Cum ne ingrijim cainii pe timpul iernii

Cum ne ingrijim cainii pe timpul iernii

Cum ne ingrijim cainii pe timpul iernii

 

            Odata cu venirea iernii temperaturile scad si uneori asta poate fi foarte neplacut pentru patrupezii nostri, fie ei crescuti in casa sau in curte. Asadar ei au nevoie de putin ajutor din partea noastra. Nevoile cainilor pe timpul iernii difera in functie de talie, varsta, starea sanatatii, locul unde e crescut, tipul blanii pe care il are.

                                                

 



Cainii crescuti in interior


                                                


1)         In functie de temperatura de afara programati-va plimbarile sau timpul de joaca alocat. Cand temperaturile sunt foarte scazute este de preferat sa-i scoateti la plimbari scurte dar dese.
2)         De fiecare data cand va intoarceti din plimbare stergeti pernutele labutelor deoarece sarea si antiderapantul folosit pentru a impiedica alunecarea pe strazi sau trotuare afecteaza pernutele cateilor nostri. Este de preferat cand iesiti sa ungeti pernutele cateilor cu lanolina sau produse special concepute pentru protectia lor. Le puteti gasi in comert. Desigur, daca patrupedul suporta ghetute de iarna, ii vor fi de ajutor. In felul asta nu va fi afectat nici de antiderapant si nici nu va fi expus diverselor accidente provocate de pietre ascutite acoperite de zapada, de bucati de gheata etc.
3)         Hainutele chiar daca nu sunt agreate de toti stapanii de catei, uneori sunt foarte necesare. Sunt necesare pentru cateii cu blana scurta fie ei si caini de talie mare (de exemplu: dobermanii, boxerii), sunt necesare cateilor de talie mica, puilor, cateilor cu varste inaintate si cateilor cu probleme de sanatate. Asadar, daca este necesar, folositi cu incredere hainutele de iarna. De preferat hainele de iarna sa fie impermeabile sau din fleece. Nicidecum din bumbac. Bumbacul  se imbiba cu apa din zapada si facem mai mult rau decat bine cateilor nostri.
4)         Evitati plimbarea cateilor dimineata si seara. Profitati de soarele de la pranz sau de temperaturile usor mai ridicate de la pranz/dupa-amiaza. Dimineata si seara e cel mai frig asa ca plimbarea nu va fi satisfacatoare pentru patruped.
5)         Iarna stim cu totii ca antigelul este foarte folosit. Aveti grija de cateii dumneavoastra ce anume mananca/ling de pe jos. Evitati sa-i plimbati in preajma masinilor
6)         Chiar daca nu e vara, cateii au nevoie si iarna de apa regulat. De preferat daca aveti posibilitatea sa luati de acasa o sticla cu apa fierbinte, se va raci suficient pana la momentul cand patrupedului ii va fi sete. De preferat este sa folositi castroane de plastic/cauciuc in detrimentul celor de tabla. Cele de tabla racesc apa mult mai repede. Puneti-le sa bea cat au nevoie, urmand sa ii puneti o alta apa cand au iar nevoie. Nu lasati apa la discretie afara deoarece va deveni foarte rece si va dauna patrupedului dumneavoastra
7)         Joaca cu mingea/frisbee este de preferat in schimbul plimbarii lente. Facand miscare sustinuta cainele va suporta mai usor temperatura scazuta, in plus evitam si luarea in greutate a catelului specifica sezonului rece.
8)         Alimentatia cainilor pe timpul iernii trebuie sa fie usor diferita decat in restul anilor. Desigur, asta se aplica in principal cainilor expusi, celor care traiesc in curti. Hrana cainelui pe timpul iernii ar trebui sa fie mai grasa si cantitatea usor marita. Un real ajutor il reprezinta uleiul de peste special conceput pentru ei.
9)         Asigurati-le cainilor un culcus sau o perna/patura pe care se poate odihni. Chiar si la interior o podea goala poate fi rece pentru ei.
10)       In perioada sarbatorilor de iarna cand incep folosirea pocnitorilor/artificiilor/petardelor intuiti perioada din zi cand acestea se aud mai rar pentru a scoate patrupedul la plimbare. In aceasta perioada sub nicio forma nu lasati cainele fara lesa. Oricat de dresat este, la auzul unei pocnitori se poate speria si poate fugi riscand un accident auto sau pierderea lui. In noaptea de revelion ii puteti distrage atentia cu volumul crescut la televizor, cu ceva recompense gustoase, fara a exagera cu grija deoarece asta ii agita si mai mult. Daca aveti cum, puneti-i in casa o cusca de interior acoperita cu o patura in care se poate adaposti. Unii caini gasesc intr-un astfel de loc adapost si se simt mult mai bine intr-un loc stramt. Daca nu aveti cusca, ii puteti improviza din niste paturi si scaune un loc ferit unde se poate baga.
 

Caini crescuti la exterior


                                            


1)         Cainii crescuti la exterior nu se imbraca. In caz contrar hainele se pot umezi si ii vor tine mai mult frig decat cald. Presupunand ca este un caine adecvat traiului exterior, nu are nevoie de hainuta
2)         Foarte important este locul unde doarme sau unde se poate retrage cainele nostru in caz de ploaie/ninsoare/ viscol. Este ideal sa-i asiguram o cusca cu izolatie intr-un loc retras, asezata strategic incat gura de intrare sa nu fie in bataia vantului. Gura de intrare in cusca nu trebuie sa fie mare, trebuie sa fie exact cat sa incapa cainele in cusca in sens contrar reprezinta doar un orificiu mare care faciliteaza intrarea vantului/frigului. Cusca e bine sa nu fie pusa direct pe pamant. E bine sa aiba un suport, sa fie usor inaltata. Intrarea in cusca este ideal sa aiba o portita batanta in felul asta impiedica vantul sa intre la interior. In cusca nu se pun sub nicio forma  haine vechi, paturi, perne, pilote. Acestea inevitabil se vor umezi si va face mult rau cainelui. In cusca asigurati-i paie curate si uscate. Aceste sunt foarte calduroare, se usuca repede si se pot schimba de cate ori este nevoie. Cusca nu trebuie sa fie mult mai mare decat talia cainelui deoarece in felul asta se va pierde caldura degajata de corpului lui. Desigur, nici mai mica incat sa nu incapa.
3)         Cum am scris si mai sus, hrana pe timpul iernii ar trebui sa fie crescuta cantitativ, sa contina mai multe grasimi iar pentru cainii care stau la exterior e de preferat ca macar 1 masa pe zi sa fie una calda.
4)         De preferat ca patrupedul sa nu fie tinut legat iarna. El are nevoie de miscare. Faceti-i un tarc mai marisor in care sa puneti cusca in felul asta cainele se poate misca in voie. Daca chiar trebuie sa fie legat, asigurati-va ca are suficient loc disponibil sa se poata misca. Daca este legat prea din scurt nu se va putea misca cat are nevoie si ii va frig tot timpul.
3)         Aveti grija ca patrupedul sa aiba apa proaspata la discretie. De preferat sa-i puneti intr-un loc mai ferit un castron de plastic sau cauciuc si apa sa fie calduta. Castroanele de tabla nu fac decat ca apa sa se raceasca mult mai repede. Schimbati-i apa de cateva ori pe zi. Puteti pune in castron o minge mica care sa pluteasca, in felul asta, apa va ingheta mai greu.
4)         Blana cainelui trebuie periata. Asta impiedica formarea caltilor la care adera gheata si zapada. Blana pieptanata lucreaza ca un scut impotriva frigului. Nu tundeti cainii de exterior iarna.
5)         In perioada sarbatorilor de iarna, atunci cand peste tot se aud pocnitori, petarde, artificii trebuie sa va luati masuri de siguranta. Stim foarte bine ca putini caini tolereaza zgomotul facut de acestea de aceea in perioada sarbatorilor se inregistreaza un numar foarte crescut de pierderi. Din cauza zgomotului puternic, cainii se sperie si incearca sa fuga. Din pacate unii si reusesc. Asadar, daca aveti posibilitatea in perioada sarbatorilor luati-va masuri suplimentare de precautie incat cainele sa nu poata evada din curte. Pe timpul noptii in special in noaptea de revelion incercati sa-l adapostiti intr-un loc inchis, un hol, garaj, hambar. Daca totusi il lasati afara in curte asigurati-va ca gardul este suficient de inalt incat sa nu-l poata sari si daca il tineti legat, legaturile sa fie solide sa nu poata evada.


Asadar, chiar daca la prima vedere iarna pare o corvoada cu atatea precautii, de fapt este un anotimp foarte iubit de patrupezii nostri si e o reala placere pentru ei sa zburde prin zapada. Trebuie doar sa avem grija la cateva chestii si in rest distractia este asigurata.


 

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!