Obezitatea la caini, cum o gestionam ?

Obezitatea la caini, cum o gestionam ?

Obezitatea la caini


          Cu totii vrem sa satisfacem toate poftele patrupedului nostru fie ca e vorba de mancare, de iesit la plimbare cand are chef, de atentie atunci cand e solicitata chiar daca momentul nu e tocmai cel mai potrivit, etc.

          Uneori din grija exagerata sau din afectiune excesiva tindem sa ne lasam induplecati de niste ochi plangaciosi sau de diverse trucuri folosite de cateii nostril ca sa le dam … ceva bun. Uneori, nu de putine ori asta duce la cresterea in greutate a cainelui nostru ducand chiar spre obezitate. Asadar “grija” noastra tinde sa-I faca cainelui mai mult rau decat bine. Obezitatea la animalele de companie, la fel ca si la oameni duce la afectiuni de sanatate foarte grave  deoarece articulatiile, plamanii, ficatul, rinichii, inima vor fi mult mai solicitate la cainii supraponderali si obezi decat la cei cu o greutate normal. In plus, riscul unor complicatii sau chiar deces in timpul unei anestezii ce precede o operatie creste semnificativ. Diabetul, hipertensiunea arteriala sunt doua dintre cele mai des intalnite afectiuni provocate de obezitate. Nu mai spunem de incapacitatea cainilor de a fi activi, de a alerga sau juca.


       
        Cainii ca orice animal sunt oportunisti. Ar manca tot timpul de aceea ne revine noua sarcina de a le alege si doza mancarea in functie de rasa, talie, starea de sanatate, varsta si mai ales de nivelul exercitiilor fizice pe care le face.
In functie de acesti factori trebuie sa le alegem hrana potrivita si mai ales sa le dozam aceasta hrana adecvat ca sa evitam ingrasarea lor. Cu o buna opinie va poate ajuta si medicul veterinar care cunoaste istoricul medical al patrupedului. Pe fiecare sac de mancare comercializat veti gasi date despre cum trebuie hranit patrupedul in functie de greutate si de nivelul de activitate pe care il are. Desigur ca un caine foarte activ care  este scos zilnic in parc, la alergat, pe teren la agility si are parte de de miscare mai mult decat o plimbare in jurul blocului va consuma mai multe calorii deci se poate incadra la limita superioara a categoriei de kilograme specificata pe sacul de mancare.

        Trebuie sa evitam sa le dam resturi de la mesele noastre. In afara de mancarea pe care noi o servim nu este intotdeauna benefica pentru caini (contine sare, condimente, alimente greu digerabile de catre caini), trebuie sa intelegem ca patrupezii nostri “cersesc” mancare si atunci cand sunt satui. Nu “cersesc” de nemancati :)

        Daca alegem sa hranim cainele cu mancare preparata in casa in detrimentul mancarii uscate din comert trebuie sa ne documentam temeinic si sa discutam cu medical veterinar pentru a avea certitudinea ca planul de nutritie respecta intocmai nevoile de hrana a cainelui nostru si ca dozarea de proteine, carbohidrati, fibre este cel potrivit cainelui. A nu se compara necesarul nutritiv al unui om cu al unui caine

       Recompensele trebuie alese cu grija. Cel mai bine este ca din portia zilnica de mancare sa pastram o mica parte pe care sa o folosim pe parcursul zilei drept recompense atunci cand vrem sa incurajam un comportament bun. Recompensele precum cascavalul, mezeluri, biscuiti, covrigei ca adaos peste mancarea zilnica déjà stabilita nu face decat sa-I aduca niste kilograme in plus. Ca si recomandare de recompense care ii ajuta:


       Lipsa exercitiilor fizice este un alt factor care duce la cresterea in greutate. In functie de rasa, varsta, stare de sanatate trebuie sa alegem o schema de activitati fizice zilnic. Pentru unele rase, plimbarea de jumatate de ora in jurul blocului poate fi suficienta. La fel si pentru unii caini inaintati in varsta. Dar pentru cei mai multi, activitatile fizice trebuie sa fie ceva mai antrenante. Plimbari mai lungi in parc, joaca cu mingea in tarcurile special amenajate pentru caini, joaca cu alti caini etc.

      Sterilizarea sau castrarea nu sunt motive pentru ca patrupedul sa creasca in greutate daca respectati schema de hranire corecta. In plus, exista mancare special creata  pentru animalele de companie sterilizate

       Un alt factor care poate determina ingrasarea patrupedului poate fi o tulburare hormonala sau un tratament indelungat cu anumite medicamente. In acest caz este imperios necesar sa luati legatura cu medicul veterinar care va hotari care este regimul alimentar pe care-l va tine cainele dumneavoastra si tratamentul medicamentos pe care-l va urma.
Cum ne dam seama daca cainele nostru este supraponderal?

      Urcandu-l pe cantar, palpand cutia toracica ne dam seama ca nu-I mai simtit coastele, il privim de sus si nu-I mai distingem talia, respira greu si refuza unele activitati fizice pe care alta data le facea cu placere, doarme mult, se deplaseaza anevoios

      Daca ajungem in situatia in care cainele nostru este supraponderal sau obez, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa consultam medicul veterinar. Doar acesta poate stabili daca ingrasarea lui tine de factori patologici sau este un simplu deparaj de alimentatie.

      In cel de-al doilea caz, este simplu. La recomandarea medicului veterinar alegeti o hrana adecvata pentru patrupezi supraponderali, respectati instructiunile de hranire intocmai si alegeti pentru cainele dumneavoastra o viata mai activa. Rezultatele sunt garantate.
      Exemple de hrana pentru caini cu probleme de greutate:


      Unele alegeri trebuie sa le facem noi pentru cainii nostri. Putem sa-I rasfatam fara sa le punem in pericol sanatatea. Alegeti o viata activa si o dieta sanatoasa pentru cainele dumneavoastra!

 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!