Deparazitarea animalelor de companie, importanta pentru adultii si copiii din familia noastra

Deparazitarea animalelor de companie, importanta pentru adultii si copiii din familia noastra
Deparazitarea este o parte importantă a programului preventiv de îngrijire a sănătății a animalului tau de companie. Paraziții pot apărea atât la pisici, cât și la câini, mai ales atunci când se aventurează în aer liber. Acesti musafiri nepoftiti pot priva animalul de companie de nutrienți esențiali și pot provoca tulburări digestive ori ii pot afecta pielea, blana ori alte parti ale corpului. Unii paraziti pot fi transmisibili și altor animale și oameni. Este bine sa intelegi nivelul de risc al animalului tau de companie și sa stabilesti un program de deparazitare care este adaptat nevoilor pisicii sau cainelui pe care il detii.
Am pregatit in articolul de azi de pe blogul Petmax o serie de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe aceasta tema, alaturi de raspunsuri clare si practice. Vom afla o multime de lucruri utile, pentru noi, ca iubitori de animale de companie. Impreuna, putem crea un mediu mai sanatos si putem ingriji cu tot mai multa pricepere si intelepciune minunatele pisici si loialii caini care ne insenineaza viata.
 
Sa nu uitam!
Deparazitarea va ajuta la a preveni ca animalului tau sa obțina mai multe tipuri de paraziți interni și externi, care le pot afecta sănătatea digestivă și le pot împiedica creșterea. In plus, deparazitarea te protejează chiar și pe tine și pe ceilalți membri umani ai familiei tale? Așa este – oamenii pot obține viermi de la pisicile și câinii lor. Din fericire, deparazitarea regulată este o măsură simplă împotriva efectelor dăunătoare ale acestor paraziți.
 

Cum și când să vă deparaziți animalele de companie?

Sa incepem cu inceputul - un deparazitant este un tratament preventiv sau curativ pentru eliminarea viermilor de la câini și pisici (ori a altor tipuri de paraziti - purici, capuse, acarieni, tantari). Deparazitarea câinelui și deparazitarea pisicii sunt așadar pași importanți și regulați de care ai nevoie pentru a păstra sănătatea animalului tau de companie, dar și a copiilor: unii viermi de câine sau pisică sunt într-adevăr transmisibili la om și sunt foarte frecvenți. De aceea, trebuie sa actionezi la timp, folosind produsele potrivite.


De ce vă deparazitați pisica sau câinele?
Dupa cum bine stim, un parazit se remarca prin faptul ca trăieste cauzand daune gazdei care îl accepta (adesea involuntar si inconstient), ceea ce implică în mod necesar consecințe dăunătoare pentru animal... dar nu numai! Omul poate fi și el afectat.

Care sunt riscurile pentru pisica sau câinele de acasa?

Există la pisici și câini mulți viermi găzduiți în tractul digestiv și numiți helminți: aceste parazitoze sunt de aceea încă numite helmintoze. Sunt paraziți interni sau endoparaziți. Unii viermi pot fi găsiți în altă parte decât în ​​tractul digestiv, cum ar fi plămânii sau inima (viermele inimii ori dirofilarioza).

La câini ca și la pisici, există două soiuri principale de viermi digestivi în funcție de formele lor:
- viermii plati (cestozii sau tenia) sunt cel mai adesea pecingine, fiecare inel putându-se înmulți independent; principalele sunt Dipylidium și Echinococci.
- foarte frecvente sunt si nematodele spre rotunde sau nematode (viermii, ascarizi, anchilostomii).

Este important ca pentru fiecare vierme să se cunoască biologia și ciclul său de dezvoltare: la pisici și câini, de exemplu, Dipylidiums au puricii ca gazdă intermediară. Pentru a-i elimina, este, prin urmare, necesar să scapi de puricii de pe cainele ori pisica ta.

Ce se intampla in organismul animalelor afectate?

- acești helminți pot provoca tulburări locale, precum diaree, ingurgitare a glandelor anale sau chiar, în cazurile cele mai grave, un blocaj. Acești viermi rotunzi se transmit de la mamă, prin placentă, și pot măsura 10 până la 15 cm, la piui de pisică. Imaginați-vă dacă sunt vreo zece astfel de paraziti în stomac sau intestine!
- viermii provoaca o serie intreaga de deficiente deoarece indeparteaza o parte din hrana animalului tau, ceea ce il slabeste considerabil, fara ca acest lucru sa fie neaparat vizibi. Situatia este uneori gravă la animalele tinere sau la cele mai în vârstă.

Care sunt riscurile pentru oameni?

Dupa cate am aflat deja, am inteles cu siguranta ca viermii sunt un pericol pentru animalul tau preferat de companie. Din pacate, vestile rele nu se incheie aici - acesti paraziti pot fi si un pericol pentru specia umana, mai ales la copii. Viermii paraziți pot prospera în intestine pentru o lungă perioadă de timp; pot cauza probleme grave de sănătate. Anemia, oboseala, pierderea în greutate și durerile abdominale sunt doar câteva dintre problemele pe care le puteți experimenta odată ce aveți viermi iar acesta poate fi doar inceputul unor probleme extrem de grave.
Aceste boli parazitare ale câinilor sau pisicilor transmisibile la om se numesc zoonoze. Trei sunt mai ales întâlnite în Franța și potențial foarte grave: ascaridioza, anchislotomoza și echinococoza.
Ascariaza copilăriei (binecunoscutii limbrici) este una dintre cele mai frecvente boli parazitare ale copiilor din lume. Atunci când un copil este infectat de un câine, boala este mult mai gravă: este vorba de toxocariaza sau larva migrans viscerală.
Copiii mici se infectează adesea după ce își ating câinele sau pisoiul cu mâinile murdare. Se ingerează ouăle care sunt transformate în paraziți adulți - acestia rătăcesc și migrează în organele din cavitatea abdominala sau in alte organe, de unde și termenul de larva migrans. În cele din urmă poate deveni închistata, dar, în funcție de locul în care se află, poate provoca daune ireversibile. O astfel de situatie este cea descrisă ca migrații oculare la copii, ce rezulta chiar în orbirea copilului... totul din simplul motiv - câinele familiei nu fusese deparazitat.
Echinococoza poate provoca si chisturi grave la om, cu localizari hepatice sau abdominale, uneori fatale.

Sunt anumite persoane expuse unui risc mai mare decât alții?

Copiii, bătrânii, femeile însărcinate, bolnavii de cancer, diabeticii și oricine altcineva cu un sistem imunitar suprimat sunt expuși unui risc mai mare. Dupa cum am mai spus, mulți paraziți de câini și pisici sunt transmisibili de la animale și provoacă boli la oameni. Fiți precaut și aveți grijă suplimentară dacă există cineva în gospodărie care ar putea fi in pericol, din cauza unui risc mai mare de expunere.

Pot paraziții pot supraviețui iernilor noastre reci din Romania?

Multi nu pot, dar unele specii pot supraviețui la temperaturi chiar mai reci -30°C. Viermii rotunzi intestinali produc 10.000 de ouă în fiecare zi. Aceste ouă au o crustă groasă care le protejează de elementele naturii – ele pot supraviețui și pot fi infecțioase până la 5 ani, chiar și în climatul nostru temperat continental. Animalul tău de companie poate fi în continuare în pericol!

In plus, sa nu uitam ca primavara este un moment prielnic pentru aceste tratamente, deoarece temperaturile cresc si noi toti petrecem mai mult timp in afara!

Care sunt semnele că animalul tau de companie are viermi?

Respirația grea, vărsăturile, constipația, stomacul umflat, tusea persistentă, scaunul cu sânge și viermii sau părțile de viermi vizibile în scaunul lor sunt toate simptomele că pisica ori cainele tau suferă de viermi paraziți.

Cât de des ar trebui să iti deparazitezi animalul de companie?

Se recomanda ca pisoii si cateii sa fie deparazitati o data la 2 saptamani pana la varsta de 3 luni. Apoi, de obicei sunt deparazitati cand ajung la 4 luni, 6 luni si apoi cand au 12 luni. Când sunt complet crescuți, câinii și pisicile trebuie deparazitate de aproximativ 2 ori pe an. Este posibil să fie nevoie de mai multa sau mai puțina deparazitare, în funcție de stilul de viață unic al animalului tau de companie. Pisicile ce traiesc in afara locuintei, de exemplu, pot necesita mai multă deparazitare decât pisicile de interior.

In ce sezon ar trebui să deparaziți cainii si pisicile? In ce ritm?

Trebuie să facem distincția între tratamentul deparazitar și prevenirea parazitarii.
Atentie, o numim preventie pentru ca chiar daca inca nu exista simptome vizibile, acest lucru nu va impiedica distrugerea viermilor la cateva zile dupa administrarea tratamentului.
Ca tratament, deparazitarea trebuie efectuată de îndată ce se pune diagnosticul și repetată cel puțin 3 săptămâni mai târziu.
În prevenție, acest lucru va depinde de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt vârsta animalului, modul său de viață și mediul înconjurător.

La căței sau pisoi

Atat pisoii cat si cateii se caracterizeaza printr-un sistem imunitar deficitar deoarece sunt inca imaturi. Cea mai frecventă contaminare, ca să nu spunem sistematică, este cea cu viermi rotunzi, a căror contaminare se face de către mamă fie prin lapte, fie, chiar mai devreme, cu larve care traversează placenta. 
Prin urmare, majoritatea pisoilor sau cățeilor se nasc cu ascaris!
Majoritatea deparazitatorilor au un efect mult mai bun asupra larvelor decât asupra viermilor rotunzi adulți. De aceea este indicat să vă deparaziți cățelușul și pisoiul în fiecare lună, până la vârsta adultă, adică 6-7 luni.

La adulți

Pentru femelele ce se reproduc este necesară deparazitarea în momentul împerecherii și fătării, apoi  pentru a evita contaminarea puiului (placentă, lactație). Evident, aveți nevoie de un deparazitant sigur pentru animale gestante.

Pentru adulții sănătoși, este necesar să se aleaga în funcție de doi factori:
- Este animalul în pericol? (iese afară?)
- Are acesta in preajma persoane in pericol (copii sau batrani)?

La animalele fără risc, deparazitarea trebuie făcută cel putin o dată sau de două ori pe an, primăvara și/sau toamna. Făcând acest lucru în toamnă, se elimină orice contaminare, lucru mai frecvent cand vremea este frumoasă.

La animalele cu risc (pisica in semilibertate, caine la tara, caine de vanatoare, copii etc.), deparazitarea trebuie facuta in fiecare trimestru.

Ce produse veterinare să alegi pentru deparazitarea animalului tău de companie?

Pe piață există mulți deparazitatori, de la branduri apreciate, ce tin cont de studii si tehnologii recente.  Cum să alegi cel mai bun deparazitant pentru câini și pisici, bun atât pentru animalul tău de companie, la un raport calitate/pret cat mai bun?

Descopera la Petmax antiparazitare externe si interne pentru caini si pentru pisici, intr-o oferta variata! Ai aproape 300 de articole distincte, ce se administreaza ca pipeta, comprimate/tablete, fiole, zgarda, spray, sticla etc. 

Există efecte secundare ale medicamentelor antiparazitare?

Din fericire, efectele secundare pentru deparazitare sunt aproape inexistente. Ocazional, un animal de companie poate avea stomacul deranjat (lucru ce se va vedea prin simptome precum scăderea apetitului sau vărsături) sau poate sa sufere de diaree, insa pentru o perioadă scurtă de timp.

Cum poti sa previi imbolnavirea si sa iti mentii si familia in siguranta?

● Curatati zona dorsala a animalului tau de companie după ce elimina excremente, astfel încât să nu fie nevoit să se curete singur.
● Spălați-le așternuturile des, cu apa fierbinte
● Colectati-le excrementele și apoi curățați zona cu apă fierbinte
● Schimbați asternutul folosit in litiera
● Acoperiți litierele atunci când nu sunt utilizate și păstrați zonele de grădină protejate
● Îndepărtați apa veche
● Purtați mănuși când curățați excrementele și așternuturile
● Spălați-vă mâinile în mod regulat
● Limitați accesul animalului de companie în zonele comune exterioare în timp ce sunt tratate pentru paraziti, pentru a evita răspândirea acestora la alte animale.

Ce ne facem cu parazitii externi?

Acum, in luna martie, o data cu sosirea primaverii, vom petrece fara indoiala mai mult timp in aer liber, acompaniati de animalele noastre de companie. Totusi, vremea mai frumoasă ne aduce cu ea noi probleme pentru cainii ori pisicile noastre: paraziții ce se ataseaza de pielea ori blana acestora - țânțarii, puricii, mustele, paduchii și căpușele.
Trebuie sa ne documentam legat de răul pe care il pot provoca și de modalitățile de prevenire / tratare a infecțiilor și infestărilor.

Afla mai multe depsre deparazitarile externe pe care ti le recomandam, la Petmax. Neglijandu-le, cainii sau pisicile se pot alege cu boli grave care pot duce chiar la deces.

Recomandarile noastre

Ca si pipeta, va sugeram: Frontline, Frontline combo (care actioneaza si pe larvele de pureci), Frontline triact, Advantix, Stronghold plus.
Administrare: la pipeta se face carare foarte bine la ceafa si se pune toata substanta direct pe piele. Pipeta se aplica la plus/minus trei zile de la baie.

Cele mai potrivite comprimate

Poti alege comprimate masticabile: Nexgard sau Nexgard Spectra (aceasta are inclusa si deparazitarea interna), Simparica, Simparica trio. Avantajul folosiri comprimatelor? Animalele le mananca singure! In plus, nu conteaza daca ati spalat sau nu patrupedul.

Pentru protectie suplimentara

Alege o zgarda antipureci si capuse. Solutia noastra?  Foresto, cu protectie de pana la 8 luni si rezistenta la apa; mai puteti alege si Kiltix, Bolfo, Prevendog, Scalibor. Pentru prevenirea dirofilariozei cardiace (Dirofilaria immitis stadiu larvar) recomandam comprimatul masticabil Nexgard Spectra.
Iubesti plimbarile in natura (in parc, la munte, lac, mare)? Alege deparazitarea externa cu Frontline Triact / Advantix  care actioneaza si impotriva tantarilor si mustelor.
 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!