Unde mergem in vacante impreuna cu blanosii nostri?
Cand vine perioada concediilor incepem sa rasfoim internetul dupa pensiuni/hoteluri care sa fie petfriendly caci ce concediu ar fi acela fara prietenul blanos? In ultimii ani au inceputa sa se inmulteasca unitatile de cazare care accepta caini/ pisici dar chiar si asa ne impiedicam de diverse obstacole in a avea un sejur reusit (unele pensiuni nu primesc rase mari de caini, alte pensiuni nu au curtea ingradita etc)
Astazi am ales sa vorbim cu Laura care este proprietara pensiunii Tara, pensiune petfriendly din Moieciu de Sus.
Petmax: Cum ti-a venit ideea unei pensiuni pet friendly?
Laura: Pensiunea pet friendly nu a fost prima pe lista. Mutandu-ma din Bucuresti in Brasov am observat ca in Brasov nu existau deloc pensiuni sau gradinite pentru caini, oamenii care plecau in concediu si nu puteau sa calatoaresca cu cainele trebuiau sa-l lase la pensiuni de caini in Bucuresti. Asa ca am facut un drum pana la Directia Sanitar Veterinara pentru a cere informatii despre infiintarea unei pensiuni de caini. Desi personalul a fost foarte amabil, au putut sa-mi ofere informatii doar despre cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca un adapost de caini, nu o pensiune (ei neavand un indrumar pentru pensiunile de caini). Am inceput sa caut un teren in afara orasului, nu prea departe de utilitati, ideal cu utilitatile deja pe teren, dar totusi ceva mai departe de case incat sa nu deranjez vecinii. Trebuia un teren destul de mare sa incapa 2 constructii ( pensiunea de caini si viitoarea mea casuta), loc mult de alergat, etc. Dupa luni bune de cautare, negasind ceva care sa indeplineasca toate cerintele si sa se incadreze in buget m-am orientat catre cautarea unei pensiuni turistice care evident va fi pet friendly. Avand deja un caine, pe Dexter, stiam cat de greu este sa gasesti o cazare care sa accepte animale de companie. Dupa alte luni bune de cautari am gasit ce voiam in Moieciu de Sus.
Petmax: Ai animale? Le-ai luat inainte sau dupa pensiune?
Laura: Da, am 2 caini, unul inainte de pensiune si unul dupa.
Il am pe Dexter de 7 ani, iar pensiunea am deschis-o acum 4 ani. Dexter e un mascul de fox terrier sarmos , ne cunoastem de cand avea aprox 3 luni si de atunci petrecem timpul impreuna.
Milka a venit la aproape 2 ani dupa ce m-am mutat in Moieciu de Sus. A fost lovita de masina, preluata de o asociatie din Brasov care se ocupa cu salvarea cainilor (ANU), operata, apoi internata saptamani bune pentru ca nu-si putea folosi membrele din spate. Avea nevoie de o curte ingradita in care sa fie supravegheata, ferita de pericole si sa se faca recuperare cu ea ( exercitii fizice, dat tratament, creme, etc ). Dupa o luna, Milka a inceput sa mearga si s-a transformat din foster in foster failed si-si petrece batranetile fara griji la Moieciu. In prezent Milka are aproximativ 12 ani.
Petmax: Cum e zona in care ai facut pensiunea? E un loc in care oamenii sunt atenti cu animalele lor, dispusi sa i tina in casa/pensiune?
Laura: Moieciu de Sus este o zona superba, ceva mai aerisita si nu asa aglomerata ca Valea Prahovei, peisajele sunt absolut minunate. Oamenii care vin aici pentru prima data sunt absolut incantati de zona si pe buna dreptate. Totusi, Moieciu de Sus este un sat in care preconceptiile despre animale sunt adanc inradacinate in mintea oamenilor. Si anume, cainele trebuie sa stea numai afara, eventual in lant, sa manance resturi de la masa oamenilor, pisicile nu au voie in casa si rar primesc mancare pentru ca altfel nu mai prind soareci. Din pacate oamenii de aici, ca in multe alte zone din tara nu sunt foarte atenti si grijulii cu animalele lor, mai ales cu cele care nu produc nimic ( lapte, carne etc ). Evident, lumea de aici nu-si sterilizeaza cainii, nu mai vorbim de deparazitare, microcipare. O alta problema sunt cainii lasati liberi prin sat care inevitabil sunt calcati de masini. Localnicii privesc cu scepticism oamenii care traiesc in apartament cu cainii si isi fac concediile sau pleaca in vacanta cu ei.In consecinta, exista putine pensiuni care accepta animale de companie, aceasta situatie fiind asemanatoare la nivelul tarii, nu doar zona Moieciu. Sigur, exista exceptii, oameni care salveaza caini, ii sterilizeaza gratuit prin programele de sterilizare gratuita sau pe cheltuiala proprie sau care plaseaza caini in adoptii. Din pacate, acesti oameni raman doar exceptii.
Petmax: Cum au primit turistii ideea de a primi caini in pensiune? Atat cei cu caini cat si cei fara caini
Laura: In mod cert, turistii care au cel putin un animal de companie au fost incantati de existenta unei pensiuni pet friendly in plus. Bineinteles, exista oameni care neavand caini, nu inteleg ce inseamna o pensiune care accepta animale de companie sau care nu tolereaza prezenta unui sau a mai multor caini inauntru. Ca lucrurile sa fie cat mai transparente, eu informez toti oamenii care fac o rezervare la noi ca suntem pensiune pet friendly si ca cel mai probabil vor fi catei in spatiile comune si curte. Cei deranjati de prezenta cainilor sunt sfatuiti sa se indrepte catre spatiile de cazare care nu accepta animale de companie.
Petmax: Ce necesita in plus o pensiune petfriendly fata de una care nu accepta animale?
Laura: Nu stiu daca ar trebui sa fie printre cerintele de baza ale unei pensiuni pet friendly, dar o curte mare si ingradita este bine venita. Pensiunea este amplasata langa drumul principal si de aceea consider absolut necesar existenta unui gard. In plus, un aspirator puternic special pentru parul de animale dar si prosoape, boluri de apa sau mancare, saci pentru fecale, jucariile sunt binevenite. Nu in ultimul rand as vrea sa mentionez ca fiind foarte utila existenta unui regulament special pentru posesorii de animale de companie. Si evident rabdarea de a explica fiecaruia in parte ca suntem o pensiune pet friendly si ce presupune asta.
Petmax: De ce probleme te ai lovit cazand oameni cu animale
Laura: Regulamentul pentru posesorii de animale de companie a aparut in urma unor experiente neplacute, de la pipi inauntru la usi roase sau zgariate, latrat excesiv, plante ornamentele sau arbori distrusi, caini inchisi in camera cu orele sau lasati nesupravegheati in curte. Asa ca, inainte de a face o rezervare, turistul este rugat sa citeasca regulamentul nostru. Cei mai multi posesori de blanosi respecta regulametul dar, din nefericire exista si exceptii.
Petmax: In afara de caini ce alte animale sunt bine primite in pensiune?
Laura: Toate animalele de companie sunt binevenite. Am gazduit papagali, purcei de guineea, hamsteri si pisici in afara de toate rasele si dimensiunile de caini. O doamna a venit cu pisicuta intr-un rucsac special cu hublou ca sa poata sa o ia cu ea la plimbare. Un cuplu mergea cu pisca in lesa pe traseu. Ne face placere sa gazduim oameni cu animalele lor de companie, si, prin politica noastra pet friendly, incurajam oamenii sa petreaca cat mai mult timp cu companionii lor.
Petmax: Ai gazduit si diverse evenimente ce implica animale?
Laura: Primul eveniment a fost teambuildingul celor de la ANU ( Animals Need Us), un ONG din Brasov care se ocupa de salvarea animalelor fara stapan si care au preluat-o si pe Milka dupa ce a fost calcata de masina. Evident, toti membri ANU au cel putin un caine sau o pisica adoptata si au venit cu ei in teambuilding.
Apoi am colaborat cu un dresor din Bucuresti care organiza workshopuri de dresaj pe durata a 3 zile cu sesiuni de dresaj individual/ de grup zilnic ca oamenii sa-si imbunatateasca relatia cu cainele si cainele sa se distreze cu omul lui si cu alti caini.
Nu pot sa nu mentionez intalnirile regulate pe care le au "gastile" de borderi collie, goldeni sau pomeranieni.
Sunt si evenimente care se intampla de la sine, fara o organizare prealabila cand intr-un weekend fiecare camera rezervata avea cel putin 1 caine, unii 2 sau chiar 3. Au fost in jur de 12 caini,rase si marimi diferite, toti s-au impacat extrem de bine. Dar poate mai important decat faptul ca n-au fost probleme cu cainii a fost faptul ca oameni(adulti, copii) care nu se cunosteau inainte s-au imprietenit si pastreaza si azi legatura. Noi am demumit evenimentul Marea Fugareala pentru ca pe parcursul a 2 zile cainii s-au jucat si alergat non stop, oamenii au socializat, s-au legat prietenii toata lumea s-a simtit extraordinar. Din punctul meu de vedere asta inseamna un weekend reusit. Foarte curand o sa gazduim editia a treia din Marea Fugareala.
Petmax: Fiind petfriendly pensiunea necesita grad mai mare de igienizare?
Laura: Bineinteles. Asa cum am spus inainte, avem un aspirator extrem de bun cu perii speciale pt parul de animale. Pe langa celelalte produse de curatenie profesioniste, acesta este de un real ajutor. In mod cert se aloca mai mult timp curateniei unei camere in care a fost cazat si un caine, dar lucru acesta nu ne deranjeaza deloc.
Petmax: Ai in plan sa faci ceva in plus pentru caini , un loc de joaca?
Laura: Absolut. Curtea este destul de mare si in plan este sa amenajez un loc de joaca pt caini cu diferite obstacole pt agility. De asemenea mi-as dori sa existe un loc de joaca indoor ca atunci cand vremea e neprietenoasa cainii sa se poate distra cu stapanii lor.
Petmax: Cum se impaca turistii care nu au animale atunci cand se trezesc cu caini in pensiune, in spatiile comune?
Laura: Dupa cum am spus mai devreme, turistii sunt informati in prealabil ca suntem pensiune petfriendly. Reactiile sunt total diferite. Unii nu inteleg ce inseamna pet friendly si cer explicatii suplimentare. Cei mai multi sunt foarte entuziasmati ca vor avea ocazia sa se joace cu un caine sau mai multi si nu sunt deranjati deloc de prezenta lor. Evident, sunt oameni care, desi au stiut foarte bine unde au facut rezervarea, sunt ulterior deranjati de talia sau numarul cainilor.
Asemeni pensiunii Tara din Moieciu de Sus mai sunt nenumarate pensiuni si hoteluri care abia asteapta sa-i primeasca in vizita pe prietenii nostri blanosi. O atenta cautare pe Booking sau Facebook pe grupurile cu acest specific si nimic nu ne mai poate opri sa planuim viitorul concediu. Nu uitati, numai respectand regulile pensiunii/hotelului si asumandu-ne responsabilitatea pentru blanosul nostru va face ca si mai multe unitati de cazare sa fie dornice sa-si deschida usile nu numai noua, oamenilor, dar si prietenilor nostri catei, pisici sau orice alt animalut avem.