Lăsând superstitiile la o parte, am adunat in articolul de azi, aici pe blogul Petmax.ro, cateva dintre cele mai comune intrebari (alaturi de raspunsuri) legate de bunastarea micilor noastre feline. Vom vorbi despre cele mai comune probleme de estetica, comportament sau sanatate, vom da cateva sfaturi generale de ingrijire a pisicilor si vom enumera cateva recomandari venite direct din partea medicilor veterinari. Parcurgand acest material, speram ca vei fi mai pregatit pentru a face fata avalansei de lucruri si obstacole cu care poate te confrunti, ca detinator de pisica, in Romania.
Sapte probleme de sanatate pe care trebuie sa le cunosti
Pisicile sunt cunoscute pentru natura lor curioasă și personalitățile lor independente. Acestea sunt animale de companie grozave, dar, ca orice animal, pot suferi de probleme de sănătate. Unele dintre aceste neajunsuri sau afectiuni sunt mai frecvente la unele pisici decât altele. În acest articol, vom discuta despre unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la pisici și despre cum să le prevenim, fie singuri, fie cu ajutorul specialistilor.
- Obezitatea
Cumpara usor hrana uscata potrivita pentru pisica ta, din oferta magazinului nostru!
- Problemele dentare
- Ghemotoacele de păr
- Paraziți
- Probleme ale tractului urinar
- Afectiunile de rinichi
- Probleme respiratorii
Pe lângă aceste probleme comune de sănătate, există o serie de alte afectiuni care pot afecta pisicile. Acestea pot include cancer, boli de inimă și boli hepatice. Pentru a preveni aceste situatii neplacute, greu de gestionat, este important să duci pisica la veterinar, pentru controale regulate. Veterinarul te poate ajuta să identifici eventualele probleme de sănătate și iti poate oferi sfaturi despre cum să previi apariția acestor afectiuni.
Suplimentele sunt de folos?
Ca oameni, ne-am obisnuit in ultimii ani sa adăugam suplimente de biotină pentru a ne crește părul, sa consumam colagen pentru a îndepărta ridurile și sa alegem fel de fel de produse pentru claritate mentală. Nu are si pisica ta dreptul la orice super-aliment i-ar promite și ei tinerețea veșnică?
Înainte de a introduce un supliment în mancarea (sau dieta) pisicii, verifica cu medicul veterinar că pisica ta nu are probleme de sănătate de luat în considerare sau că există potențialul unei interacțiuni medicamentoase.
Oamenii iau suplimente cu vitamine ori minerale pentru că majoritatea dintre noi avem diete groaznice, spun unii experti. De ce sa nu sprijinim asadar si dieta pisicii? Riscul de a-i face vreun rau este foarte mic. Cum asa? Majoritatea vitaminelor pentru animale de companie tind să nu fie foarte puternice, deoarece producătorii știu că sunt date în plus față de o dietă deja completă și echilibrată. Suplimentele arată cele mai promițătoare rezultate atunci când pisicile au afectiuni specifice de sănătate sau deficiențe de vitamine. Stim asadar despre beneficiile pentru sănătatea inimii ale acizilor grași omega-3 până la capacitatea antioxidanților de a lupta împotriva inflamației cronice. În continuare, ar trebui să alegi cu înțelepciune: citeste etichetele pentru a te asigura de calitate și cauta mărci care, în mod ideal, au studii clinice care susțin produsele.
Descopera in magazin câteva vitamine și suplimente pentru pisici pe care le poti lua în considerare!
Sfaturi generale
Iata cateva recomandari de care poti sa tii cont, intreg anul, indiferent de rasa pisicii sau varsta acesteia!
● Nu neglija vizitele obișnuite de wellness
Chiar dacă pisica ta pare complet sănătoasă, vizitele obișnuite de wellness pot ajuta la detectarea problemelor în etapele incipiente. Pisicile nu prezintă adesea semne și simptome până când o problemă a progresat deja foarte mult. La controlul regulat, veterinarul poate sugera testari sau analize suplimentare, pentru a ajuta la detectarea proceselor potențiale ale bolii, cum ar fi boala renală. Este esențial să începi planurile de tratament la începutul procesului și să reduci riscul ca bolile respective să ii puna in pericol chiar viața.
● Menține vaccinările la zi
Din momentul în care pisica ta se alătură familiei, va avea nevoie de vaccinuri. Oferirea de vaccinuri familiei feline va ajuta la prevenirea bolilor grave (intocmai ca si in cazul copiilor nostri). Vorbeste cu medicul veterinar despre programul de vaccinare a pisicii și asigura-te că le subliniezi în calendarul tau!
● Monitorizeaza greutatea și ofera o dietă sănătoasă
Pisicile devin mai puțin active pe măsură ce îmbătrânesc și, chiar daca toți iubim o dupa-amiază in care sa stăm la soare, este important să ne menținem pisica activă. Facem acest lucru asigurându-ne că timpul de joacă este o parte a rutinei sale zilnice. Utilizarea alimentatoarelor interactive și a unei mari varietate de jucării pentru pisici va ajuta pisica să rămână activă și implicata. Combina această activitate cu o dietă sănătoasă și pisica ta îți va mulțumi! Dacă ai întrebări despre ce mâncare este cea mai bună pentru pisica ta, consultantii din magazinul nostru te pot ajuta cu recomandări pe baza nevoilor sale specifice.
● Ingrijirea dentara trebuie sa ramana o prioritate
Februarie a fost si luna de sănătate dentară pentru animale de companie! Sănătatea dentară joacă un rol semnificativ în starea de bine a oricărui animal de companie. Păstrați dintii pisicii intr-o stare cat mai buna, prin curățări obișnuite.
● Pune pret pe rutina de îngrijire
Prin toata munca de ingrijire si infrumusetare se poate forma o legătură puternică intre noi si animalele noastre de companie. Creeaza o rutină de îngrijire pentru a fundamenta acesta conexiune, pentru a menține blana pisicii intr-o stare optima și a observa neregulile pielii care ar putea necesita o vizită la veterinar.
● Evita pericolele din propria ta locuinta
Citeste mai multe despre acest subiect in articolul intitulat Cum să-ți protejezi pisica de pericolele casnice, postat recent pe blogul Petmax.ro! Vei afla despre măsurile ce pot proteja bunăstarea pisicii tale și pot evita producerea de daune - de la medicamente, produse de curatenie, plante toxice, pana la cabluri electrice si alte capcane...ascunse.
● Litiera trebuie folosita corect
Chiar dacă pisica ta se comportă bine in general, uneori poate alege un alt loc acasă pentru a-si face nevoile, mai ales dacă este brusc speriată sau rămâne prinsă într-o cameră. Dacă această problemă devine persistentă sau dacă pisica ta nu folosește deloc litiera, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale grave - boala felinei a tractului urinar inferior, cistita bacteriană, insuficiența renală, bolile hepatice sau diabet. Dacă litiera nu este suficient de curata, prea mica sau prea adânca, dificil de accesat sau are o căptușeală care o face inconfortabilă, felina poate decide să isi faca nevoile în afara cutiei de gunoi.
● Locurile pentru odihna si priveliste
Când este timpul să se odihnească, pisicilor le place să aibă un loc confortabil și sigur. S-ar putea să descoperi că unele dintre zonele preferate ale pisicii tale pentru a trage un pui de somn sunt sub pat sau pe marginea canapelei, unde soarele îi încălzește corpul. Puteți crea locuri ideale de odihnă oferind un spatiu confortabil într-o zonă liniștită și netulburată a casei.
Apoi, pervazurile înălțate sunt zone ideale pentru ca pisica ta să aibă o vedere de ansamblu asupra lumii din jurul său. Pentru unele pisici, aceste zone înalte pot fi, de asemenea, unul dintre locurile lor preferate pentru a mai atipi putin.
Daca vrei sa aduci si tu in viata ta un astfel de companie, afla pe blog mai multe despre bucuria de a avea o pisica si gaseste o lista lunga de beneficii nestiute!