedigree dar fara drept de monta ajuta la reducerea riscul bolilor genetice. Prin imperecheri defectuoase, puii devin rezultatul transferului bagajului genetic, defectelor comportamentale, bolilor genetice. De accea imperecherea animalelor de companie se face numai dupa ce au fost arbitrate si au ok-ul pentru monta, asta fiind o recunoastere a rasei fara defecte care nu trebuie transmise mai departe

Pregatiri pre/post operatorii
- preoperatoriu
          Animalul de companie nu trebuie sa consume alimente cu 12 ore inainte de operatie si nici apa in ziua operatiei. Anestezia generala poate da o senzatie de greata si prin eliminarea meselor inainte de operatie evitam ca animalul nostru de companie sa vomite. In urma analizelor facute de medicul veterinar inainte de operatie, va va transmite daca trebuie luate si alte masuri preoperatarorii.
- postoperatoriu
          De regula daca nu exista complicatii, puteti lua animalul de companie acasa in ziua operatiei. Din cauza anesteziei generale, animalul va fi usor confuz, dezorientat, va prezenta o stare de somnolenta iar din lipsa controlului poate scheuna, marai, geme etc. Animalul de companie trebuie supravegheat in orele ce succed operatia, trebuie respectate indicatiile medicului veterinar privind eventuala medicatie pe care trebuie sa i-o administram. Incepand din a doua zi animalul de companie trebuie supravegheat pentru a nu-si linge operatia si pentru a nu face efort mare care ar duce la ruperea firelor de la operatie. Privind alimentatia postoperatorie ar trebui sa cereti sfatul medicului veterinar daca este necesare o anume hrana sau puteti sa i-o mentineti pe cea obisnuita.
          Concluzii: Dincolo de obligatia morala de a ne steriliza animalul de companie prin asta evitand aparitia puilor nedoriti care ajung pe strada dar mai ales pentru sanatatea si echilibrului blanosilor nostri, avem si obligatia data de lege caci dupa cum stim  din 2013, prin legea nr.258, sterilizarea animalului de companie care nu are pedigree si drept de monta este obligatorie. Cu atat mai mult cu cat exista multe campanii gratuite de sterilizare incat nici grija financiara nu mai este justificata.
          Suntem direct responsabili de animalele de companie pe care le detinem iar grija pentru sanatate lor trebuie sa fie prioritara ca sa ne putem bucura de ele cat mai mult timp. Si nu uitati, ADOPT, DON'T SHOP!
 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!