Dușmani de moarte sau prieteni adevărați?
Sa descoperim in articolul de azi, pe blogul Petmax.ro, ce cred proprietarii de pisici și câini (care trăiesc în aceeași locuinta) despre relația acestora cu oamenii și cu alte animale de companie.
Un nou studiu prezentat pe portalul www.psychnewsdaily.com arata că pisicile și câinii care trăiesc împreună se pot înțelege fără prea multe conflicte, în ciuda temperamentelor lor (foarte) diferite. Asadar, s-ar putea ca toate miturile stravechi despre dusmania uriasa dintre aceste animale sa fie spulberata, o data pentru totdeauna! Sa privim mai indeaproape toate aceste stereotipuri si sa vedem ce ne arata experienta proprietarilor.
Sa incepem cu inceputul - stim ca sentimentele de dragoste-ura dintre câini și pisici sunt legendare, mai ales atunci când ne uităm în mod special la felinele si patrupezii canini care trăiesc împreună.
De fapt, daca ar fi studiem in adancime, nu este doar o chestiune de folclor. Rivalitatea dintre pisici și câini este una cunoscută în întreaga lume. Aceasta dusmanie este descrisa din când în când în desene animate (ori filme). Probabil ați auzit si de zicala „se luptă ca pisicile și câinii.” Mulți cred că cele două specii nu se pot înțelege și că explicatia este ca acestea sunt prea diferite - deoarece câinii sunt exuberanți și plini de energie, în timp ce pisicile sunt creaturi solitare care preferă pacea și liniștea.
Subiectul relațiilor pisică-câine a devenit recent din ce în ce mai popular în rândul oamenilor de știință în domeniul animalelor. Și acum, un nou studiu realizat de cercetători din Italia se adaugă in acest vast ocean de materiale, prezentand modul în care pisicile și câinii care trăiesc sub același acoperiș se înțeleg. Astfel, autorii studiului, care apare în jurnalul PLoS ONE, au oferit chestionare celor 1270 de locuitori ai Italiei care dețin atât o pisică, cât și un câine (sau mai multe pisici ori mai multi caini, deopotriva).
De retinut! Studiul reafirmă multe stereotipuri despre personalitatea animalelor de companie, dar arată și că aceste două specii pot coabita cu ușurință fără prea multe conflicte.
Prietenie si socializare?
Rezultatele sunt în mare măsură în acord cu cercetările anterioare. În general, proprietarii de animale de companie consideră câinii ca fiind prietenoși și pisicile ca ...nevrotice.
Studiul european a constatat că 85% dintre câini au o relație de prietenie cu stăpânul lor, față de doar 49% pentru pisici. Și pisicile sunt mai predispuse să ignore câinii decât invers.
Cu toate acestea, 64% dintre câinii și pisicile „chestionați” se joacă împreună (cel puțin uneori).
Proprietarii au spus că, astfel, câinii lor erau mai prietenoși decât pisicile cu oamenii pe care îi cunoșteau: 96% dintre câini, comparativ cu doar 79% pentru pisici, erau prietenoși cu oamenii familiari. Proprietarii au descris, de asemenea, pisicile ca fiind mai probabil să fie fie neinteresate de străini, fie speriate de ei. Câinii au fost, de asemenea, mai prietenoși cu străinii decât pisicile (51% față de doar 29%).
Când a fost vorba de membrii aceleiași specii, 84% dintre câini erau prietenoși cu câinii cunoscuți, iar 36% erau prietenoși cu câinii necunoscuți. Acest lucru contrastează cu pisicile - doar 49% erau prietenoase cu pisicile cunoscute și 10% prietenoase cu pisicile necunoscute.
Animalele de companie care locuiesc sub același acoperiș pot și să manance împreună, uneori
Inca o veste buna pentru inimile noastre iubitoare! După ce au terminat de mâncat, aproximativ un sfert dintre pisicile și câinii din sondaj au așteptat in zona, până când celalalt animal de companie a luat masa.
Respondenții la sondaj au indicat, de asemenea, cum câinii lor au tendința de a mânca dintr-un castron amplasat pe pământ (adica la nivelul solului), în timp ce bolurile pisicilor erau în general deasupra unei suprafețe ridicate, cum ar fi un blat sau o masă.
Aproximativ 58% dintre pisici și câini au dormit unul lângă altul (cel puțin uneori). În 11% din cazuri, aceste animale dorm mereu unul lângă altul, conform spuselor proprietarilor.
Citeste si despre legatura dintre caini si copiii - lucruri pe care trebuie sa le stii (pe blogul Petmax.ro).
Relația dintre pisici și câini: luptă, joacă și uneori ignorare reciproca
În același timp, 42% dintre pisici au ignorat câinele, față de doar 28% din cealaltă direcție. O cincime dintre pisicile și câinii care trăiesc sub același acoperiș s-au ignorat reciproc. Și doar 10% dintre pisici au șuierat la câine, față de doar 2% dintre câini care mârâiau la pisică. Aproximativ o treime dintre pisici și câini s-au implicat chiar în salutări ...nas la nas.
Cine ataca pe cine? Pisicile erau mai predispuse să atace câinii decât invers. Participanții au raportat că 24% dintre câinii chestionați au fost atacați cel puțin o dată de o pisică, în timp ce doar 22% dintre pisici au fost atacate de un câine.
Puțin peste 64% dintre pisicile și câinii care trăiesc împreună s-au jucat și ei împreună; 58% s-au urmărit, iar 41% s-au luptat. Aproape două treimi dintre animalele de companie îi „pândesc” uneori în mod jucăuș pe celălalt. Și aproape 44% dintre pisici se jucau uneori cu coada câinelui.
Descopera aici oferta de jucarii pentru pisici, in magazinul online!
Vor mai exista stereotipuri despre câini?
Acest studiu confirmă credința larg răspândită ce afirma aspectul conform caruia câinii sunt, în general, mai extravertiți, iar pisicile sunt mai ...distante. Acest lucru se datorează probabil faptului că (istoric vorbind) câinii au fost domesticiți o vreme mai indelungata decât pisicile. Și asta poate explica de ce gospodăriile cu mai multe pisici raportează adesea un comportament anormal al acestor feline; încă nu sunt „obișnuite cu” ideea de a trăi într-o casă cu oameni și alte pisici. Sau cel puțin nu la fel de acomodate cu această idee precum sunt câinii!
Cercetarea sugerează, de asemenea, că jocul cu câini este de natură mai socială, scopul său principal fiind formarea de legături sociale. Jocul cu pisici, pe de altă parte, seamănă mai mult cu comportamentul de vânătoare, cu o distincție clară între pradă și prădător. De asemenea, pisicile au avut tendința de a avea mai mult o reacție negativă atunci când câinele se apropia atunci când mica felina era mângâiată de om.
In ceea ce privește actualitatea, acest studiu vine la momentul potrivit. Numărul de pisici și câini care împart aceeași un camin este în creștere, ceea ce înseamnă că cu cât mai mulți proprietari de animale de companie știu cum să gestioneze aceste cupluri ciudate, cu atât mai bine. Lucru de la sine inteles, mai ales in contextul ultimilor doi ani de pandemie, izolare si carantinare, cand numarul animalelor de companie a crescut pretutindeni, in special in tara noastra.
Aceste informatii te-au incurajat sa mai aduci inca un animal de casa in locuinta ta? Dacă intenționezi sa faci un astfel de lucru, tine cont de aceste informatii utile despre introducerea unei noi pisici sau a unui câine în gospodăria ta.
Cum să aduci (si sa acomodezi) o pisică sau un câine nou în casa ta:
Atunci când aduci animale noi în familia ta, procesul de introducere este primordial. De asemenea, este foarte important pentru siguranța pisicii și a câinelui ca prezentările să se desfășoare cât mai bine posibil.
● Prezintă-ți câinele pisicii sau pisoiului tău încet. Nu uita să iei lucrurile treptat și să continui pas cu pas fără a face din aceste introduceri o sursă de stres.
● Încearca să te asiguri că pisica sau câinele tau este de acord cu ideea. Aceasta înseamnă că ar trebui să fie într-o stare calmă. Cu alte cuvinte, nu-i supune acestui proces atunci când sunt anxioși sau prea entuziasmați.
● Pune animalele de companie în camere separate printr-o ușă sau o poartă pentru copii. Acest lucru le permite să audă, să miroasă și să vadă ce se întâmplă.
● Cel mai bine este să limitezi această primă întâlnire la doar una sau două interacțiuni. Câinele și pisica nu vor deveni cei mai buni prieteni imediat. Dar îi poți lăsa să se adulmece unul pe altul înainte de întâlnire, chiar și printr-o ușă pe jumătate închisă, astfel încât să aibă o idee la ce să se aștepte.
● La început, permitei câinelui sau cățelușului să simtă mirosul pisicii pe hainele tale. Și poate dă-i o recompensa. Vrei ca cainele tau sa asocieze lucruri bune cu pisica, cum ar fi bunatati si mirosuri placute. Cu alte cuvinte, nu lucruri precum să fii lovit de noul său inamic. Dacă câinele tău are o istorie de a păzi un teritoriu sau s-a lovit de alte animale care erau prea jucăușe sau afectuoase, ar trebui să soliciți ajutor de la un dresor de câini înainte de a prezenta pisica.
Comanda de aici recompense delicioase pentru caini!
● Apoi, permiteți-le să petreacă timp față în față într-o cameră confortabilă. Acest lucru poate fi dificil în timpul fazei de introducere, dar chiar și cel mai pretențios pisoi sau cățel ar putea dori să-și vadă noul prieten de aproape și în persoană înainte de a începe să se lege de celălalt.
● Este mai ușor când sunt tineri - pisicile și câinii sunt mult mai predispusi să devină prieteni pe viață dacă se întâlnesc de la bun început, deoarece vor putea să crească împreună și să învețe cum dorește celălalt să se comporte, în timp ce încă descoperă lumea din jurul lor. Când sunt juniori, este mai probabil să fie deschiși către o prietenie, deoarece comportamentele teritoriale și instinctele tradiționale de frică nu au avut încă timp să se manifeste.
● Există anumite rase de câini care se inteleg mai bine cu pisicile? Adesea, nu este o idee bună să te bazezi pe o anumită rasă de câini pentru a fi compatibila cu pisicile, deoarece nu este o garanție că animalele tale se vor înțelege - depinde foarte mult de personalitățile și natura acestora. O pisică nervoasă și timidă nu va fi o potrivire bună pentru un câine excitabil, indiferent de rasă. Uneori s-ar putea să fie prea diferiți și dacă acesta este cazul și le este greu să coexiste, nu forța lucrurile. Acorda-le amândurora suficient spațiu pentru a-și trăi propriile vieți separate și asigura-te că amândoi au propriile locuri în care pot merge pentru a scăpa unul de celălalt.
Aminteste-ti că este nevoie de timp și o prietenie între pisici și câini nu se va dezvolta peste noapte. Este vorba despre a face primele impresii corecte și de a le oferi timp suficient pentru a se adapta.
Care sunt câteva sfaturi pentru câinii și pisicile care trăiesc împreună?
Cu atât de mulți câini și pisici care împart o casă, poate fi puțin dificil pentru animalele de companie să trăiască fericite împreună. Iată câteva sfaturi despre cum să-ți păstrezi animalul de companie și noul tău cățel sau pisică trăind în armonie.
Asa da!
- Ordonati zonele în care animalele de companie se simt bine și vizitează-le pentru perioade prelungite.
- Pune vasele cu mâncarea pisicii într-o cameră separată de restul alimentelor din bucătărie.
- Solicita medicului veterinar sugestii despre cum să vă prezentați animalele de companie.
- Doar stați loc și analizati totul. O atitudine calmă și încrezătoare vă va cuceri câinele în cel mai scurt timp.
Asa nu!
- Nu iti face pisica să se simtă nepoftită.
- Nu ii permite câinelui să folosească patul pisicii/jucăriile/așternutul pentru pisică.
- Nu iti ignora cainele. Acest lucru va fi dificil la început, dar în cele din urmă va funcționa în avantajul tău.