Pierderea parului la caini si pisici - De ce se intampla si cum putem schimba lucrurile

Pierderea parului la caini si pisici - De ce se intampla si cum putem schimba lucrurile

Informatii si sfaturi utile pentru ingrijirea animalului nostru de companie

Animalele noastre de companie iubite pot sa sufere din cauza petelor vizibile de blana cazuta sau de etape de rărire a părului din mai multe motive. Uneori, motivele acestor lucruri pot fi usor descoperite si remediate; alteori, lucruri sunt mai grave decât ne gandim. Chiar daca naparlirea parului la caini si pisici este ceva normal, afecțiuni grave precum alergiile alimentare și hipotiroidismul pot duce, de asemenea, la căderea părului de câine. Ce facem cand lucrurile par sa ia o turnura total neasteptata si pierderea parului sa fie exagerata?
 

Important de stiut

Pe lângă aspectul său minunat, pielea unui câine are un rol uriaș de jucat în sănătatea lor generală - pielea protejeaza corpul de răni și infecții, ajuta la controlul temperaturii și acționeaza ca prima linie de apărare; parul izolează corpul și protejează pielea de traume și daune cauzate de căldură, de razele soarelui și iritanți. O blana strălucitoare este si cel mai vizibil semn al sănătății generale.

De ce se intampla aceste lucruri?

Din fericire, raspunsul la aceasta nedumerire poate fi usor identificat - iata ce spun specialistii de astazi (pe scurt):

Naparlirea
Majoritatea raselor de câini își pierd părul, pe tot parcursul anului. Mai multe de atat, unele rase,  își pierd părul in cantitati mai mari, în fiecare primăvară. Acest lucru sezonier poate fi destul de dramatic pentru unii câini, așa că dacă ați observat că subparul câinelui devine mai gros în timpul iernii, poți anticipa că tot acest surplus va fi inlaturat dupa câteva luni. Atentie si la piele - inspectati-o cu mare atentie, cat mai des cu putinta.

O operatiune de ajutor, in aceasta etapa? 

Periajul - poate fi un răsfăț minunat pentru un câine care naparleste, din cauza faptului ca pierdera de par poate produce mâncărime pentru mulți câini. De asemenea, periajul vă poate ajuta să vă păstrați casa mai curata - lucru util in special daca aveti persoane sensibile sau alergice.

Modificările hormonale
Câinii care urmeaza sa nasca și care alăptează se confruntă uneori cu căderea părului - cauza este una clara: schimbarile hormonale. Asadar, această cădere a părului inceteaza de obicei după ce perioada de sarcină și alăptarea s-a încheiat, iar hormonii catelei revin la niveluri normale (de dinainte de etapa de reproducere).

O altă cauză a căderii părului legată de hormoni este hipotiroidismul - acesta determină organismul să producă prea puțin din hormonul tiroxină. Acest lucru poate duce la o blană foarte neatractiva, la pete goale și seboree (mătreață). Hipotiroidismul afectează de obicei câinii de talie medie până la mare, de peste 4 ani.

Alergiile
Astazi, medicii veterinari au aratat niste cifre ce ne atrag atentia: peste 70% din afecțiunile pielii la câini, inclusiv căderea părului, se datorează alergiilor. Printre alergenii care afectează de obicei sănătatea pielii se numără mușcăturile de purici, alergiile alimentare și alergiile de mediu, cum ar fi cele la polen și la mucegai. Alergiile sunt de obicei genetice și depistarea cauzei poate fi un proces dificil (intocmai precum la oameni).

La ce sa fim atenti? Simptomele alergiei includ mâncărimi ale pielii, puncte fierbinți, căderea neregulată a părului, mâncărimi cronice ale urechilor, probleme gastro-intestinale și diaree cronică sau gaze. Dacă câinele tau sufera din cauza acestor lucruri, discuta cat mai curand cu   medicul veterinar despre testarea alergiilor. Apoi, schimba-i dieta, conform recomandarilor, incat sa elimini alergenii alimentari.

Infecții ale pielii
La fel ca noi, oamenii, si câinii pot avea infecții bacteriene sau fungice pe piele. Infecțiile bacteriene ale pielii încep adesea cu pielea deteriorata (afectata) de la zgârieturi ce pot sa apara intr-o sumedenie de instante sau de la mușcături de purici. Acestea pot provoca iritații și ...căderea părului.

Uneori pe piele roșie se poate produce puroi - este nevoie de unguent antibiotic sau de medicamente orale, în funcție de severitate. Alteori apare candida (infectii fungice) atunci când acesti fungi (ce de altfel sunt întotdeauna prezenti pe pielea unui câine) devine excesivă. O infecție cu candida pe piele provoacă iritații, răni deschise și poate duce, de asemenea, la căderea părului. In acest caz, infecțiile cutanate cer creme antifungice sau medicamente orale.

Alteori, la caini apar si pete rotunde de pielea descuamată si sunt vizibile si firele de păr rupte - ringworm (dermatofitoză). Este un semn al infectiilor frecvente la câini, pisici și oameni (da, o putem lua unii de la alții) și poate fi tratată cu creme antifungice sau medicamente orale.

Purici sau acarieni
Mâncărimea cauzată de purici și acarieni poate duce la căderea părului. De ce? Câinii se pot zgâria pur și simplu, smulgându-și părul de-a lungul zilei, provocand pete fără păr pe piele.

Apoi, ca intr-un cerc vicios, zgârierea frecventă poate duce la distrugerea stratului de pieile - lucru ce poate provoca infecții bacteriene și fungice, ducând la căderea constanta a părului.

Atât puricii, cât și acarienii de raie sunt foarte contagioși și se pot răspândi la alte animale de companie și chiar la oamenii din locuinta. Nu este o problema minora! Dacă bănuiești că patrupedul tau are purici sau acarieni, discută cu medicul veterinar cat mai curand posibil..

Exista medicamente specifice, iar șampoanele speciale pot ajuta la calmarea pielii iritate.

Alege de aici cele mai bune deparazitare interne sau externe!


Râia
Iata inca un motiv comun pentru pierderea parului la câini - râia. Aceasta afectiune este cauzată de acarienii numiti Demodex folliculorum. Majoritatea câinilor au aceste creaturi minuscule pe pielea lor, dar un sistem imunitar compromis din cauza stresului sau a unei tulburări autoimune poate face ca acarienii să se înmulțească necontrolați, iritând pielea și creând leziuni.

Râia este tratabilă prin medicamente - nu folositi insa leacuri babesti sau sfaturi din popor (precum uleiul de motor, petrolul sau alte substante ce pot fi foarte toxice pentru câini și nu sunt recomandate ca tratamente pentru scabie).

Genetica
Din pacate, si acest factor trebuie luat in considerare. Uneori, este firesc ca prietenul nostru necuvantator să dezvolte pete de chelie pe măsură ce îmbătrânește. Ogarii, Chihuahuas, teckelii   sunt toți susceptibili la a-și pierde blana de pe urechea exterioară, piept, burtă, coapse sau zona inferioara a gâtului.
 

Ce trebuie sa facem pentru a ne ajuta cainele?

Pe scurt, remedierea problemelor cauzate de caderea parului consta in cateva directii pe care le putem aplica, oriunde ne-am afla. Oferirea unei alimentatii sanatoase, introducerea uleiului de somon in dieta, executarea unui periaj adecvat la intervale corecte, vizitele la salon si nu in ultimul rand... eliminarea parului mort.
 

Sa incepem cu lucrurile pe care le putem face acasa 

Perierea este mai importanta decat credeai
Acesta este un lucru atât de simplu! Folosirea unei perii poate face minuni pentru părul cainelui! De ce? Pielea câinelui tău are uleiuri naturale pe ea, care ajută la menținerea pielii hidratate și protejate. Dar acel ulei nu reușește întotdeauna să ajunga unde trebuie, pe blană. Astfel ca periajul câinelui vine in ajutor - aceasta operatiune sprijina procesul de  distribuire a acelor uleiuri naturale ale pielii pe toată blana, facand ca părul câinelui tău să arate mai sănătos și mai strălucitor.



Fa din acest lucru un obicei! Doar daca iti periezi in mod regulat cainele te vei bucura de aceste avantaje de care tocmai am vorbit!  

Cumpara online produsele de ingrijire si igiena pentru cainele tau, la Petmax.ro. 

Pune pret pe o alimentatie sanatoasa
Pielea și blana câinelui tău formează cel mai mare tesut din corpul său (chiar daca nu le-am privit niciodata din aceasta perspectiva), reprezentând aproximativ 12% din greutatea corpului.
Blana unui câine conține 95% proteine, așa că este furnizarea de hrană ce abunda in proteine animale de înaltă calitate, cum ar fi puiul, mielul și peștele este necesara. Astfel se oferă aminoacizi speciali ce asigura o nutritie corespunzătoare. Câinii folosesc atât de multă energie în creșterea parului, încât până la 35% din aportul zilnic de proteine al unui câine este directionat catre mentinerea parului si a pielii in conditie optima 

Acizii grași omega 6 și omega 3 promovează producerea de uleiuri și de ceară - lucruri care previn uscarea și mențin un strat sănătos, vizibil. Alți nutrienți importanți pentru sănătatea pielii și a blănii includ vitaminele A, C și E, zinc, cupru și biotina.

De asemenea, nu uita sa elimini alergenii din alimentatie. Poti face asta alegand hrana sănătoasă și lipsită de alergenii problematici precum ar fi grâul, soia și porumbul.

Uleiul de peste
Uleiul de pește este unul dintre cele mai bune suplimente pentru dieta câinelui tău. Acesta susține sănătatea inimii prietenului tău canin, sprijina o blană mătăsoasă, reduce mâncărimea și descuamarea pielii și poate ajuta la ameliorarea alergiilor și a durerilor articulare. Poate chiar ajuta la întărirea sistemului imunitar! Acest lucru se datorează faptului că uleiul de pește conține acizi grași omega-3, un tip de grăsime esențial „bun” care ajută corpul și creierul câinelui tău. La fel ca oamenii, câinii nu pot produce singuri acizi grași omega-3 și trebuie să-i obțină din dieta lor.

Comanda chiar acum din magazin Dermovital OMEGA 3-6-9, la cutie de 300 capsule, la pret special!

La salon
Aici gasesti toate instrumentele potrivite si toata priceperea - profesionistii de aici au toate sculele potrivite necesare pentru ca al tau caine sa arate cat mai bine. De la diferite tipuri de masini de tuns si foarfece pana la o masa de toaletat complet reglabila. Saloanele sunt echipate cu șampoane netoxice, blânde pentru câinii cu alergii sau iritații ale pielii sau cei cu purici.

Mulți experti in cosmetica si ingrijirea canina știu, de asemenea, să îngrijească orice stiluri - au o atenție precisă la detalii și cunosc cerințele specifice fiecarei rase. La fel cum si hainele noastra necesita o ingrijire diferita, si parul cainilor cere solutii distincte. Stiai ca (la salon), cu cât se îndepărtează mai mult păr mort de pe câinele tău, cu atât vei găsi mai puțin pe covorul din sufragerie si prin casa?
 
 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!