Scurt ghid pentru hranirea corecta a pisicii

Scurt ghid pentru hranirea corecta a pisicii

Momentul în care se ia masa este un timp special pentru pisica ta

Cu multi ani in urma, scriitorul francez Francois de la Rochefoucauld spunea că "a mânca este o necesitate, dar a mânca inteligent este o artă". Acelasi lucru se aplica nu doar pentru noi, ca oameni, ci și pentru micile noastre animale de companie!
Știai ca hranirea corecta a pisicii este cel mai important lucru pe care il poți face pentru sanatatea sa?  Cu atât de multe informații disponibile, alegerea dietei corecte pentru prietena ta felina poate fi insa o sarcina plina de confuzie. 
Sa nu uităm nicio clipă - pisicile sunt animale unice și, deși le considerăm azi ca animale de companie domestice, ele își păstrează încă instinctele naturale de vânătoare de la strămoșii lor - pisicile sălbatice. Asta înseamnă că dieta lor este ușor diferită de cea a unui câine, iar frecvența meselor va varia adesea și ea.

Indiferent de rasa de pisicăpe care o dețineți, acest ghid simplu de hrănire a pisicii te va ajuta să îți păstrezi pisica sănătoasă și să o ajuți să mănânce bine. 

Ce ar trebui să mănânce pisicile? 

Pentru a-ti hrăni pisica cu dieta potrivită, trebuie să înțelegi comportamentele alimentare ale pisicii în stare sălbatică. Pisicile sunt numite  "carnivore obligate" - ceea ce înseamnă că trebuie să aibă carne în dieta lor pentru a supraviețui și a se dezvolta. Pisicile sunt, de asemenea, vânători. Știai ca felinele sălbatice petrec aproximativ 12 ore pe zi pentru a vana prada mica, pe care apoi o consuma? 
Deși pisica ta de casă este privilegiata (mai mult decat oricand, în zilele noastre) de faptul că nu trebuie să își caute hrană, ea are totuși acel instinct natural de a dori să vâneze și a se hrăni cu cantități mici, dar frecvente de hrană în timpul zilei. 
 

Așadar, pentru a-ti menține pisica sănătoasă cu o dietă care să imite comportamentul său natural de hrănire, ar trebui să includeți următoarele alimente: 
  • Proteine animale (cum ar fi carnea de vită, pasăre și pește)
Cu o hrană adecvată, pisicile pot obține toți aminoacizii esențiali din proteinele pe care le ingerează și, din moment ce proteinele sunt cele care întăresc organele și țesuturile, devine evident de ce acest lucru este atât de important. Dacă dorești ca pisica ta să trăiască o viață lungă și sănătoasă, proteinele sunt o necesitate. Atunci când au suficiente, blana le va fi strălucitoare, ochii vor fi luminoși și se vor mișca ușor, deoarece tendoanele lor vor fi suple (iar lista de beneficii poate sa continue).
  • Hrană umedă sau uscată pentru pisici (sau un amestec din cele două) care conține un echilibru de carne, acizi grași esențiali, fibre și carbohidrați.
Carbohidrații sunt o sursă excelentă de energie pentru pisica ta. Cu cât are mai multă energie pe care o poate consuma, cu atât va fi mai activă, iar acest lucru o va menține în formă și sănătoasă pentru mai mult timp. Nu uita că pisicile dorm până la douăzeci de ore pe zi, așa că, atunci când sunt treze, este important ca ele să se miște cât mai mult posibil.
La fel ca și în cazul oamenilor, o dietă echilibrată pentru pisici va include grăsimi, iar acestea vor proveni, de cele mai multe ori, din carnea pe care o consumă, deși există și alte surse, inclusiv pește. "Grăsimile bune" sunt esențiale pentru o pisică sănătoasă și, atunci când sunt combinate cu acizi grași benefici, cum ar fi Omega 3 și Omega 6, îi vor asigura pisicii o stare de sănătate cât mai bună.
  • Apă - Nu lapte. 
Pisicile au nevoie de apă potabilă proaspătă și curată pentru a se menține hidratate și pentru a reduce riscul de infecții ale tractului urinar.  Pisicile nu ar trebui să bea lapte de vacă, deoarece majoritatea pisicilor își pierd capacitatea de a digera lactoza după înțărcare. 
Bunătăți și răsplăti pentru pisici, formulate cu grijă, pe care să le mănânce în timpul zilei (atâta timp cât limitați aceste rasfatari la 10% din aportul lor caloric total) 


Cât de des ar trebui să hrăniți o pisică? 

Știm ca în natură, pisicile mănâncă mese mici și frecvente pe tot parcursul zilei - așadar, cel mai bine este să replicati acest lucru hrănind pisica cu mese mici, dar frecvente, acasă. 
Desigur, vârsta pisicii tale și preferințele sale în materie de hrană vor determina cât de des mănâncă. 
În mod orientativ, pisicuțele de până la 6 luni vor avea nevoie de hrană specifica pentru varsta lor, de aproximativ patru ori pe zi. Pisicile adulte se vor descurca bine cu doar două mese mici pe zi. Odată ce o pisică devine adultă, la 1 an, este adecvată o hrănire o dată sau de două ori pe zi - cu condiția să primească hrană pentru pisici care este special formulată pentru pisici adulte și care conține toți nutrienții esențiali de care are nevoie. 


Atunci cand iti hranesti pisica, ar trebui să urmezi aceste sfaturi: 

- Folosește un castron puțin adânc pentru mâncare și apă și evită să folosești boluri de plastic (deoarece acestea pot degaja mirosuri care pot descuraja pisica să mănânce) 
- Țineți pisica izolată atunci când o hrăniți. De ce? Deoarece pisicile prefera sa vaneze si sa manance singure. 
- Luați în considerare un alimentator puzzle pentru a le stimula instinctele naturale de vânătoare 
- Hrană uscată sau umedă neconsumată trebuie înlocuită zilnic.
- Păstrați tavile pentru hrană, apă și nisip în locuri diferite, astfel încât pisica să știe că hrana și apa lor sunt curate. 


Cât de mult ar trebui să vă hrăniți pisica? 

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale hrănirii pisicilor este determinarea cantității de hrană pe care ar trebui să i-o dați.
O indicație simplă? Hrănește pisica  conform instrucțiunilor de pe ambalajul hranei pentru pisici. Aceste instrucțiuni oferă un ghid detaliat cu privire la cantitatea de hrană pe care ar trebui să i-o dai pisicii în funcție de vârsta și greutatea acesteia.
Găsirea planului de hrănire potrivit pentru pisica ta va depinde, de asemenea, de preferințele alimentare și de stilul de viață al pisicii. 

De exemplu, dacă dorești să iti hrănesti pisica la masă, atunci ar trebui să-i oferi hrană de două ori pe zi, la micul dejun și la cină, fără gustări între ele. Dacă pisica preferă să mănânce gustări pe parcursul zilei, atunci puteți permite o hrănire la libera alegere, oferindu-i mese mici, dar frecvente, pe parcursul zilei, astfel încât să se hrănească după propriul program. 

Cea de-a treia opțiune de hrănire este de a oferi o combinație de masă și de hrănire liberă, în cazul în care hrana conservată este oferită pentru micul dejun si cină, în timp ce hrana uscată este oferită pisicii tale pentru a se înfrupta din ea pe tot parcursul zilei. 

Va trebui să monitorizezi dieta pisicii tale timp de câteva săptămâni pentru a te asigura că nu pierde în greutate și nici nu ia kilograme în plus. Nu uita că, dacă te îngrijorează orice schimbare în greutatea pisicii sau în comportamentul alimentar al acesteia, este bine sa poți consulta medicul veterinar. 
 
Atunci când hrănesti pisicile, echilibrul este esențial. Cea mai bună hrană pentru pisici este hrana premium pentru pisici care nu conține ingrediente de umplutură și folosește doar alimente sănătoase și bogate în nutrienți. Alimentele de înaltă calitate pentru pisici vor fi formulate special pentru a menține sănătatea și greutatea pisicii. Dacă nu ești sigur de cea mai bună hrană pe care să i-o dai pisicii tale, cere sfatul medicului veterinar sau al unui magazin de produse pentru animale de companie - precum PETMAX. Încercați să evitați supraalimentarea pisicii tale, respectând sugestiile de porționare așa cum sunt prezentate pe pachetul sau pe cutia de mâncare pentru pisici. Deși o pisică grăsuță poate părea drăguță, obezitatea la pisici este o preocupare reală și poate duce la complicații de sănătate (după cum vom vedea și în exemplele de mai jos). 
 

Nu face aceste grave greșeli de alimentatie

Acum, după ce am discutat care sunt principalele sfaturi și sugestii pe care poți sa le aplici imediat în rutina de hranire a pisicii, iată și lucrurile de care trebuie sa te feresti. Ce greșeli frecvente sunt intalnite in randul posesorilor de feline, cand vine vorba de mâncare?
  1. Îi oferi prea multa mancare, in fiecare zi
Mai mult nu înseamna neaparat mai bine! Stim asta, mai ales cand vine vorba de obezitate - aceasta afectiune nutritionala des intalnita nu doar în randul nostru, al oamenilor ci și între  animalele de companie! Dincolo de aspect, aceasta boala poate sa duca foarte adesea la artrita, diabet și alte afectiuni grave. Solutia? Sa nu uităm nicio clipa ca pisicile de astăzi sunt animale mai sedentare, comparandu-le cu vremurile în care petreceau mult timp afara, in mediul rural (ori chiar urban) și erau mai active. Acum, ele consuma mai puține calorii, au necesități nutritive mult mai mici – așa că este ușor să le “supraalimentam.”
Ține un calendar pentru a vedea cata mancare îi oferi pisicii (poti tine un calendar); cantareste bolul de mancare la orice masa si fa schimbările necesare.
2. Nu te baza pe retetele si mancarea de acasa 
Poate gătești în mod constant  pentru tine sau pentru familia ta și crezi astfel ca poti pregati cateva feluri e mâncare suplimentară pentru animalul tău de companie? Mai mult decat atat, ti-a trecut prin minte chiar ca pisica sau cainele tau poate manca si el ce mananci tu… Totusi, vorba care spune ca o masa pregătită acasă este mai sănătoasă decât una din comerț nu se aplica la pisici.
De ce? Deoarece aceste diete nu au suficiente vitamine și substanțe nutritive, necesare unei vieți împlinite. Sa dam un simplu exemplu - foarte adesea, mancarea de acasa nu are acizi de baza pentru animale – cum ar fi taurina; lipsa acestuia poate duce la boli de inimă. Consultați medicul veterinar și creați o rețetă echilibrată corespunzătoare pentru pisica. Descoperă zecile de produse și promoții la hrana uscata pentru pisici, de aici.
3. Apa insuficienta
Te grabesti si uiti sa oferi apa animalului tău preferat? Apa este vitală, atât pentru animalele noastre de companie cât și pentru noi. Știai ca apa reprezintă aproximativ 70% din greutatea corporală a unei pisici adulte? Daca aceasta lipseste, pot apărea repercusiuni grave pentru animalele de companie, ce duc la boli grave sau chiar moartea.
Chiar daca mancarea umeda pentru pisici ajuta  la satisfacerea nevoilor de hidratare, felinele noastre tot ar trebui să aibă mai multe surse de apă proaspătă disponibile prin casă – daca exista un loc preferat al pisicii, nu trebuie sa lipseasca apa de acolo. Unele pisici preferă apa de la robinet; altele pot detecta gustul clorului din apa aceasta, astfel încât s-ar putea să trebuiască să cumpărați apă îmbuteliată.
4. Alimente si mancaruri toxice
Nu hrăniți niciodată pisicile cu următoarele substanțe, deoarece sunt toxice pentru acestea (rețineți că aceasta nu este o listă completă): alcool, ceapă, pudră de ceapă, usturoi, ciocolată, cafea sau produse pe bază de cofeină, alimente mucegăite sau stricate, avocado, aluat de pâine,   struguri, stafide, sultanine, coacăze, nuci (inclusiv nuci de macadamia), sâmburi de floarea soarelui sau "sâmburi" de fructe (de ex. sâmburi de mango, sâmburi de caise, sâmburi de avocado, știuleți de porumb, roșii, ciuperci, oase fierte, bucăți mici de oase crude, resturi de grăsime/alimente grase, sare și legume tăiate grosier.
De asemenea, asigurați-vă că pisica nu are acces la învelișurile cu ata din jurul fripturilor rulate sau la tampoanele absorbante care se găsesc sub unele mancaruri preparate în tăvi.

Îngrijirea pisicilor este o muncă grea, dar, în cele din urmă, este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe din viață.

Suport clienti Luni-Vineri 9-16:30

0215558662 0770746657 contact@petmax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!