Ce rase de câini sunt potrivite în apartament sau la curte

Ce rase de câini sunt potrivite în apartament sau la curte

Cum să te bucuri de o viață bună, la bloc sau la casă, alături de un câine 

Locuiești singur la bloc si te-ai hotarat ca acum este momentul perfect pentru a-ti aduce un caine in propriul camin? Ori poate te-ai decis, alaturi de familie, sa va bucurati de compania unui animal de companie, acum ca v-ati mutat intr-o gospodarie? Fie ca stai la curte, fie ca iti traiesti zilele intr-un apartament, articolul de azi te poate ajuta cu cateva sfaturi utile pentru legate de alegerea cainelui potrivit si cu sugestii pentru a-i oferi o viata mai buna, oriunde ai fi!   

Urmează sfatul majoritatii proprietarilor de animale de companie - Nu trebuie să ai o casă imensa, un spațiu mare îngrădit, pentru a te bucura de un câine. Chiar si daca locuiesti într-un apartament sau într-o casă mai mică, există o mulțime de rase care se vor adapta spațiului tau și iti vor captiva inima.   

Nu te grabi catre prima oferta pe care o vezi online, spre prima oportunitate de adoptie si nici nu lasa ca cei mici, din familie, sa dicteze ce patruped sa va umple zilele! De ce? Trebuie sa stim ca achiziționarea unui câine este o decizie semnificativă și trebuie analizată cu atenție, pe toate partile. Citeste, informeaza-te, cere sfaturi, descopera recomandarile specialistilor sau a oamenilor din preajma ta. Cat traim, invatam!

In final, dupa toata aceasta munca asidua si dedicata, vei scapa de o multime de prejudecati, vei umple o sumedenie de spatii goale si vei fi mai decis. Astfel, vei reusi să selectezi mai rapid (si poate chiar si fara regrete) una dintre rasele de câini potrivite și să cauti un pui care să corespundă nevoilor familiei tale și mediului in care traiesti.
 

1. Rase de câini potriviti pentru viata la casa - variantele de top

Inainte de orice detalii, trebuie sa tinem minte - fiecare rasă de câine este unică, deoarece fiecare rasă a fost dezvoltată pentru un scop specific.

Pe scurt, aproape orice rasă poate fi un câine bun, daca traiesti la curte - totusi, cel pe care îl alegeți trebuie sa depinde în mare măsură, de mai mulți factori (nu doar de aspect, pret ori accesibilitate).

Într-adevăr nu există „un singur câine care să se potrivească tuturor” - la fel cum nu exista o casa, o masina sau o slujba care sa fie buna pentru toata lumea. Asadar, inainte de cumpărarea câinilor, cântăriți toți factorii situației legate de locuinta și de familie.

Gândiți-vă realist la cât timp și cati bani veți putea investi în câinele familiei în ceea ce privește antrenamentul, pregatirea, timpul de joacă, programul de hrănire și întreținerea generală a sănătății.

Nu fii insa descurajat - există un câine potrivit pentru tine, chiar daca ti-e frica de faptul ca vei avea cateva neajunsuri! Nu exista un loc sau un moment perfect, deci nu amana. 

Am pregatit o lista (care din pacate nu este nicidecum o listă cuprinzătoare), dar totusi reuseste, pe cat este posibil, sa evidenți cateva dintre unele dintre cele mai populare rase.

Nu uitati - va trebui să țineți cont de cerințele de îngrijire, nivelul de activitate, dimensiunea și afecțiunile comune de sănătate atunci când alegeți un câine de curte pentru familia ta.

Pentru curte, ia in considerare aceste optiuni
  • Labrador Retriever
Ai stiut ca aceasta rasa a fost votată ca fiind cel mai popular câine in 2015? Motivele nu sunt greu de inteles! Multi considera această rasă este cea mai inteligentă și loială. Un labrador retriever este un caine de familie excelent și au o abilitate aparte de a se înțelege bine cu copiii. In plus, acest caine este ușor de antrenat și se bucură să petreacă timp cu oamenii.
  • Beagle
Cand spui Beagle, spui vioiciune și inteligență! Totul intr-un “pachet mic”, adorabil! Mii de oameni ii considera o optiune excelenta deoarece cer o întreținere redusă și sunt câini de familie minunati. In plus, dacă sunteți în căutarea câinilor buni, pentru viata la curte, care nu cresc foarte mari, Beagle este o opțiune excelentă!
  • Ciobanesc german
Sa nu fie ciobanescul un câini de casă bun, loial, protector și versatil? Fara indoiala! Tocmai de aceea a fost votat a doua rasă cea mai populară la nivel mondial, chiar în spatele Labrador Retriever. Aceste animale se comporta bine cu copiii și alte animale de companie, insa sunt adesea precaute cu privire la străini. Apreciati pentru inteligența lor, acesti ciobanesti germani sunt si câini de lucru excelenți. Vor fi fericiți să-și indeplineasca “munca” toată ziua și să vină acasă la familie, seara.
  • Boxer
Descopera una dintre rasele cele mai energice, prietenoase și mai loiale. Boxerii sunt recunoscuti de mult timp ca fiind unul dintre cei mai buni câini de casă pentru familii, mai ales dacă aveți copii. Necesita o întreținere redusă și cer o îngrijire minimă. In plus, sunt jucăuși și afectuoși cu copiii. Totusi, sănătatea lor trebuie monitorizată, deoarece sunt predispuși la anumite boli genetice.
  • Teckel
Potriviti ca si câini de casă, acestia sunt energici, curajosi și independenti. In plus, au o multime de abilitati si talente. Un semn de atentie: teckelul nu este neapărat alegerea optimă atunci când există copii în familie, deoarece rasa este cunoscută pentru că este uneori agresivă. In plus, specialistii spun ca nu este o alegere bună de rasă pentru noii proprietari de animale de companie.
  • Golden Retriever 
Acesti caini sunt descriși ca fiind câinii de familie, prin excelență, în filme și TV - doar cautati putin prin amintiri! Sunt cunoscuți pentru personalitățile lor dulci și iubitoare; răbdare și inteligență. In plus, sunt o alegere de top pentru servicii diverse - câini de căutare și salvare, terapie sau confort.
  • Marele Danez
Liniștit, loial și cu o greutate de pana la 90 de kg, Marele Danez este uriașul blând al lumii canine. Insa nu te lasa păcălit de statura sa masivă - acești caini de dimensiuni regale sunt calmi și necesită doar câteva plimbări pe zi, odată ce au trecut de etapa de cățeluș. Marii danezi iubesc copiii, deși ii pot răsturna cu usurinta, poate doar lovindu-l usor! 
  • Mastiff
Poate par infricoșători la exterior, dar sunt niste companioni blanzi si calzi, la interior. Păstrați o cârpă la îndemână pentru a excesul de saliva care poate sa curga .... din capetele lor masive. Corpurile lor musculare pot răsturna oameni și obiecte în spații înguste; rețineți acest lucru dacă locuiți într-un apartament sau într-o casă mai mică. Mastifful are nevoie de un spațiu de locuit amplu și de dresaj pentru ascultare, oriunde ar fi.
  • Saint Bernard
Folositi în mod obișnuit în operatiiuni de căutare și salvare dar și ca animale de serviciu, Saint Bernard sunt câini uriași cu inimi și mai mari. Au tendința de a fi tovarăși blânzi, iubitori, perfecti pentru familie - tocmai de aceea se înțeleg bine cu copiii. Unii  nu își dau seama întotdeauna de cât de mari sunt, așa că dresajul este o necesitate pentru a-i ține sub control.

Caini de evitat, in familiile cu copii mici?

Specialistii ne avertizeaza - copiii trebuie învățați cum să acționeze în jurul câinilor, la orice varsta. Nu neglijati acest aspect si nu il tratati cu superficialitate! Ce facem insa daca nu ne putem imblanzi proprii nostri copii? Atunci, trebuie sa cedam si sa evitam unele rase de caini. Cel mai bine, sa nu le aducem nici in discutie, dar nici in caminul nostru!

Este vorba despre rase precum  Akitas, chow chow și husky. De ce? Acești câini nu vor tolera copiii care ii calca, ii lovesc, ii trag de blana, îi cearta, aleargă în jurul lor, strigă si maraie. Aceste rase sunt mai distante și mai independente. De asemenea, unii câini mai mici, cu personalități puternice, ar putea să nu vrea să fie “abuzate” și provocate de micutii nostrii - aici trebuie sa  includem Chihuahua, Pechinezi și Shih tzu.

2. Cainii pentru apartament - o scurta lista de la care sa pornesti

Dacă esti un iubitor de animale si locuiești într-un apartament mic (ori o garsoniera), avem vești bune! Spatiul tau limitat nu trebuie să te descalifice de la a detine si a te bucura de compania unui câine.



Nu ai o curte generoasa! Nicio problema
Din fericire, avem si “motivarea” potrivita! Pentru a stii ca luam decizia corecta si ca nu actionam gresit, am urmarit sfatul antrenorilor de câini si a altor specialisti din domeniu. Ce spun acestia, intr-o forma sau alta? Câinii au nevoie de timp, nu de spațiu - in alte cuvinte, asta inseamna că timpul petrecut cu ei contează în cele din urmă mai mult decât dimensiunea casei tale sau a locului in care isi duc traiul. Asadar, atâta timp cât faceti destula miscare alaturi de câine si cata vreme il mentineti activ mental, câinelui nu îi pasă de cât de mare sau de mic este apartamentul tau!

Gaseste cele mai populare tipuri de accesorii pentru caini, in magazin!

Asadar, porneste cu mai mult curaj in cautarea unui caine potrivit ce sa vă țină companie într-un apartament mic!  

Incepe “filtrarea”, pornind de la cainii mici de apartament. Apoi vezi si optiunile medii, iar in cele din urma vei fi surprins sa afli chiar si variantele de rase mari!

Câinii mici de apartament 
De ce sunt câinii mici animale de companie grozavi? Raspunsul este simplu - nu ocupă mult spațiu, de obicei pot face destula miscare si se pot juca în interior; sunt usor de ridicat si de transportat,  dacă este necesar. Totusi, dupa cum am spus mai sus, unii caini mici nu sunt recomandati pentru familii cu copii! Asadar, dimensiunea nu este singurul indicator că un câine se va descurca bine în spații mici. Concentreaza-te și asupra personalității câinelui!
Apoi, tineti cont si de nevoile sale si stilul vostru, ca familie. Ce rase de câini mici devin cei mai buni câini de apartament? Mai jos sunt câteva pe care le puteți verifica pentru a începe. 

1. Cavalier King Charles Spaniel
Acești câini sunt prietenoși cu oamenii și cu alți câini, deci sunt perfecti pentru bloc, iar dimensiunea lor este potrivită pentru un spațiu la ...scară mică.
2. Ogar
Multi proprietari afirma hotarat că acești câini mari și slabi sunt perfecti pentru apartamente, deoarece au nevoie doar de puțin spațiu și adoră sa faca puține exerciții fizice ...la care adauga mult somn, ziua.  
3. Buldog francez
Bulldogii francezi sunt crescuți pentru a fi mai mici decât verii lor Bulldog, deci sunt potriviți pentru un apartament (deși ambele rase merită luate în considerare). Au părul scurt, care nu are nevoie de prea multă îngrijire și adoră să se întindă în casa - in plus, sunt ca niște clovni amuzanti, care ofera multa distracție celor din jur.
4. Yorkshire Terrier
Dacă esti în căutarea unui câine vioi, afectuos, de dimensiuni mici, cu personalitate puternica, atunci un Yorkshire Terrier ar putea fi potrivirea perfectă. Acesti patrupezi au slujit ca si companioni de incredere încă din epoca victoriană, iar popularitatea lor nu a scăzut pana acum. Energia lor poate fi consumata cu plimbările zilnice și este necesară o întreținere redusă: caderea scazuta de par inseamnă că nu va trebui să aspirați constant părul de câine de pe jos ori de pe mobila!

​​​​​​​

Sfaturi pentru viata in apartament alaturi de un caine

- Creeaza un ritm zilnic (hrana, plimbari, joaca etc.). Rutina este benefica atat pentru animale, cat si pentru noi, ca oameni, la orice varsta.
- Daca este posibil, pastrati o femela si un mascul impreuna, in acelasi apartamente - nu doar din motive de reproducere, ci mai ales pentru a echilibra reactiile si felul de adaptare la viata de bloc.
- Incercati sa limitati accesul cainilor in dormitor ori in alte parti ale casei ce tin strans de igiena noastra. In plus, spalati labutele sau corpul animalului cu un sampon potrivit. Atentie si la frecventa acestora imbaieri!
- La fel cum si noua ni se recomanda aerul liber, soarele, miscarea in natura... si cainii trebuie sa se bucure de aceste lucruri. Altfel, riscam vizite mai dese la medic.
- Permiteti-i cainelui sa cunoasca in ritmul sau apartamentul, blocul, oamenii de zona si sa isi creeze relatii puternice, de lunga durata, profunde, cu toti membrii familiei.

Ce alte sfaturi ai putea sa lasi celorlalti cititori ai blogului Petmax.ro, referitor la cresterea cainilor la bloc ori la curte? Lasa un comentariu pe Facebook si continuam discutia acolo!

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!