Tot ce trebuie sa stii despre Foxterrier

Tot ce trebuie sa stii despre Foxterrier

Fox Terrier


           Daca va ganditi sa va luati un prieten blanos pentru apartament si credeti ca Fox Terrierul e numai bun datorita dimensiunii mici, va inselati . Cainii din rasa Fox Terrier sunt ca niste masini de mici dimensiuni dar cu foarte multi cai putere.


 




           ISTORIC

           Originar din Anglia, Fox Terierrul cu par sarmos impreuna cu cel cu par neted s-au diferentiat ca specii incepand cu anul 1984. Intalniti din ce in ce mai rar la orase, ii putem regasi in schimb in tablourile inca din secolul XIV chiar daca rasa a fost recunoscuta in anii 1860. Folositi la vanatoare, cainii din rasa Fox Terrier s-au facut remarcati datorita agilitatii de care dau dovada, a curiozitatii extraordinare, a curajului si a consecventei cu care isi urmareste scopul. Folosit indeosebi la vanatoarea de vulpi si iepuri,bursuci Fox Terrierul este renumit pentru vanatoarea rozatoarelor dar datorita curajului si abilitatii de a se misca foarte rapid pe care le au erau folositi si la vanatoarea de animale mari precum ursul, mistretul, cerbul, de regula impreuna cu alti caini din aceeasi rasa reusind sa hartuiasca si sa tina animalul pe loc pana la venirea vanatorului.

            In anul 1876 au fost stabilite standardele pentru aceasta rasa de catre The Fox Terrier Club, standarde pastrate pana in ziua de astazi modificandu se doar cateva aspecte. Rasa Fox Terrier  este una dintre rasele cele mai apreciate si premiate la concursurile canine datorita aspectului deosebit si a prestantei pe care o are.
In marea Britanie, rasa a fost declarata vulnerabila cativa ani in urma proceduri care semnaleaza rasele cu mai putin de 300 de inregistrari anuale

            ASPECTUL FIZIC

            Fox Terrierul este un caine de talie mica cu greutatea intre 7 si 10 kg putand avea inaltimea la greaban intre 35 si 40 cm. Masculii sunt ceva mai mari si mai grei decat femelele. Fie el Terrier sarmos sau neted au capul alungit cu ceafa scurta si drepta. Este un caine bine proportionat, ochii intotdeauna de culoare inchisa si foarte vioi. Urechile sunt mici in forma de V, pliate spre fata. Gatul se prezinta lung si musculos



           Fox terrierul neted are blana lucioasa,scurta,  bine lipita de corp pe cand cel cu par sarmos are blana mai lunga, foarte tare si sarmoasa. Fox Terrierul cu blana sarmoasa are blana mai lunga la bot, sprancene si pe picioare.
Corpul Fox Terrierilor  este foarte atletic, construit pentru a se putea misca foarte rapid si a intra in viziunile animalelor la vanatoare. Osatura corpului este una solida, spatele mereu drept si usor inclinat sugereaza un animal cu predispozitie pentru efort prelungit. Picioarele dau senzatia ca stau pe varfuri, sunt de lungime medie, musculoase si gata de alergat oricand.

          Coada fox Terrierului este dreapta, tinuta mereu in sus ca o antena. In anii trecuti se decupa la ¾ dar astazi s-a renuntat la aceasta practica

          Fox terrierul in pozitia de „atentie maxima” seamna cu un calut de foarte mici dimensiuni.

          PERSONALITATEA

          Fox Terrierul este o „bomba” de energie. Mereu in cautare de activitate, mereu curios, tenace, rezistent la efort, foarte curajos. Este un caine foarte inteligent, independent, teribil de incapatanat, extrovertit, indiscret, vesel, partener ideal de joaca pentru copii. In ciuda taliei mici, sunt indrazneti si nu se dau in laturi de a se baga in incaierari cu caini de talie mult mai mare.

          Daca nu aveti o fire foarte activa, un caine din rasa Fox Terrier va va obosi teribil si din lipsa activitatilor antrenante va deveni anxios si va deranja prin latratul in exces si rosul anumitor obiecte din casa. Fox Terrierul are nevoie de mai mult decat o plimbare la pas, are nevoie de miscare multa, alergatura, jocuri care sa-i atraga atentia si sa-l oboseasca.

          Nu e una dintre rasele foarte sociabile cu alte animale, pe cele mari le considera o amenintare si merg pe ideea „cea mai buna aparare e atacul” iar pe cele mici le considera prada care trebuie vanata. Nu se inteleg cu pisicile decat daca sunt crescuti de mici impreuna sau in urma unui dresaj temeinic.Cu oamenii in schimb sunt foarte sociabili, dornici de atentie si joaca, recurgand la fel si fel de tertipuri pentru a va face sa le acordati atentie. Sunt caini foarte vocali, le place sa latre la orice sunet de aceea este bine de luat in calcul acest aspect daca doriti sa va luati un Fox Terrier  pentru apartament. Desigur, cu o viata zilnica activa, cu un dresaj inceput devreme acest comportament se poate relativ corecta. La fel ca latratul, sapatul e una dintre activitatile sale preferate. Se pare ca si dupa atata timp, chiar daca majoritatea Fox Terrierilor au devenit animale de companie, anumite genele s-au pastrat foarte bine. De ceea el va cauta sa investigheze, sa sape dupa „prazi nestiute” , ore intregi daca este nevoie asa ca daca aveti o gradina bine aranjata la care tineti, restrictionati accesul sau si mai bine, apelati la un dresaj corespunzator.
In cazul acestei rase se aplica perfect deviza „un caine obosit este un caine fericit” (si stapanul va fi fericit – as adauga)




            INGRIJIRE

            Ingrjirea Fox terrierului nu e foarte complicata dar necesita o atentie deosebita. Periajul saptamanal nu trebuie sa lipseasca si trimarea blanii terrierului sarmos trebuie facuta in functie de nevoie de cateva ori pe an. Terrierul sarmos nu se tunde cu foarfeca deoarece firul de par se inmoaie, decoloreaza, se increteste si isi pierde din aspectul sarmos.De aceea va sfatuim sa apelati la un salon de frizerie canina care este familiarizat cu acets procedeu de toaletare numit trimat. Fox Terrierul este una dintre rasele care lasa cel mai putin par. Fox terrierul cu par neted trebuie pieptanat, toaletarea lui fiind mult mai simpla avand blana mult mai scurta si dreapta lipita de corp.

           DRESAJ

           Asa cum am prezentat in acest articol, cainii din rasa Fox Terrier sunt foarte simpatici si inteligenti dar de o incapatanare feroce. Pentru a avea un caine echilibrat este necesar sa apelam la dresaj inca de la varste fragede. Fiind un caine foarte aventuros este nevoie sa implementam cateva comenzi foarte importante: AICI, NU E VOIE, STAI
Recomandam lesa pentru acest caine deoarece spiritul sau de vanator il va face sa o zbugheasca la primul miros ademenitor riscand astfel sa l pierdem. Si mersul rabdator in lesa va fi o provocare pentru Fox Terrier, de aceeas un dresaj elementar de mers la pas este binevenit.
Asa cum am spus, daca dorim sa avem un caine sociabil, sa accepte alte animale in jur trebuie la fel sa il invatam sa faca asta inca de pui.
Latratul si sapatul reprezinta niste probleme care pot deveni cu adevarat suparatoare. Numai cu dresaj si multa rabdare ii putem tempera in aceste activitati atat de placute de Fox Terrieri

           Dresajul pe langa ca va educa cainele sa fie mai usor gestionabil, ii va solicita atentia si ii va consuma foarte mult energia deoarece este un caine foarte atent si foarte dornic sa faca pe plac celui care se joaca cu el.
Inscrierea la cursuri de Agility este o solutie extrem de buna, pe langa energia pe care o va consuma, este si foarte bun la acest tip de activitate.
Si acasa la dvs puteti tine patrupedul ocupat punandu-i la dispozitie o multitudine de jocuri interactive ce se gasesc in comert.


         SANATATEA

         Rasa Fox Terrier este cunoscuta ca o rasa fara prea mari dispozitii de imbolnavire. Desigur toti cainii pot dezvolta anumite probleme de sanatate sau le mosteni pe linie genetica de aceea este recomandat sa cumparati caini din canise autorizate. Printre bolile mai des intalnite la aceasta rasa se numara:

Dermatita atopica
Cataracta
Glaucomul
Boli tiroidiene
Pierderea auzului
Miastenia gravis






          Media de viata se situeaza intre 12-14 ani, putand deseori depasi varsta de 15 ani daca cainele a avut o viata echilibrata.
Inainte de cumpararea unui caine din rasa Fox Terrier este bine sa discutati cu un medic veterinar pentru a cere anumite informatii legate despre aceasta rasa precum si daca exista anumite teste de sanatate ce le puteti cere crescatorului de unde intentionati sa cumparati puiul, teste facute pe parintii puiului pe care il alegeti. De asemeni este bine sa discutati si cu un dresor care va poate spune mai in detaliu cum este personalitatea unui caine din aceasta rasa sa stiti la ce sa va asteptati.
Fiind un caine foarte energic, daca sunteti o fire sedentara este bine sa va orientati catre alta rasa.


         PERSONALITATI CARE AU AVUT FOX TERRIER:Albert Enstein, Clin Eastwood, Daniel Stewart Sherman, Deanna Durbin, Emilia Clarke, Humphrey Bogart, Josephine Dunn, Lucille Ball, Mary Pickford, Myrna Loy, Olivia de Havilland, rachel Smith, William Powell

 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!