Nevoile cainelui pentru a avea un animal de companie fericit, echilibrat si sanatos

Nevoile cainelui pentru a avea un animal de companie fericit, echilibrat si sanatos

Nevoile cainelui



In momentul in care am luat decizia de a avea un caine, am hotarat ca vom avea grija de el, ii vom satisface nevoile sale si va fi um membru al familiei.

Este responsabilitatea stapanului sa se asigure ca patrupedul lui are o  viata echilibrata si fericita. Cu totii stim ca un caine are  nevoie de mancare, adapost, ingrijiri  medicale, afectiune, plimbari. Pe langa acestea, cainele are o serie de nevoi pe care le vom detalia in acest articol.


Hrana


       Este obligatia  stapanului sa asigure o hrana adecvata pentru cainele sau. Nevoile nutritionale difera in functie de rasa, varsta si talia cainelui. Hrana este musai sa fie una de buna calitate si suficienta pentru talia si rasa cainelui.

       Nu este indicat sa-i lasam cainelui  mancare la discretie, pentru adulti este  suficienta o  masa pe  zi ( cantarita) sau maxim 2 ( dimineata si seara), puii necesita mese mai dese. Stapanul trebuie sa se documenteze temeinic si asupra alimentelor interzise cainilor si sa se asigure ca patrupedul nu le va consuma.

Printre alimentele interzise cainilor sunt: ciocolata, alcool, struguri, ceapa si usturoi, nuci, avocado.
Aici puteti vedea ce nu are voie sa consupe petrupedul vostru
Apa trebuie sa  fie  mereu la  discretie si proaspata.
    
        In cazul in care optati ca patrupedul sa consume mancare special gatita pentru el, trebuie neaparat sa va consultati cu un medic veterinar ca sa va asigurati ca ii furnizati cainelui dumneavoastra toti nutrientii necesari unei cresteri si dezvoltari armonioase. Mancarea preparata pentru noi oamenii, nu este adecvata animalelor de companie deoarece sarea, condimentele folosite le pot face rau.
 

 Disciplina


       Cu totii ne dorim sa  avem o  relatie  cat  mai  buna cu cainele nostru. Sa nu traga in lesa, sa vina cand este chemat, sa nu manance de pe jos, sa nu fie agresiv. Dresajul este  modul in care invatam sa comunicam eficient cu  cainele nostru.  Comenzile de  baza, sezi, culcat, asteapta nu reprezita dresaj in sine ci doar instrumente de care ne putem folosi. Este indicat sa  apelam la servicile unui  dresor profesionist care lucreaza prin conditionare pozitiva. Vom recompensa comportamentele dorite si  nu  vom pedepsi cainele  niciodata cand va face greseli.Pedepsele sunt  contraproductive si cainele nu  va  avea incredere in noi.


     
      Plimbarea zilnica este extrem de importanta. Cainele nu  trebuie scos afara doar pentru a-si face  nevoile. El are  nevoie de minim 1 ora pe  zi de plimbare, alergare si cel  mai important socializare cu  alti  caini.

      Un alt  aspect foarte important este  stimularea mentala. Pe langa dresaj, socializare, exercitiu  fizic, ii putem pune la  dispozitia  cainelui o sumendenie de  jucarii care ii vor pune  mintea la  lucru. De regula jucariile pentru stimularea inteligentei sunt cu eliberare de recompense/hrana. Pe site-urile specializate/petshop-uri gasiti o mare varietate de astfel de jucarii (si recompense), de la cele mai simple pentru incepatori pana le cele mai complicate. Un caine obosit este un caine  fericit si mult  mai putin predispus la comportamente distructive ( ros  mobila, latrat  excesiv) sau la  anxietatea de  separare.

      Important: Dresajul trebuie facut la un dresor acreditat si intotdeauna trebuie facut in prezenta stapanului. Evitati sa lasati cainele la dresaj fara sa fiti si dumneavoastra prezent

      Aici gasiti un articol detaliat despre dresaj

 


Adapost


       Pentru ca  sunt  animale de  viziuna, cainii  vor prefera  mereu sa stea intr-un spatiu semi inchis. Pentru  cainii care stau in curte, ideala este o  cusca. Pe timpul  iernii sau pe ploaie se poate  adaposti acolo, dar este  utila si vara pentru a  se adaposti de  soare.

       Pentru cainii de exterior este ideal sa le asiguram o cusca cu izolatie intr-un loc retras, asezata strategic incat gura de intrare sa nu fie in bataia vantului. Gura de intrare in cusca nu trebuie sa fie mare, trebuie sa fie exact cat sa incapa cainele in cusca in sens contrar reprezinta doar un orificiu mare care faciliteaza intrarea vantului/frigului. Cusca e bine sa nu fie pusa direct pe pamant. E bine sa aiba un suport, sa fie usor inaltata. Intrarea in cusca este ideal sa aiba o portita batanta in felul asta impiedica vantul sa intre la interior. In cusca nu se pun sub nicio forma  haine vechi, paturi, perne, pilote. Acestea inevitabil se vor umezi si va face mult rau cainelui. In cusca asigurati-i paie curate si uscate. Aceste sunt foarte calduroare, se usuca repede si se pot schimba de cate ori este nevoie. Cusca nu trebuie sa fie mult mai mare decat talia cainelui deoarece in felul asta se va pierde caldura degajata de corpului lui. Desigur, nici mai mica incat sa nu incapa lejer in ea.

       Cusca poate  fi  folosita  si in interior pentru cainii care locuiesc cu noi in casa/apartament pentru a preveni comportamente  nedorite sau daca  cainele sufera de  anxietate de  separare. Este important sa alegem dimensiunea ideala a  custii. Cainele trebuie sa  stea confortabil in picioare si sa se poata intoarce. Majoritatea cainilor  vor prefera sa  doarma in culcusul  lor, dar, in mod  evident, vor fi  caini  care  vor  dori sa  doarma langa stapanii lor.



Ingrijire medicala


        In primul  an  de  viata va trebui sa  facem mai  multe vizite la  veterinar. Este important sa obisnuim cainele cu  vizitele  la  veterinar. Chiar in perioada adulta, ideal este sa se faca un  set de analize de sange la o perioada stabilita cu doctoral veterinar, pe  langa deparazitarile interne, externe si  vaccinurile care trebuie facute cu regularitate.



        Destul de  des, probleme de  sanatate pot  fi identificate inainte de aparitia primelor simptome

        Daca cainele prezinta unul  sau  mai multe  simptome este necesar sa mergem de urgenta la veterinar:
-este apatic
- refuza hrana, jucariile
-vomita sau are diaree
-tuseste
-respira greu
-tremura
       
        Ca regula generala, un caine care  se comporta altfel decat de  obicei incearca sa  ne  transmita ceva.

 

Toaletare

        Desi unele rase sunt  mai pretentioase in ceea ce priveste toaletarea, toti cainii ar trebui sa  beneficieze o  toaletare de  baza si acesta sa intre in rutina. Este important sa  obisnuim cainele sa  fie  periat, sa fie  spalat, spalat pe  dinti  si sa i se  taie unghiile. Unele rase de caini au  nevoie sa fie  tunsi sau  trimati, alte rase de  caini  nu  se tund  niciodata. De preferat este ca toaletarea cainelui sa se faca regulat la un salon dedicat animalelor de companie(tot ce trebuie sa stiti despre toaletarea patrupedului) dar asta nu inseamna ca noi nu-l putem peria/pieptana/spala atunci cand este necesar. Produsele pentru toaletarea animalului de companie trebuie sa fie special create pentru ei, nicidecum nu vom folosi produse destinate uzului uman (sampon, sapun)

La ZuziVet din bucuresti sector 6, gasiti o echipa profesionista, care va poate ajuta cu toaletarea patrupedului.























Afectiune

Cainii sunt  animale  sociale si  au  nevoie de   interactiunea cu  oamenii. Petrece timp cu cainele tau, mangaie-l, joaca-te cu  el, plimba-te  si astfel  legatura dintre  voi  va fi  mai trainica.
Cainii  au  nevoie de  rutina. Adopta un program pe care stii care-l poti  respecta si  cainele tau va fi  cel  mai  fericit.

Respectand aceste cateva reguli, vom avea un animal de companie fericit, echilibrat si sanatos.

 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!