Interviu cu Animals Need Us despre animalele cu diverse nevoi
27 Martie 2022
Interviu cu Animals Need Us despre animalele cu diverse nevoi
Foarte usor gasim articole pe internet despre cum sa ne crestem sanatos si armonios animalele de companie, cu ce sa le hranim incat sa aiba parte de toti nutrientii necesari, cum sa le toaletam, cum sa le ferim de diverse boli, cum sa gasim locatii pet friendly incat sa ne bucuram de compania lor si in concedii. Pe langa animalutele noastre foarte norocoase, exista si caini/pisici care din diverse motive nu au avut acces la un astfel de confort, la un camin, la siguranta. Pentru aceste suflete exista niste oameni, nu suficienti din pacate, care se lupta zi de zi sa adune de pe strazi aceste animale, sa le salveze de prin curtile unora care nu merita asemenea suflete langa ei. Zi de zi, voluntarii isi rup din timpul lor, din resursele financiare pentru a ajuta pe cat posibil animalele strazii. Am avut ocazia sa vorbim cu un membru al asociatiei Animals Need Us (ANU), Karmina Giurgiu care ne-a raspuns la cateva intrebari, raspunsuri menite sa ne arate cu ce greutati se confrunta ONG-urile la noi in Romania.
Petmax: In ce an a fost infiintata A.N.U. (Animals Need Us) ? Cum a pornit aceasta asociatie?
ANU: Asociatia a fost infiintata in martie 2011 de o mana de oameni, voluntari, care s-au cunoscut pe o retea de socializare, fiecare incercand din proprie initiativa sa ajute cate putin animalele strazii. Desi la inceputuri eram aproximativ 15 persoane, in timp oboseala, problemele si schimbarile din viata fiecaruia, ne-au redus in prezent numarul la jumatate.
PETMAX: Cati oameni angajati si voluntari isi aduc aportul in activitatile ANU?
ANU: Asociatia noastra, spre deosebire de alte forme de organizare din domeniu, functioneaza doar pe baza de voluntariat 100%. Toti suntem oameni cu serviciu, familii, iar implicarea in asociatie este dupa programul zilnic al fiecaruia, in limitele pe care si le permite fiecare. Cu alte cuvinte, e ca si cum am avea un al doilea job, zilnic si constant. Animalele mananca zilnic, unele trebuie duse la veterinar, e nevoie de diverse munci administrative (aprovizionare, reparatii tarcuri, transport etc). Cumva, cand te prinzi in "hora asta" e greu sa te desprinzi cand constientizezi ca atat de multe animale ajung sa fie dependente de tine.
PETMAX: De cate adaposturi/tarcuri dispune ANU si cati caini se afla in momentul acesta in adaposturile ANU?
ANU: In timp am invatat ca vrem, nu vrem, trebuie sa ne intindem cat ne este plapuma. Avem in grija constant de aproximativ 130 de catei si 20-30 de pisici. Avem doua zone mari cu tarcuri generoase pt catei, amenajate in afara localitatii, iar pisicile sunt cazate la noi in case sau in fostere care doresc sa ajute.
PETMAX: Salvati si pisici sau alte animale?
ANU: Sigur ca da daca e nevoie, insa doar animale mici. Cai, magari sau altele care pot avea nevoie de ajutor, ne depasesc din pacate si resursele si cunostiintele de ingrijire. Insa daca e cazul si primim asemenea cereri, ii indrumam catre asociatiile de profil.
PETMAX: Cum procedati la strangerea animalelor? Exista anumiti oameni care se ocupa exclusiv de asta? Ii salvati la intamplare cum ii gasiti sau mergeti la semnalarea oamenilor?
ANU: Din cauza resurselor limitate, umane (voluntariat) si financiare (donatii), trebuie sa ne limitam la un numar de animale pe care le putem sustine din toate punctele de vedere si carora le putem oferi o calitate a vietii bune, atat ca hrana cat si medical. De obicei primim informatii despre cazuri din exterior si trebuie sa incercam sa le preluam/ajutam in ordinea prioritatilor. De exemplu un cuib de pui abandonati sau un animal ranit, are prioritate in fata unora sanatosi dar pe strada. Din pacate acesta este adevarul si zilnic suferim ca trebuie sa alegem in felul acesta.Sigur, si membrii voluntari sunt cei care semnaleaza multe cazuri intalnite.
PETMAX: Ce campanii sustine ANU in prezent?
ANU: Cea mai importanta campanie a noastra si de fapt secretul stoparii inmultirii/abandonului animalelor, este Campania de sterilizare/castrare gratuita a animalelor cu si fara stapan, demarata in 2014. Campania este neintrerupta de atunci si trebuie sa spun ca fara ajutorul asociatiilor din strainatate cu care colaboram, aceasta nu ar fi fost posibila. Spun asta, pentru ca sustinerea financiara vine doar din aceasta directie, statul roman in cazul nostru si nu numai, nefiinantand asemenea campanii.
Daca e sa ma refer la momentul actual al anului 2022, cu situatia refugiatilor din cauza razboiului din Ukraina, am demarat si o campanie de ajutorare a acestora prin sustinerea financiara a nevoii de intocmire a actelor animalelor, distribuire de mancare, sustinere medicala. Toate fiind achitate de asociatia noastra.
PETMAX: De unde vin cele mai multe donatii? Romania? Germania? Alte tari?
Un subiect delicat, dar fara de care nu am exista: sustinerea financiara. Majoritatea acestora vin din strainatate, de la persoane fizice si asociatii cu care colaboram, oameni care ne-au acordat increderea ca suntem transparenti, care au venit sa ne cunoasca si fara de care noi nu am putea exista ca sa putem ajuta animalele nimanui. Statul roman nu a sustinut si nu sustine in nici un fel aceste asociatii. Practic, in fiecare luna tremuram ca nu vom avea destule donatii ca sa achitam mancarea si costurile veterinare, acestea fiind cele mai mari costuri. De ceva timp, am observat si o implicare discreta dar ferma a celor din Romania, care incep sa inteleaga fenomenul si munca noastra. Iar asta ne bucura nespus si multumim tuturor pentru sustinere.
PETMAX: Ce trebuie sa stie/inteleaga oamenii incat efortul organizatiilor sa se diminueze?
ANU: Aici e vorba de schimbarea unei intregi mentalitati a romanilor, cu privire la acest domeniu: caini legati in fundul curtii, inmultiti si innecati puii, legenda ca o catea trebuie sa fete o data macar si multe altele. Nici noi nu dorim animale pe strazi, care sa sufere de foame si boli, care sa moara chinuite, care sa devina agresive cu oamenii din nevoi primitive de hrana sau pt ca sunt agresate de oameni. Secretul cum am mai spus este sterilizarea si stoparea abandonului si a inmultirii necontrolate. Din 2013 avem legi care reglementeaza strict aceste lucruri, dar nu sunt aplicate. Deloc, nicaieri, de nicio autoritate. Politia animalelor exista doar pe hartie, fara logistica, oameni pregatiti etc...
PETMAX: Adoptati diverse tactici vazute in alte tari incat abandonul si numarul de caini de pe strazi sa scada?
ANU: Idei avem multe, oameni sa le puna in aplicare nu prea avem. Educatia e cheia, inca din scoala. Dar si asta e o desfasurare de forte, pe termen lung si cu implicare din partea autoritatilor nu doar a ONG-urilor din domeniu. Cand sa mai facem si asta, daca suntem o mana de oameni? Notiunea de voluntariat asumata cu toata raspundere, este inca o himera in Romania.
PETMAX: Cumva din afara pare ca o lupta cu morile de vant, o lupta care nu se va sfarsi.
ANU: Da, cum am spus si mai sus: avem legi, dar nu sunt aplicate! Avem si o vorba amara: nu putem noi steriliza, cat pot ei abandona! Zilnic traim frustrarea aceasta si avem senzatia ca suntem precum Sisif.
PETMAX: Sunt caini in adaposturi care nu vor fi adoptati niciodata? Care ar fi cauza pentru care acesti caini sunt de neadoptat?
ANU: Din pacate da, sunt. Si raman la noi pana la sfarsitul vietii. Sunt cauze multiple: erau traumatizati psihic si/sau fizic cand au fost gasiti si oricat ne-am straduit sa-i socializam, asta a fost limita lor oricat de optimisti am fost noi. Cainii batuti si agresati mai ajung in aceasta situatie.
PETMAX: Colaborati cu dresori de caini inainte de a da spre adoptie un caine?
ANU: De obicei, nu. Din activitatea voluntarilor face parte si socializarea in vederea adoptiei. Avem organizate plimbari cu cateii, sa fie invatati sa mearga in lesa, sa socializeze intre ei si cu persoane straine. Aici primim si ajutorul voluntarilor simpatizanti, care vin sa ajute doar la aceste plimbari ocazionale. Si ajutorul lor e nepretuit si le multumim. Cu dresori nu colaboram, din pacate este mult prea costisitor financiar pt noi, dar am avut cazuri izolate la care am apelat.
PETMAX: Exista un tipar anume de caine (varsta, culoare, talie) care e mai usor de dat spre adoptie?
ANU: Cand am inceput aceasta aventura frumoasa si grea, am crezut ca cei mai adoptabili sunt cateii cu blana deschisa la culoare. Dar in timp ne-am data seama ca nu. Viitorii adoptatori reactioneaza foarte mult emotional: poate seamana cu fostul lor catel care nu mai este, poate povestea animalului este foarte trista si impresionanta, poate are o dizabilitate locomotorie. Dar cu siguranta cel mai usor reactioneaza la pui. Ei au cele mai mari sanse sa fie adoptati repede. Altfel, cu cat cresc la noi in tarcuri, cu atat se diminueaza sansele sa fie adoptati cateii adulti. Si intradevar, animalele de culoare neagra se adopta mai greu din cauza prejudecatilor: la pisici pt ca sunt superstitiosi, iar la catei ca nu-s interesanti negri. E trist...
PETMAX: Care sunt planurile de viitor?
ANU: In vremurile astea sa supravietuim. Nu prea avem curaj sa ne facem planuri, sa ne gandim ca am putea sa ne marim capacitatea de exemplu, sau sa facem tarcuri noi, spatii noi. Din pacate asta e adevarul. Lipsa banilor si a oamenilor, ne fac sa ramanem deocamdata la ceea ce putem sa administram bine calitativ si cantitativ. Si sa nu credeti ca nu sunt luni foarte grele, cand suntem la limita cu banii, cand conturile sunt aproape goale iar facturile vin. Sabia asta ne sta deasupra capului mereu, de 11 ani!
PETMAX: Ce nevoi aveti la acest moment in afara de bani? Materiale de constructie, voluntari, masini, etc
ANU: Nu doar in acest moment. Mereu sunt binevenite materialele de constructii de exemplu pt ca anual tarcurile trebuie reparate, custile schimbate periodic, imbunatatite. Rumegus folosim tot timpul pt curatenie, iarna baloti de fan pt custi. Acum de exemplu avem nevoie sa facem put de apa la tarcuri. O lipsa mare si constanta sunt voluntarii. Mana de oameni de care v-am spus, e deja obosita dupa 11 ani din pacate, e tot mai greu. Majoritatea nu mai au weekenduri, concedii, dupa amiezi libere cu familia. Stiu, multi spun ca a fost alegerea noastra si ne asumam, dar o mana de ajutor e mereu binevenita. Si masinile ne lasa la cativa ani pentru ca ele muncesc zilnic, conduse de diferite persoane, intra in camp sa ajunga la tarcuri, etc. De fapt, orice ajutor e binevenit.
PETMAX: In ce cont se pot face donatii?
ANU:
Paypal: animalsneedus.bv@gmail.com
Euro account: Asociatia pentru protectia animalelor ANU - Animals need us
IBAN: RO48RNCB0059121037040002 - Banca Comerciala Romana - Brasov Titulescu
SWIFT: RNCBROBU
Cont LEI: Asociatia pentru protectia animalelor ANU - Animals need us
IBAN: RO75RNCB0059121037040001- Banca Comerciala Romana - Brasov Titulescu
PETMAX: Cum va pot gasi eventualii doritori de informatii privind donatiile?
ANU: Suntem disponibili oricand pe emailul: animalsneedus.bv@gmail.com si/sau pe pagina noastra de facebook (facebook.com/animalsneedus) care este actualizata permanent.
Voluntarii ONG-urilor fac tot ce le este in putinta sa ajute aceste animale. Muncesc fara recompense financiare, doneaza din putinul lor timp liber acestor suflete. Noua ne revine cea mai usoara sarcina: in primul rand sa fim responsabili, apoi sa ajutam aceste ONG-uri cu ce putem, cu cat putem, oricat, oricand.