Dreseaza-ti corect cainele! Afla cand si cum sa incepi acest proces

Dreseaza-ti corect cainele! Afla cand si cum sa incepi acest proces
Te-ai gandit vreodata ca cea mai buna fundatie pentru un câine bun o reprezinta dresajul? Când iti antrenezi patrupedul, intre voi se zideste un limbaj aparte (unic si special) - pentru acest lucru ne folosim de semnale de mână, fluierături și alte metode. Cat este de important dresajul unui caine, care sunt etapele pe care trebuie sa le urmam pentru a avea un succes si mai ales cand sa pornim in aceasta calatorie - gaseste raspuns la toate aceste intrebari in articolul de azi, pe blogul de stiri, noutati si informatii utile la Petmax.ro! 
 
Important de stiut!
Indiferent dacă intenționezi sau nu să concurezi în sporturi ori evenimente pentru câini, este esențial ca toate aceste animale de companie să primească un antrenament de bază - incepand cu umblatul corect in lesa pana la a dobandi abilitati adecvate de a se comporta cand sunt in preajma persoanelor straine. 

Care este varsta potrivita pentru a incepe dresajul?
Momentul in care aduci acasa pentru prima data un mic prieten blănos este greu de descris in cuvinte! Primele zile sunt adesea pline de o mulțime de glume, rasete si de o voie buna care ii contamineaza pe toti membrii familiei - toate lucrurile par minunate, pe măsură ce cățelul tău începe să exploreze lumea din jurul sau. Apoi, pe măsură ce tu (ca proprietar) și cățelul va acomodați cu viața de zi cu zi, următorul pas este să decideți când să începeți antrenamentul. Mulți proprietari noi și primitori nu își dau seama cât de repede puteți începe să vă antrenați cățelul și cât de benefic poate fi acest lucru, atat in traiectoria viitoare a animalului cat si pentru bunastarea familiei.

Pe scurt - mare parte din rasele de catei pot sa înceapă dresajul formal sau informal și socializarea în jurul varstei de 7 sau 8 săptămâni.
În ciuda duratei lor scurte de atenție, puii, inca de la o astfel de  vârstă fragedă, pot învață abilități de socializare și pot percepe si executa comenzile de bază de ascultare, cum ar fi „stai” și „sezi”. Momentul ideal pentru a începe antrenamentul este de aproximativ 7 până la 8 săptămâni pentru majoritatea cățeilor, iar cel mai eficient antrenament implică confirmari pozitive și comenzi blânde. Aceasta este, de asemenea, vârsta pentru a începe să-ți socializezi cățelul cu oameni noi și specii noi de animale, permițându-i să exploreze și să aibă experiențe noi. Viata a inceput si pentru el!

Cursuri de formare formală: între 7 și 12 săptămâni
Unii proprietari de animale de companie, în special cei care antrenează un cățel pentru prima dată, ar putea prefera să se înscrie la cursuri de dresaj de câini - o decizie perfect corectă și binevenita! Aceste clase au avantajul ca se bazează pe cunostinta si expertiza unui antrenor care poate demonstra tehnici adecvate pentru adoptarea comenzilor de bază și a celor mai avansate. Un dresor acreditat poate ajuta, de asemenea, să identifice potențialele probleme de comportament sau de dresaj și să descopere dacă cățelul tău are nevoie de alte cursuri oficiale de dresaj de câini, cum ar fi sesiuni individuale. În plus, sesiunile de dresaj de grup pentru câini sunt un loc minunat pentru a începe să socializezi cățelul tău cu alte animale de companie și oameni - totul într-un mediu bine controlat.

În trecut, unii dresori recomandau proprietarilor de caini să aștepte până când un cățel avea 4 sau 6 luni ori până când micuțul animal este complet vaccinat (intarziind astfel înscrierea acestuia la cursurile de dresaj). Din pacate insa, acest lucru ne face sa ratam o perioadă cheie de socializare din viața unui cățel și în acel timp el sau ea ar putea dezvolta comportamente pe care va trebui să le corectați în viitor (cum ar fi fobiile sau agresivitatea), față de antrenarea unor comportamente bune de la început. Ce este de făcut? Discuta cu medicul veterinar pentru a te asigura că micul cățel este suficient de sănătos pentru a începe antrenamentul, a primi primele vaccinuri și deparazitare înainte de primele ore de dresaj. Bineinteles, va trebui sa tineti pasul cu vaccinările, în timpul antrenamentului. Exista semnale de pericole de sanatate? Nicio problema! Insistati ca dresorul sa permita accesul la antrenamente doar cainilor care respecta programul de vaccinare! Siguranța pe primul loc, intotdeauna! 

Sfatul experților de azi - Un program structurat îti poate dresa câinele în cel mai scurt timp

Nu amana acest lucru! Ne vei multumi, de îndată ce vei observa cum primele rezultate nu intarzie sa apara!

Știai ca toți câinii au nevoie de dresaj adecvat? Nu doar unele rase! Din fericire, acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Aceasta munca nu trebuie să fie nici grea și nici costisitoare. Asadar, fie ca împarți căminul cu un cățel mic sau cu un câine adult, afla de la noi acest lucru - niciodată nu este prea devreme să începi să îți dresezi câinele. Nu le creezi vreun stres, nici nu pui o presiunea prea mare pe ei. Din contra! Majoritatea câinilor sunt mai mulțumiți de structura acestui antrenament și de încrederea care se naște în timpul sesiunilor de dresaj sau după.

Nu te lăsa copleșit de lucrurile pe care le citești ori de experiențele altor oameni din jurul tău sau din online. Nu trebuie sa ai o atitudine negativă niciodată, cand începi sa te implici în dresajul câinilor. Esti confuz? Nu face lucrurile “pe apucate” sau în grabă. Dacă nu ești sigur de unde să începi, dezvolta un program săptămânal pentru a te ajuta să te organizezi. Astfel, la fiecare saptamana nouă, îți va fi ușor sa alegi  una sau două comenzi de bază la care să lucrezi. Din nou, nu te grăbi - permite loc pentru unele ajustări în mediul câinelui tău pentru a preveni, a schimba sau a corecta problemele de comportament.

Aduceti o cusca

Dacă nu ai folosit deja o cusca, prima săptămână de antrenament este un moment bun pentru a-i prezenta cainelui una. Cușca este un instrument bun pentru a gestiona comportamentul câinelui tău atunci când nu ești acolo pentru a-l supraveghea. Acordă puțin timp în fiecare zi în această săptămână pentru a lăsa câinele să se obișnuiască acolo și începe să-l lași acolo câteva minute, la un moment dat. Câinele tău poate prefera în cele din urmă să doarmă în cușca sa.

Începe să lași câinele în cușca lui pentru perioade mai lungi de timp, dar nu mai mult de câteva ore la rând. Asigură-te că lasi niște jucării distractive și interesante. Continuă să utilizezi cutia pe tot parcursul dresajului câinelui. Majoritatea câinilor iubesc să aibă un sanctuar propriu. De asemenea, aceste custi pot ajuta la dresajul casnic, deoarece majoritatea câinilor nu își vor face nevoile si nu vor urina acolo unde dorm.

Setati o rutină

Precum oamenii, si câinii se bucură de rutină. Creați un program de mese, plimbări și timp de joacă la începutul antrenamentului. Încă din prima săptămână de stabilire a acestor obiceiuri, aveți grijă să rămâneți consecvenți atât în ​​zilele lucrătoare, cât și în weekend - dresajul nu are sfarsit de saptamana ori zile libere. Dacă un alt om va avea grijă de câinele tau, asigura-te că acesta este la curent și cu programul. Respecta rutina cât mai îndeaproape în timpul dresajului câinelui și nu numai. Acest lucru iti va ajuta câinele să știe la ce să se aștepte și când sa o faca. In plus, acest lucru este de asemenea, benefic pentru dresaj - câinele tău va începe să învețe orele exacte în care poate ieși afară (de exemplu: după fiecare masă, câinele este plimbat pentru a se ușura).

Investeste in niște jucării potrivite

Afla cum doresti să iti  recompensezi câinele. Antrenamentul cu clicker de dresaj este o metodă eficientă, dar este posibil să folosiți recompense fără clicker. Înainte de a începe să predați comenzi și trucuri, încercați o mare varietate de jucării pentru a-i oferi motivație câinelui. Asigura-te că includeți unele lucruri, cum ar fi unele jucării moderne, ce oferă o anumită stimulare mentală. Acest lucru iti va menține câinele implicat mental, ceea ce este important, mai ales că majoritatea proprietarilor nu sunt disponibili să se joace cu câinii lor toată ziua. Nu oferi câinelui tău toate jucăriile deodată. Introduce jucăriile în această săptămână și apoi roteste diferitele jucării în fiecare săptămână pe parcursul acestui proces, astfel încât câinele să aibă mereu ceva nou și interesant cu care să se joace.

Comanda din magazin cele mai frumoase jucarii si accesorii pentru caini, chiar acum!


 

Comenzile - este timpul pentru ele

Învățarea comenzilor de baza este esențială pentru dresajul câinilor. Câinele tău trebuie să știe cum să răspundă stăpânului său, pentru a rămâne în siguranță. Începe cu comenzile de bază și odată ce acestea sunt stăpânite, treceți la altele.

● Sezi: Lucreaza in aceasta directie. Este important să-ți înveți câinele să stea. Planifica-ți  aproximativ cinci minute în fiecare zi, timp de o săptămână, lucrând la comanda „șezi”.
● Apoi, nu uita de “culcat”!
● Atentie si chemarea de urgență: dupa “sezi”, petrece câteva minute pe zi lucrând la comanda atentie (menita sa ii directioneze focusul pe tine) și învăța  câinele  chemarea de urgență (extrem de utila in situatii periculoase).
● Vino și lasă: odată ce câinele tău a stăpânit lucrurile de mai sus, puteți trece la aceste comenzi mai complicate.
● Nu mai sări : poti să iti rezervi timp în fiecare zi pentru a practica acest comportament sau poti aștepta până când apare în activitățile tale obișnuite de zi cu zi (cum ar fi când câinele tău sare să întâmpine oamenii care vin pe ușă).
● Așteapta: poti exersa acest lucru în sesiunile obișnuite de antrenament sau poți aștepta să apară oportunități în fiecare zi. Asigura-te că si câinele tau așteaptă înainte de a ieși in aer liber sau de a ieși din cutia sa.
● Mergi la locul tau: începe să lucrezi pentru a-ți învăța câinele să meargă într-un anumit loc și să se întindă în casa. Câteva momente grozave pentru a exersa aceste lucruri (câinele să stea calm pe loc): în timpul mesei sau când te uiți la televizor ori citești o carte.
● La pas: invatand aceasta comanda, câinele va stii sa nu tragă lesa - altfel spus, sa mearga in ritmul tau. Daca lesa nu va fi intinsa, plimbarea va fi mai relaxata si mai placuta. Unii oameni prefera sa ii invete pe caini „Cu mine” sau „Nu trage”. Aceasta abilitate trebuie invatata constant, de-a lungul dresajului.
● Nu mai lătra: Începe să iti antrenezi câinele să fie tăcut, insistand pe comenzile „vorbeste” și „liniște”. Poți face acest lucru în timpul sesiunilor de antrenament sau poți aștepta până când câinele tau latră - folosesțe-o ca pe o oportunitate de a exersa.

Probleme de comportament canin si recomandari, pe termen lung

După ce te-ai concentrat pe o anumita tehnică, vreme de o săptămână, câinele tău ar trebui să răspundă bine la o serie de comenzi. Din pacate, aceasta “victorie” nu înseamnă că ai terminat cu antrenamentul. Din contra, dresajul trebuie practicat și întărit pe toată durata vieții câinelui tău - astfel, comportamentul sau va fi mai bine fixat si conturat. Acest lucru nu il va ajuta doar pe el, ci va face ca si familia sa il accepte si sa il iubeasca mai mult. 

Specialistii ne recomanda sa ne luam cel putin cate 10 minute, de minim trei ori pe săptămână, pentru a revizui comenzile și comportamentele la care am lucrat deja. Intr-adevar, aceasta este o modalitate bună de a impune comportamentul.

Dacă aveți probleme cu antrenamentul sau cu un anumit pas din cele de mai sus, sugestia expertilor este inscrierea cainelui la un curs de dresaj  sau consultarea unui specialist în comportamentul canin. Acestia pot organiza sesiuni individuale cu tine și câinele tău, pentru a ajunge la rădăcina problemelor de dresaj și a veni in sprijinul tau cu tehnici de lungă durată.

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!