Câinele tău NU trebuie să consume aceste alimente

Câinele tău NU trebuie să consume aceste alimente

Află ce mâncăruri sau alimente sunt toxice pentru prietenii noștri canini

Credeai ca tot ce depozitezi in bucatarie sau tot ce pastrezi la rece, in frigider, poate fi consumat si de animalul tau de companie? Chiar daca prietenii nostri patrupezi sunt “necuvantatori” si nu pot sa refuze verbal o mancare, nu inseamna ca aceasta nu le poate face foarte rau sau le poate fi chiar fatala! Asadar, dacă te pregătesti să adopți un caine (poate pentru prima data in viata),   ai nevoie de un curs rapid legat de lucrurile pe care câinele tau nu ar trebui să le mănânce. Există o serie de lucruri pe care trebuie sa le tii deoarte,  pentru a-l mentine în siguranță. Iata care sunt lucrurile sau alimentele pe care un caiine nu ar trebui să le mănânce niciodata.

 

La ce se refera mancarea interzisa pentru caini

Câinii sunt animale curioase și, prin natura lor, sunt cautatori. Cand au ocazia, vor încerca să mănânce majoritatea lucrurilor pe care le intalnesc si care par apetisante! Dacă câinele tau mănâncă ceva toxic sau potențial dăunător, ar trebui să il duceți la o clinică veterinară cât mai curând posibil.

Cu cât începe tratamentul mai devreme, cu atât rezultatul va fi mai reușit atunci când vine vorba de sanatatea sa. Pentru ca mulți oameni nu sunt conștienți de diferitele produse alimentare care sunt de fapt dăunătoare însoțitorilor noștri canini, am compilat in acest articol o serie de informatii utile, pe aceasta tema. 

Asadar, inainte de a-i arunca cainelui tau câteva dintre resturile de la masa ta de pranz, există câteva considerații de luat in seama. Mâncarea pe care i-o dați cainelui nu trebuie sa fie una de pe lista interzisa. Nu lăsați aceste produse alimentare umane la îndemâna lor și nu le dați niciodată cainilor ca si recompensa!  

 

De ce exista aceste riscuri?

Cu un rationament simplu, ne-am putea spune - “dacă este sigur să le măncam, noi, ca oameni, trebuie să fie în regulă si pentru caini, nu?” Nu neaparat. Deși mare parte din alimentele de la mesele noastrei sunt perfect sigure pentru câini, unele sunt foarte nesănătoase și de-a dreptul periculoase! De aceea este esențial să aflăm ce pot mânca câinii.

Câinii digeră alimentele diferit față de oameni, iar consumul de alimente greșite poate duce rapid câinii la probleme de sănătate și, în cazuri extreme, chiar la moarte. Ce trebuie consumat cu moderatie si ce ar trebui evitat? Afla in articolul de azi.

Mancarea pe care cainele tau nu trebuie sa o consume - lista rezumat

 

1 Alcool

2 Semințe sau cotoare de mar

3 Avocado

4 Praf de copt

5 Carne gătită cu oase

6 Bomboane sau dulciuri

7 Cireșe

8 Piele de pui

9 Ardei iute 

10 Ciocolată

11 Citrice

12 Arpagic

13 Cafea

14 Fursecuri

15 Porumb proaspat

16 Grăsimi / untura

17 Usturoi

18 Sosuri de carne

19 Hamei

20 Inghetata

21 Kale

22 Nuci de Macadamia  

23 Lapte

24 Semințe de muștar

25 Nucșoară

26 Ceapă și praz

27 Pizza

28 Piersici

29 Prune

30 Stafide și struguri

31 Pește crud

32 Cartofi cruzi

33 Produse crude din carne de porc

34 Rubarba

35 Sare

36 Băuturi indulcite

37 Ceai

38 Roșii necoapte

39 Ciuperci sălbatice

40 Drojdie

41 Xylitol

 

Sa aducem cateva lamuriri legate de aceste alimente ori preparate:

  • Alcoolul poate avea efecte precum cele asupra oamenilor, ba chiar poate deveni o otrava - dezorientare, vărsături, dificultăți de respirație, ritm cardiac lent și convulsii. În cazurile severe, poate apărea moartea. Efecte similare pot fi observate dacă un câine mănâncă o cantitate mare de fructe putrede / fermentate (cum ar fi prune sau mere căzute dintr-un copac din grădină - atentie asadar, mai ales in acest sezon) sau drojdie ori aluat de pâine crud. Prin procesul de fermentare acestea eliberează alcool, care este absorbit în fluxul sanguin.

  • Semintele de mar - contin cianură, care ar putea fi dăunătoare câinilor dacă este consumată în cantități mari. Simptomele otrăvirii cu cianură includ probleme de respirație, gingii roșii aprinse, slăbiciune, pupile dilatate și, în cazuri extreme, moartea. Cotorul poate fi o cauza de inec, mai ales pentru cainii mici sau catelusi.

  • Samburele de avocado poate ramane blocat in gatul animalelor. Este un fruct gras, care poate duce la ingrasare si chiar pancreatita.

  • Oasele pot sa ramana blocate dupa ingestie si pot cauza deranj, ba chiar pot cauza iritatii. Alteori pot chiar strapunge intestinele, cauzand constipare, voma, diaree, dureri, letargie.  Oasele crude pot purta bacterii ca salmonella sau e.coli.  Alteori ele pot deteriora dantura.

  • Dulciurile (jeleurile indeosebi dar si bomboanele ori caramelele) contin cantitati uriase de zahar si foarte putini nutrienti. Pot sa provoace innecare, in special cele rotunjite. 

  • Ciresele - contin cianura.

  • Piele de pui - are multă grăsime și, la unii câini, ar putea deranja stomacul sau ar putea cauza chiar pancreatită. 

  • Ardeii iuti pot irita sistemul digestiv. In caz de ingestie, oferiti multa apa si contactati veterinarul daca cainele se simte rau.

  • Ciocolata poate fi fatala pentru caini! De ce? Câinii nu pot procesa o substanță chimică din ciocolată numită teobromină. Cazurile ușoare de toxicitate pot apărea cu vărsături și diaree. Cazurile mai severe pot aduce efecte secundare, cum ar fi o frecvență cardiacă crescută, tremurături și convulsii care, dacă nu sunt tratate, pot chiar să progreseze până la moarte. Ciocolata neagră și pudra de cacao sunt mai dăunătoare câinilor decât laptele sau ciocolata albă, deoarece conține niveluri mai ridicate de teobromină. Nu amanati vizita la medic! Simptomele pot aparea chiar si dupa câteva ore.

  • Citricele pot poate provoca vărsături și diaree din cauza compușilor toxici conținuți în semințe, coaja și in copacii in care cresc.

  • Cafeaua poate afecta ritmul inimii, pe langa voma, diaree, frisoane. Este fatala!

  • Fursecurile/biscuitii de casa au prea multe calorii, contin ingrediente toxice precum stafidele, nucile de macadamia, ciocolata si xylitolul!

  • Porumbul proaspat (pe stiulete) este un pericol deoarece poate fi inghitit de-a intregul si poate avea consecinte groaznice. Bucățile mari nu vor fi digerate și ar putea rămâne blocate în stomacul sau intestinele câinelui. Câinii cu blocaje vor dezvolta adesea simptome precum apetitul redus, vărsăturile, diareea sau constipația și abdomenul dureros. Acest lucru necesită adesea o intervenție chirurgicală.

  • Grasimea animala poate irita sistemul digestiv al cainelui - poate chiar contribui la dezvoltarea pancreatitei. 

  • Usturoiul - este toxic, afectand celulele rosii din sange. Va urma slabiciunea, letargia si un ritm crescut al inimii. 

  • Sosurile de la carne - grasimea si sarea de aici pot irita stomacul cainelui. Ca sa nu mai amintim de continutul ridicat de ceapa sau usturori, ce pot cauza efecte adverse. 

  • Hameiul duce la febra si poate chiar ameninta viata cainilor. 

  • Inghetata trebuie evitata intreg anul. Contine lactoza, greu de digerat (din laptele praf), cauzand voma sau diaree. Unele ingrediente pot fi de asemenea toxice (smochine, ciocoalata etc).

  • Varza kale - un aliment super util pentru oameni, insa interzis pentru caini. Conține câțiva compuși diferiți care pot fi dăunători câinilor, inclusiv oxalat de calciu și izotiocianați. Oxalatul de calciu poate provoca probleme precum pietre la rinichi și vezică, iar izotiocianații pot provoca iritații gastro-intestinale care duc la vărsături și diaree. Intoxicația cu taliu este, de asemenea, o posibilitate rară atunci când mănâncă varză din cauza cantităților acestui metal greu din plantă.

  • Nucile de Macadamia - sunt toxice, afectand functionarea nervilor si muschilor la caini. Apare voma, durerea abdominala, slabiciunea, ritmul cardiac ridicat, pancreatita. Evitati si nucile pecan, nucile obisnuite, pistacho.

  • Laptele - dupa cum aminteam si la inghetata, lactoza nu poate fi digerata de caini. Poate aparea voma si diareea ori chiar pancreatita. Pot aparea si reactii alergice la nivelul pielii.

  • Semintele de mustar - intalnite in unele gospodarii din Romania, acestea pot deranja stomacul si intestinele. 

  • Ceapa si arpagicul - sunt toxice pentru caini, afecteaza celulele rosii, ducand la anemie.

  • Pizza - conține niveluri ridicate de grăsimi saturate și ar putea avea ingrediente sau sosuri ce pot provoca tulburări de stomac sau toxicități. Grăsimea din pizza în sine, combinata cu orice carne,  ar putea provoca vărsături și diaree sau pancreatită.

Dacă pizza conține ceapă și usturoi  ar putea aparea efecte secundare foarte dăunătoare. Ca sa nu mai amintim de riscul de ingrasare!

  • Piersicile - atentie la sambure, ca in cazul avocadoului de care aminteam mai sus.  Nu aruncati samburii prin curte sau gradina, deoarece cainii s-ar putea sa ii inghita accidental.

  • Prunele - sunt toxice pentru câini datorită samburilor. Acestia conțin cianură, care atunci când este consumata în cantități mari poate provoca unele reacții adverse grave. Tulpinile și frunzele acestei plante sunt, de asemenea, dăunătoare pentru câini, așa că ar trebui să aveți grijă dacă aveți un prun în grădina. Nu le oferiti nici uscate! Sunt greu de digerat.

  • Struguri si stafide - sunt toxice si pot duce la insuficiență renală și chiar moarte. Mecanismul exact de acțiune este necunoscut, ceea ce înseamnă că poate fi destul de dificil să știm de cati struguri este nevoie pentru ca un caine sa fie afectat. Cel mai sigur este să evităm să le oferim, in orice cantitate. De asemenea, nu oferiți câinelui produse care ar putea conține struguri sau stafide, cum ar fi prăjituri, biscuiti cu fructe, pâine cu stafide, jeleu de struguri și suc de struguri.

  • Pestele crud - poate contine multi paraziti, periculosi pentru caini. Poate aparea voma, diareea, pierderea in greutate. Sa nu uitam de salmonella si listeria. 

  • Cartofii cruzi - produc voma si diaree. Mereu gatiti-i si inlaturati coaja. Nu ii condimentati! Explicatia? Cartofii conțin niveluri ridicate de solanină, care este o otravă glicoalcaloidă. Este una dintre apărările chimice naturale ale cartofului împotriva dăunătorilor.

  • Carnea cruda -  poate fi în general periculoasă pentru animalele noastre de companie din cauza bacteriilor precum E.coli și salmonella. Cu toate acestea, produsele crude din carne de porc, în special, pot conține chisturile unui parazit care cauzează trichineloza la câini. Parazitul este un tip de vierme numit Trichinella spiralis (periculos si pentru oameni).

  • Rubarba - poate afecta rinichii, lucru ce devine fatal. 

  • Sarea  - nimic ca sarea in bucate, nu-i asa? Totusi, nu cand vine vorba de caini - produce o sete excesiva, afecteaza nivelurile de electroliti, produce diaree, voma, frisoane si chiar moartea. Atentie la snacksurile sarate!

  • Bauturile indulcite - sunt colorate si par inofensive, nu-i asa? Totusi, ele contin putini nutrienti si pot deranja stomacul cainilor. Ramaneti fideli...apei!

  • Ceaiul - poate duce la probleme grave, ritm accelerat al inimii, frisoane si chiar moartea.

  • Rosii necoapte - acestea contin solanina, un glicoalcaloid. Volumele mari de solanină ar putea fi toxice, provocând o burtă supărată, letargie și slăbiciune.

  • Ciupercile salbatice - este foarte greu sa le identificam corect - lucru ce poate duce la grave probleme de sanatate ori chiar moartea! 

  • Drojdia - aparea balonarea și disconfortul abdominal. Drojdia fermentează în mediul cald și umed al stomacului câinelui, facand-o să se extindă. Unii câini se confruntă cu balonare severă și chiar o afecțiune periculoasă cunoscută sub numele de dilatație gastrică, unde stomacul se răsucește. Aceasta este o urgență care pune viața animalului în pericol. A doua problemă cu drojdia este că eliberează etanol, un tip de alcool care poate fi absorbit în sânge (despre efectele caruia am vorbit mai sus).

  • Xylitol - un îndulcitor artificial folosit în multe alimente - de la dulciuri, guma și bomboane fără zahăr, unt de arahide, gustări pentru diabetici și unele medicamente. Este sigur pentru oameni, dar la câini, xilitolul va determina pancreasul să elibereze cantități mari de insulină în fluxul sanguin. Acest lucru creează o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Dacă aceste niveluri de zahăr devin prea mici, atunci câinele  ar putea suferi de hipoglicemie, o afecțiune care poate provoca efecte secundare dăunătoare. Insuficiența hepatică ireversibilă poate fi observată și este potențial fatală. Atentie la simptome precum slăbiciune, vărsături, tremurături, gingii palide, ritm cardiac crescut și convulsii.

Ce ne facem cu mancarea pentru pisici? Este sigura si pentru caini?

Daca nu stiai, câinilor le place mâncarea pentru pisici! Unii câini o adoră atât de mult încât proprietarii lor folosesc mâncarea pentru pisici ca o recompensa de mare valoare pentru a-i rasplati pentru performanțe excepționale. Daca faci din asta un obicei, risti sa devii obligat sa  să muti zona de hranire a pisicilor (cat mai departe), pentru ca nici cainii sa nu ajunga acolo.  

De ce este mâncarea pentru pisici atât de atrăgătoare pentru câini? Faptul ca este diferita? Ori poate gustul?  

Chiar daca par asemanatoare cele doua tipuri de hrana sunt foarte diferite cand vine vorba de ingrediente. Iata de ce: pisicile sunt carnivore și, ca atare, dietele lor sunt foarte bogate în proteine. Acest conținut ridicat de proteine are un impact major asupra aromei mancarii. Totusi, ne intrebam - consumul de mâncare pentru pisici va dăuna câinelui meu pe termen lung?  Cainii sunt clasificati ca omnivori. Deși câinilor le place carnea, pot mânca și material vegetal și pot supraviețui cu o astfel de dietă. Sistemul lor digestiv si nevoile le sunt diferite de ale pisicilor. Asadar, raspunsul este ... NU! Nu creati din asta un obicei, altfel riscati sa provocati simptome ca:

  • Stomac deranjat  

  • Nutritie deficitara  

  • Afectarea ficatului și a rinichilor 

  • Obezitatea 

  • Pancreatita

Sunt lucruri destul de grave, nu-i asa?

Cumpara de aici mancare uscata pentru caini.

Alimentele sau preparatele din bucatarie nu sunt singurele probleme

Dupa cum spuneam, pericolele nu se ascund doar in bucatarie, in camara ori in frigider. Atentie si la lucrurile ce pot fi ingerate si sunt la vedere in curtea ori gradina casei noastre (fructe, legume, samburi diversi, carne cruda, resturi, gunoi etc). 

Specialistii recomanda consumul acestor alimente, chiar din caminul nostru

Ce este sigur, de consumat? Uite o lista utila: morcovi, unt de arahide, oua, somon, afine, popcorn, pepene rosu, mure, mazare verde, telina, spanac, brocoli, pui/curcan, cartofi dulci, mango, orez, vita, creveti. Atentie insa - nu le amestecati cu produsele interzise din tabelul scurt de mai sus (precum facem noi, in retetele noastre preferate). 

Medicii farmacisti din intreaga lume recomanda...

Pentru caini, cei șase nutrienți de bază sunt apa, proteinele, grăsimile, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Acești nutrienți esențiali sunt necesari ca parte a dietei regulate a câinelui și sunt implicați în toate funcțiile de bază ale corpului.

Cel mai bun sfat pe care îl poti primi despre hrănirea câinelui tau este acesta: hrăneste-l cu mâncare de cea mai bună calitate pe care ti-o poti permite. Diferențele dintre un aliment premium și un aliment economic nu se regăsesc pe eticheta nutrițională; se găsesc în calitatea și sursa ingredientelor. Două alimente pentru câini pot conține fiecare 27% proteine, dar pot fi foarte diferite în ceea ce privește cum se vor digera.

  • Indreapta-ti privirea catre o hrana completa

Vei gasi usor pe ambalajul produsului (ori in descrierea sa din magazinele online) expresia “mancare completa/formula completa”; altfel spus, mancarea a fost conceputa si testata pentru a indeplini toate nevoile nutritionale pentru respectiva rasa de caini. Mancarea denumita “supliment” ar trebui oferita doar in anumite circumstante, in completarea hranei de calitate.

Comanda de aici hrana pentru animale, la promotie!

  • Intelege lista de ingrediente afisata

 Nu este nimic gresit in a analiza componentele unei retete… ba chiar benefic, scapand astfel de viitoare intrebari ori chiar probleme! Pentru prietenii tăi canini, mentine in alimentatie o sursă de proteine sau chiar două. Într-un mix de hrana de înaltă calitate, o proteina deja procesata/deshidratata (cum ar fi puiul, carnea de vită sau peștele) este de obicei pe primul sau pe al doilea loc pe lista ingredientelor.  O proteină întreagă, neprelucrată, cum ar fi puiul dezosat, poate fi listată pe primul sau al doilea loc.

  • Tine cont de varsta si energia animalului tau

Majoritatea tipurilor de hrana sunt clasificate (si concepute) pentru a corespunde anumitor perioade din viata animalelor (pui, adulti, seniori). In vreme ce lista de ingrediente poate sa nu sufere schimbari majore, echilibrul nutrientilor poate sa fie formulat altfel – pentru a ajuta cainele sa traiasca o viata cat mai sanatoasa, in etapa in care se afla acum. De exemplu, pentru cainii seniori se adauga un plus de glucosamina pentru bunastarea articulatiilor; pentru pui, se pluseaza cu …proteine (un sprijin de nelipsit in perioada de crestere).

Cand vine vorba de animale mai energetice, putem sa fim siguri ca acestea au nevoie de mai multa mancare (mai multe proteine). Fiti cu ochii pe caine atunci cand faceti trecerea de la un anumit tip de hrana la un altul.

  • Compara portiile, nu greutatea pachetului in sine

Poate parea tentant sau usor sa cumperi pur si simplu cea mai mare pungă de mancare pentru a ajuta la transport, depozitare ori minimizarea sarcinilor, mai ales dacă ai mai multi caini mari. Dar este important să comparați portiile diferitelor alimente, mai degrabă decât greutatea totală a pachetului. Cum se traduce asta? O dimensiune mai mică de servire indică faptul că alimentele sunt hrănitoare și dense, cu calorii sănătoase. Astfel, o pungă mai mică de alimente sa tina mai mult.  

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!