Ghid pentru ingrijirea puiului blanos in primele saptamani

Ghid pentru ingrijirea puiului blanos in primele saptamani

            Inainte de a decide sa ne luam un caine, trebuie sa punem in balanta cateva aspecte. Un caine va fi un nou membru al familiei asadar trebuie sa ne asiguram ca nu e doar un capriciu de moment. Trebuie sa tinem cont ca veselia aducerii in familie a unui caine vine la pachet cu responsabilitati, cheltuieli care nu sunt de neglijat. Asadar, inainte de a cumpara/adopta un catel trebuie sa ne gandim ce rasa ni se potriveste si daca avem timpul si resursele financiare pentru a-l intretine armonios si echilibrat. Va sfatuim sa alegeti rasa de caine in functie de:

-           Timpul disponibil de alocat patrupedului. Daca timpul liber este redus atunci ne orientam catre o rasa de caini mai sedentara precum: Basset Hound, Buldog Englez, Shih Tzu, Buldog Francez, Pug etc, nicidecum o rasa care necesita  exercitiu fizic intens si caruia nu-i este suficienta o simpla plimbare la pas precum: Fox Terrier, Border Collie, Brac German, etc

-           Nivelul dumneavoastra de activitate. Un caine sedentar nu va putea tine pasul cu un stapan foarte activ la fel cum un caine foarte activ va fi nefericit cu un stapan sedentar.

-           Spatiul disponibil cresterii cainelui. Evident este de preferat ca rasele de talie mare sa aiba un spatiu mai vast decat un simplu apartament si totodata sa ne informam corect ce rase de caini pot fi tinute afara in curte si care prefera traiul la interior.

            Mai multe informatii puteti gasi si aici: https://www.petmax.ro/blog/cum-alegi-caini-casa-curte-apartament.html

            Considerand ca v-ati informat corect despre ce rasa de caine vi se potriveste si ati decis care va fi noul membru al familiei trebuie sa ne informam cum trebuie procedat incat introducerea lui in sanul familie sa se faca cat mai natural.

            Daca v-ati hotarat sa cumparati/adoptati un pui de caine trebuie sa stiti ca este foarte important ca el sa nu fie luat de la mama mai devreme de 8-12 saptamani. Timpul acesta petrecut langa mama, fratii si surorile lui este foarte important pentru pui. Foarte important este ca atunci cand aduceti puiul acasa sa va asigurati ca ati primit si carnetul de sanatate in care trebuie sa fie inscrise minim 2 vaccinuri (asta depinde de varsta puiului) si deparazitarile aferente. La inceput de viata puii trebuie sa urmeze o schema de vaccinare foarte importanta, vitala chiar pentru a-i asigura o buna sanatate. Puiul poate fi scos afara din casa numai dupa finalizarea aceste scheme de vaccinare asta insemnand ca este imunizat la anumite boli. Doctorul veterinar va va spune exact care sunt pasii care trebuiesc urmati privind vaccinarile si deparazitarile necesare.
           
            In prima zi, puiul va fi putin confuz deoarece se va confrunta cu un loc nou, mirosuri necunoscute asa ca poate fi putin agitat si plangacios. Este ceva normal. Pe cat posibil incercati sa-i distrageti atentia cu diverse jucarii. Cand il aduceti acasa, lasati-l sa inspecteze singur noua locuinta. Nu exagerati cu grija si cu atentia pe care i-o acordati. Intai trebuie sa se obisnuiasca cu locul nou, cu oamenii noi asa ca atentia in exces poate fi un factor de stres pentru el.

                             

 

         Ce ar trebui sa avem pentru inceput la aducerea puiului acasa?


· Paduri absorbante

            Deoarece puiul poate fi scos afara sa-si faca nevoile numai dupa ce schema de vaccinare este terminata, va trebui sa-l invatati sa-si faca nevoile pe un pad. Este bine ca pe langa pad-urile absorbante sa luati si o rama care sa sustina acel pad ca sa evitati plimbarea pad-ului ud prin toata casa de catre puiul naravas. Aceasta rama o puteti gasi in comert fara probleme.Puii de obicei dupa ce mananca si dupa ce se trezesc din somn vor avea tendinta sa urineze. Incercati sa anticipati aceste momente si indrumati-l catre pad-ul absorbant. De fiecare data cand urineaza pe pad, recompensati-l cu ceva bun, in felul acesta el va stii ca daca va folosi pad-ul va primi ceva bun de mancat. Este un prim  pas spre dresare.

· Tarc de interior

            In cazul in care doriti sa restrictionati accesul cainelui incat sa nu se plimbe in toata casa, aveti nevoie de un tarc de interior. De regula tarcurile de interior au posibilitatea sa fie reglate incat sa poata fi largit, in felul asta il puteti folosi si cand cainele va mai creste

· Culcus sau cusca

            Trebuie sa-i puneti la dispozitie un culcus confortabil, calduros de dimensiuni adecvate marimii catelului. De preferat este sa-i introduceti cu ajutorul recompenselor si a jocurilor o cusca de interior din zabrele in care sa se obisnuiasca sa intre. Ii puteti pozitiona culcusul in cusca si de cateva ori pe zi sa-i puneti in el o recompensa, in felul acesta catelelul va asocia cusca cu ceva bun de mancare. Nu ii inchideti cusca cat este inauntru pentru a nu-l speria. Curand el se va simti in siguranta in cusca, va considera ca acolo este locul lui. Cusca este foarte practica cand se va mari si va trebui sa-l luati in masina pentru a fi dus la veterinar, plimbare, concedii. Pentru transportul cainilor in masina, cusca este ideala deoarece ii va da un sentiment de siguranta (decat sa se balangane pe bancheta) si in caz de accident, el va fi protejat.

· Bol pentru apa si mancare

             Pozitionati bolurile de mancare si apa in acelasi loc evitand sa-i schimbati locul. Apa trebuie sa fie proaspata si la discretie.

· Mancare

            Mancarea trebuie sa fie una adecvata varstei si rasei. Cel mai probabil daca luati cainele de la crescator, el va va spune cu ce anume a fost invatat sa fie hranit. Daca nu, cereti sfatulul medicului veterinar. In prima perioada de viata este foarte important ca mancarea sa fie una de calitate deoarece este perioada cand cainele se dezvolta si are nevoie de hrana de calitate. Incercati sa-i faceti o rutina, asta insemnand sa-i puneti de mancare la aceleasi ore in fiecare zi. Nu-l hraniti din mana atunci cand luati masa in felul asta evitati pe mai tarziu cersitul de mancare atunci cand mancati.

· Jucarii si dresajul prin joaca

            Cainele poate incepe dresajul de la o varsta foarte frageda. Pana la terminarea schemei de vaccinare, chiar daca stati doar in casa puteti sa faceti multe activitati interesante. Prin joaca, cu ajutorul recompenselor puteti sa-l invatati comenzi simple precum: sezi, culcat, asteapta, nu ai voie, stai, aici. Toate aceste comenzi se invata obligatoriu cu recompense pentru a stimula puiul sa faca ceea ce dorim. Recompensele trebuie insotite de o lauda verbala precum: bravo/foarte bine etc. Incercati sa fiti consecventi in ceea ce priveste comenzile/ lauda fara a le schimba deoarece riscam sa bulversam catelul si in felul asta nu va sti ce sa faca.

            La PetMax gasiti foarte multe hranitori/jucarii cu eliberare de recompense interactive pentru caini, pui si adulti. Aceste hranitori ajuta puiul sa-si dezvolte anumite abilitati, va invata cum sa scoata mancarea din anumite spatii inguste sau va invata sa faca anumite actiuni care duc in final la eliberarea unei recompense

· Zgarda si lesa

            De asemenea trebuie sa pregatim puiul pentru cand il vom scoate afara asadar va trebui sa-l invatam cu lesa si zgarda. Incepeti intai cu o zgarda usoara cu care sa se obisnuiasca la gat si apoi faceti scurte plimbari prin casa atasandu-i la zgarda si o lesa. Nu uitati recompensele! In scurt timp veti vedea ca  acestea nu vor mai fi deranjante pentru el ceea ce va fi minunat cand va trebui sa faceti plimbari in aer liber.

· Zgarda calmare Adaptil Junior  (optional)

Zgarda de calmare Adaptil junior este special conceputa pentru calmarea puiul de catel oferind-i un sentiment de confort si siguranta. Ea emana o subtanta naturala, un analog al feromonului de relaxare pe care catelele-mame il elibereaza in mod natural. Zgarda va ajuta catelul sa se obisnuiasca mai bine cu noul mediu, usureaza separarea de mama sa, socializarea cu noua familie umana. Ea are efect 4 saptamani, dupa care trebuie schimbata daca mai este cazul

            Poate la inceput vi se va parea solicitanta grija pe care trebuie sa o aveti cu catelul pui dar va asiguram ca deindata ce puiul se va integra si obisnui cu noua familie, va va aduce multa bucurie, buna dispozitie si loialitate in viata dumneavoastra.                           

           
                   

 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!