Dermatitele atopice pot fi tinute in frau si patrupedul sa nu sufere

Dermatitele atopice pot fi tinute in frau si patrupedul sa nu sufere

Totul despre dermatitele atopice

Nu o data am auzit spunandu-se ca dermatologia este cea mai profitabila specializare in medicina veterinara. De ce? De boli de piele nici nu scapi dar nici nu mori, asa ca pacienti vor fi mereu. :) Desigur, nu e dracul chiar asa negru dar nici imaculat nu e.

Printre multiplele afectiuni dermatologice, astazi ne vom opri atentia asupra dermatitei atopice si pentru ca este cea mai "ambigua" dintre dermatite dar si pentru ca de 6 ani ne luptam cu ea. Noi, eu si Tara, o catea foxterrier.

Tara si incercarile ei

Boala a debutat la varsta de 10 luni prin prurit intens la nivelul botului. Pruritul poate fi prezent si/sau zona urechilor, in jurul ochilor, burta, labe, etc.
In prima faza am consultat fel de fel de veterinari din auzite si recomandari pana sa inteleg ca exista cazuri cand numai un doctor specializat poate furniza explicatii amanuntite despre boala cu care se confrunta patrupedul nostru si de asemenea poate concepe un plan de investigatii si analize specifice.

Dermatita atopica este o boala ereditara, netransmisibila la alte animale sau la oameni, boala care se caracterizeaza prin predispozitia de a dezvolta alergii la anumiti factori de mediu. Aceasta din pacate nu este vindecabila dar cu o anumita schema de tratament destul de complexa poate fi tinuta in frau dand ocazia patrupedului sa aiba o viata echilibrata cat mai apropiata de cea normala.

Ca sa poata fi pus diagnosticul de dermatita atopica, trebuie eliminate celelalte afectiuni dermatologice si nu numai. Evident, trebuie facut un set de analize de sange complet urmat de o serie de teste dermatologice pentru a verifica daca nu este vorba de alte afectiuni cum ar fi: raia sarcoptica, infectii cu Malassezia, piodermita, dermatita alergica la intepaturi de purici, tantari, etc. Nu trebuie scapata din vedere deparazitarea periodica, atat cea interna cat si cea externa. O data eliminate aceste afectiuni trebuie avut in vedere ca la fel de bine poate fi vorba de o intoleranta alimentara, o sensibilitate ridicata la anumite alimente. Pentru asta se vor face 1 sau doua diete de excludere cu hrana special conceputa pt asta. Dieta de excludere trebuie facuta pe minim 2 luni, insemnand ca 2 luni cainele va manca numai si numai acea mancare. Fara nici cea mai mica exceptie.

Trei dintre dietele de excludere pe care le-am facut cu Tara au fost:

Purina ProPlan HA Dog

Royal Canin Anallergenic

Advance atopic
 

Nu disperam si cautam in continuare solutia

Din pacate la noi nu s-au vazut imbunatatiri in urma dietelor de excludere.

Daca in decursul celor 2 luni observam incetarea sau ameliorarea pruritului putem lua in considerare ca este o hipersensibilitate alimentara iar in cazul asta puteti stabili impreuna cu veterinarul o dieta adecvata.

Daca se dovedeste ca dieta de excludere nu a avut efectul scontat, nu disperam, trecem la pasul urmator.
Cum alte afectiuni dermatologice au fost scoase din discutie, la fel si hipersensibilitatea alimentara, dupa ce ne-am asigurat ca deparazitarile sunt facute corect, putem apela la un test intradermic in urma caruia putem afla care sunt alergenii care declanseaza pruritul, inflamatiile, linsul obsesiv. Acestia pot fi: polenuri de copaci, de graminee, polenuri din buruieni, fungi, alergeni ai mediului ambiental intern, epitelii, insecte, alergeni inhalatori etc
In urma testarii vom putea afla la ce este alergic patrupedul nostru si in functie de asta, veterinarul ne poate face o schema de tratament de desensibilizare pe durata lunga.
Cu putin noroc se poate demonstra ca alergiile sunt doar sezoniere sau daca suntem mai putini norocosi alergiile pot aparea pe tot parcursul anului.
Daca diagnosticul final este dermatita atopica trebuie sa avem in vedere inlaturarea pe cat posibil a interactiunii animalului cu alergenii. Fie ca e vorba de o igiena mai riguroasa a locuintei, evitarea pe cat posibil a covoarelor, inlaturarea prafului mai frecvent decat de obicei, inlaturarea mucegaiului, a umiditatii excesive din camera, evitarea jucariilor din material textil, evitarea expunerii animalului in aer liber in zonele cu vegetatie mare. Toate astea se fac in functie de rezultatul testului intradermic.

In functie de gravitatea simptomelor, veterinarul dermatolog va alege tratamentul adecvat, fie ca e vorba de tratament de desensibilizare, fie ca e vorba de tratament medicamentos imunomodulator, antihistaminic, glucocorticoid, etc.


Concluzii: Dermatita atopica asa cum am mai spus nu poate fi vindecata dar poate fi tinuta in frau cu o schema de tratament facuta numai de un medic veterinar dermatolog.

Asta inseamna:

  1.  Tratament medicamentos. Din fericire medicina veterinara a progresat mult in ultimii ani, asa ca tratamentul cu imunomodulatoare a castigat teren in fata tratamentului glucocorticoid care desi s-a dovedit eficient, este binestiut ca prezinta multiple efecte secundare. 

 

 

       2.  Igiena corespunzatoare a animalului si a locului in care traieste:

 

  • Sampoanele pe baza de clorhexidina:

* gama Douxo Pyo (sampon si mousse)
* Allermyl
* Sampon Specialist VetExpert
* Clorexyderm Sampon 4%

  • Sampoane hidratante hipoallergenice si de calmare a pruritului:

* gama Douxo calm (sampon si mousse)
* Dermoscent EFA Physio Shampoo

      3. Suplimente care sa ajute la mentinerea/refacerea integritatii cutanate:
* Atopivet,comprimate sau spot on, este un produs veterinar care ajuta la restabilirea si mentinerea integritatii barierei epidermale la caini, în special în timpul sau dupa bolile care slabesc integritatea pielii

* Allerderm Spot On contribuie la restabilirea functiei de bariera protectoare a epidermei si, astfel, favorizeaza hidratarea sa, ii diminueaza sensibilitatea si ii intareste rolul protector.

* MegaDerm - Supliment alimentar cu acizi grasi esentiali, ce ajuta la refacerea integritatii cutanate si la imbunatatirea calitatii blanii la caini si pisici.

* Spray Cortavance - pentru tratamentul simptomatic al dermatozelor inflamatorii si pruritice la caini.

     4. Alimentatie stricta de preferat cu proteina hidrolizata.

     5. Evitarea pe cat posibil a zonelor cu alergeni, alergeni descoperiti in urma testului intradermic

     6. Rabdare si perseverenta in a gasi schema de tratament care sa asigure patrupedului o viata echilibrata. Pentru asta nu avem link dar va tinem pumnii stransi :)

Succes!



NOTA: Datele din acest articol sunt strict cu caracter informativ si nu suplinesc vizita/consultul unui medic veterinar.

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!